Keresés a blogban

Toma étkezdéje

Régi adósságomat törlesztem ezzel a poszttal. Még tavaly passzolta felém ezt a gasztroblogokat bejáró körkérdést Gabah, hogy ha lenne egy éttermem, mi szerepelne az étlapján. A játék „szabályai”:

"Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon."

Nem könnyű kérdés, talán ezért is húztam-halasztottam a megírását.
Mindig is úgy gondoltam, hogy ha én valaha is nyitok egy éttermet, az inkább egy kis taverna/trattoria szerű vendéglő lesz legfeljebb hat-hét asztallal, egy kis teremmel, meg hátul egy pici kerthelyiséggel, lugassal. Étlap nem lenne, az ajtó mellé függesztett táblára írnám fel krétával a napi ajánlatot, ami legfeljebb három előételből, három-négy főételből és két-háromféle desszertből állna. Ez a „napi ajánlat” szigorúan szezonális lenne és a napi, reggeli bevásárlás szerint alakulna és lehetőleg saját konyhakert terméséből és a környékbeli gazdák termékeiből készülne. Természetesen az én ízlésemet tükrözné a konyha és többnyire a magyar és a mediterrán, főleg az olasz konyha egyszerűbb ételeiből állna a kínálat...

Így ez nem igazán egy étlap, inkább csak úgy nagy vonalakban illusztrálandó az elképzelésemet, megpróbáltam pár olyan ételt kiszedegetni a blogból amit szívesen főznék a vendéglőmben, persze csak ha éppen szezonja van...

Üdvözlőfalatok:

. libatepertő
. házi májkrém
. házi sütésű foccia és grissini

Előételek, levesek:

. melanzane alla parmigiana
. fokhagymakrémleves
. póréhagyma-krémleves
. zuppa alla pavese
. gombás pirítós
. bruschetta
. fűszeres alaplében főtt csirke
. mozzarella saláta

Főételek:

. szarvasgombás tagliatelle carbonara
. vörösborban párolt marhahús
. vörösboros BBQ-szószban sült oldalas
. sült kacsamell hagymalekvárral
. petőfi rostélyos burgonyafánkkal
. marhapörkölt nokedlivel
. zöldséges-csirkehúsos rizotto
. boros-tejszínes csirke gnocchival
. hentes tokány
. pirított sertésmáj mustáros hagymaszósszal
. marha steak paradicsom salátával

Desszertek:

. forró csoki
. pecorino sajt kakukkfüves mézzel-körtével
. tiramisu variációk
. sült mandulapuding

Nem passzolnám tovább a kérdést, mert szerintem már nagyjából mindenkinél járt. De ha esetleg valaki kimaradt és szeretné megmutatni saját virtuális éttermének menüjét, hát akkor rajta, érezze magát felhatalmazva!
(a fotó innen van)

12 megjegyzés:

  1. Látom, nagyon hasonlóan gondolkozunk :)
    Akkor rendel libatepertő, zuppa alla pavese, aztán ... hmm, igen, legyen boros tejszínes csirke gnocchival. Desszertnek pedig tiramisu variációkat szeretnék. A borokat ne feledje!

    VálaszTörlés
  2. igenis, azonnal!:))

    igen, mikor olvastam a tiédet, írni is akartam, hogy mennyire egyformán gondolkodunk:) egy franchise-t kéne nyitnunk...:))

    VálaszTörlés
  3. Szàllthatok nektek egy-két olasz terméket? Természetesen csak "di alta qualità"! ;-)
    Egyébként meg épp ma kezdtem el diétázni, úgyhogy csak egy steak lesz paradicsomsalátával.
    A többi linket meg sem merem nyitni! X-D Majd mínusz tíznél visszanézek!
    Kösz, Toma! ;-)

    VálaszTörlés
  4. ok, megbeszéltük, te leszel az olasz beszállítóm:)))
    a diétát ne is említsd! az orvosom szerint le kell adnom minimum 20 kilót, de inkább harmincat. most éppen azon filózok, hogyan állítsak össze magamnak egy étrendet, amibe azért belefér néha pár olyan finomság ami a blogba is bekerülhet...

    VálaszTörlés
  5. Toma, az a diétás étrend szerintem sokunkat érdekelne...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Toma!

    Továbbadom Neked a Kreatív Blogger Díjat!

    Jóétvágyat! :)

    Eszter

    VálaszTörlés
  7. Toma,
    a biocsirkéket szállítom. Ha esetleg nyúl is érdekelne, azt is :)
    Szerintem gyorsan gazdagodj meg és nyisd meg álmaid trattoriáját, nagyon kellemes hely lenne!

    VálaszTörlés
  8. "Az olasz beszállítóm." :-))))) Ez olyan "maffiásan" hangzik. :-)))
    A diétával kapcsolatban: akkor mostmár lesz kire gondolni, amikor nagyon szenvedek. Rajtam egyébként is volt 5-6-7-8-9-10 plusz (attól függően, hogy a BMI alsó vagy felső határa a szimpatikusabb :-)), erre jött még kb. ugyanannyi ami szülés után is megmaradt, úgyhogy nekem is van mit legyűrni.
    A módszer, amit követek -már ha módszernek lehet nevezni- reggel joghurt, kávé, délelőtt gyümölcs vagy egy darabka sajt, délben hús vagy hal+zöldség, délután kávé, gyümölcs vagy sajt, este hús vagy hal vagy tojás+zöldség. Tojás max. 2, sajt max. 50 g, amolyan éhségcsillapító-sajtmániakielégítő-vigasztaló adag. Napközben még max. 1 pohár gyümölcslé vagy tej. Cukrot csak a kávéba pakolok, az is 1 tk. nádcukor. Ennyi szerintem kell ahhoz, hogy ne legyen rögtön depressziós az ember. Ezen kívül 0 kenyér, 0 tészta, és főleg 0 alkohol.
    Mozgás: 2-3-4 hét után remélem jön valami tavasz féle, és el lehet kezdeni monnyuk futni...ezerszer elkezdtem már, de sosem jutottam el odáig, hogy hiányozzon...khm, khm, inkább karra gyúrtam mindig, csülökpörköltöt kavargatva bográcsban. ;-)
    Egyébként nagyon sok jó kaja van, ami simán belefér a diétába is, és a blogban is szerepelhet! Látod, mire jó egy fogyókúra? Új arca mutatkozik majd meg a TomaKonyhának!
    Sok sikert, és főleg kitartást kívánok! Aztán majd jövök "ellenőrizni"! ;-)

    VálaszTörlés
  9. Névtelen17:25

    Üdv Toma!
    Most valószínű blaszfémiát követek el, mikor figyelmedbe ajánlom fogyókúra ügyben a következőt,"paleolit táplálkozás tények-tévhitek".A Googleban megtalálod.Ámbár,teljesen szűz terület egy gasztromann-mánnak és piszok nagy kihívás.Susztertangó

    VálaszTörlés
  10. gabah
    én is aszem a cukor, kenyér, vaj stb... mérséklésével kezdem, meg valami testmozgással. majd meglátjuk. ha kiaalkul valami használható és működő rendszer, úgyis írok róla:)

    st.
    hallottam már a paleloit táplálkozásról, de ebben az esetben az élet minőségét előrébb helyezem a hosszánál. mert lehet, hogy úgy tovább élnék, de minek? :)

    VálaszTörlés
  11. Névtelen16:16

    Olyan étel, hogy "marhapörkölt nokedlivel" nem létezik. Marhapörkölt tarhonyával annál inkább.
    Szeretni lehetne az ilyen vendéglőket. Érdekes, hogy sokan ábrándoznak is róla, mégsem csinálja meg senki. Magam már ki is néztem egy vidéki házat, ahol régebben is vendéglő volt, ma lakóház. A festésen átüt a felirat.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!