
Most is, egész este libazsírt készítettem, aminek azonban volt egy nagyon is kívánatos „mellékterméke” a libatepertő, vagy ahogy mifelénk mondják töpörtyű.
A karácsonyi menü elkészítéséhez, szükségem lesz majd, úgy nagyjából fél liter libazsírra, ezért vettem a hentesnél egy kiló bőrős libahájat, amiből kb. ennyi zsír lesz, ráadásul egy tisztességes adag (nagyjából két nagy maréknyi), töpörtyű is „leesik” nekünk…
Akkor most a töpörtyű elkészítésének módja:
1. Az egy kiló bőrös hájat (amin, ha szerencsénk van, némi hús is akad), kisebb, kb. 2-3 centis kockákra vágom. Én az ilyen apró töpörtyűt szeretem, de aki a "normál" méretűt preferálja, az inkább 4-5 centis darabokra kockázza.
2. Egy széles, magasfalú serpenyőbe teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje a háj darabokat.
3. Felforralom, majd visszakapcsolom a tűzhelyet, és közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap#5), elkezdem olvasztani a zsírt. Akkor jó, ha csendesen bugyogva forr a kiolvadt zsír.
4. Lassú tűzön, körülbelül egy-másfél-két óra alatt (mérettől függően), a zsír nagy része kiolvadt, a víz is elpárolgott belőle, és a töpörtyűnk is szép aranysárga színt kapott.
5. Ekkor leszűröm, a libazsírt félreteszem hűlni, a töpörtyűt meg visszateszem a serpenyőbe, és immár szárazon pirítom tovább, ugyanazon az alacsony hőfokon, gyakran kevergetve, rázogatva.
6. Mikor elkezd sötétedni, és már aranybarna színe van (és kopog a serpenyőben), leöntöm a közben kiolvadt zsírt (ezt ne öntsük hozzá a libazsírhoz), és egy másik serpenyővel, vagy kisebb fedővel, ami pont beleillik (nem rá) a serpenyőnkbe, lepréselem a tepertőket. Én még az öntöttvas serpenyőmet is a tetejére tettem nehezéknek (lásd, a lenti képen). Pár percig így pirítom tovább, aztán lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és így hagyom langyosra hűlni az egészet.
Ezután, papírtörlővel bélelt szűrőbe szedem, és ott hagyom teljesen kihűlni. Kész.
.jpg)
Ezután, papírtörlővel bélelt szűrőbe szedem, és ott hagyom teljesen kihűlni. Kész.
.jpg)
Tippek, tálalás:
Reggeliként, előételként vagy menü előtti üdvözlő falatként, egyaránt megállja a helyét ez a fönséges étel.
A libatöpörtyű, legjobb frissensült fehérkenyérrel, vagy bagettel, durva tengeri sóval meghintve, és vékonyra szelt, sózott lilahagymával (tavasszal zsenge, zöld fokhagymával) enni. Ez tény! És a tények, mint tudjuk, makacs dolgok.
Készíthetünk azonban még belőle tepertőkrémet is, vagy apróra morzsolva, ledarálva, hozzákeverhetjük a házilag elkészített zsemle/kenyérmorzsához, hogy evvel dobjuk fel a vasárnapi rántott húsunkat. Kinek, mit enged a lelkiismerete…
De ez a pompás, belül szinte krémesen puha, kívül ropogós, frissensült libatöpörtyű, legjobb formáját, a fent említett kenyér-hagyma kombóval hozza, mindezt egy jó nagy pohár pilseni sörrel leöblítve...
Elkészítési idő: 2 és fél óra
Költségek: összesen kb. 600 Ft. + 300 Ft, a bagettek
Sör: Pilsner Urquell 400 Ft/üveg
A töpörtyűt így készitettem el és csodálatosan sikerült. A receptjeidben azt szeretem , hogy aprólékosan kidolgozottak , s igy nem lehet elrontani . Köszönöm és boldog karácsonyt kívánok. Üdv : Anikó Hajdúszoboszlóról
VálaszTörlésköszönöm és kellemes ünnepeket kívánok! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésJaj pont jókor tetted közzé a libatepertő készítését. Kollegám barátnőjének libamájat sütöttem hájjal,(ezt már többször csináltam) de tepertőt még nem sütöttem.
Köszönöm.
Szia!
VálaszTörlésA módszerem hasonló. A bőrös libahájat féltenyérnyi darabokra vagdalom, bele a lábasba és feléig felöntöm hideg vízzel. Dobok rá egy csipetnyi sót, mert a zsír a sótól lesz tartós (hacsak nem fogy el gyorsan. Amikor forr az egész (zavaros löttyöt látunk a lábasban) visszaveszem közepes lángra és hagyom két-két és fél órát sülni. Nem kell mellette állni! Amikor a zsír letisztult és a töpörtyű már kicsit zörgős, de még sápadt, előveszek egy fedőt (eddig fedő nélkül sült a zsír), bal kezembe veszem, a jobb kezembe annyi hideg vizet veszek, amennyi belefér. A vizet egy mozdulattal belevágom a lábasba, a másik kezemmel azonnal rácsapom a fedőt. Óriási zenebona kezdődik, de ne izguljunk, nem fut ki (annyi víz nem fér a markunkba). Megvárjuk, amíg a fedő alatt elcsitul a vihar, akkor levesszük a fedőt és látjuk a művet: szép piros, mosolygós töpörtyű néz ránk. Azonnal szűrő, leszűrjük a zsírt, a töpörtyűt nem nyomkodjuk, nem préseljük, csak egy tálba tesszük. Még forrón enyhén sózzuk. Megvárjuk, amíg kihűl és sózott-cukrozott-ecetes lilahagymával kezdjük eszegetni. Természetesen elkészíthető aprítva, libazsírral leöntve - de azt soha nem tudtam kivárni.
Ez a nyerő!
Törlés