rólam/about me
Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.
I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.
szerzői jogokról
A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!
Hát öregem, ezek nagyszerü receptek. Irni akarsz egy szakácskönyvet? Szerintem már kész vagy, töménytelen szuper recept.
VálaszTörlésSok sikert a kiadáshoz.andemsh
Üdv!
VálaszTörlésÉn kb. ötször főzök évente, ha kedvem és időm van rá. Két napja - névnapom alkalmával - elkészítettem a tárkonyos ragulevest és a petőfi rostélyost, vendégül látva a családomat. Állati nagy sikerem volt velük! Nagyon jól vannak a receptek leírva, még nekem is érthető! ...és ezt higyje el nem semmi.
Köszönöm!!!
Szia Toma! Apropó, szereted a málnát?Akár igen, akár nem gugli:Raspberry ketone
VálaszTörlésSusztertangó
Még csak annyit, a magyar nyelvű oldalakban keresd.
VálaszTörlésKedves Toma!
VálaszTörlésCserépedényben fehérboros zúzapörköltet követem el. nagyon finom lett csak a szaftja nem lett elég sűrű. Hogyan lehet "nehéz" szaftot készíteni egy ilyen edényben?
Köszi.
ez sajnos gyakori a cserépedényben főzéskor, mert abból nem tud úgy elpárologni a lé (pont az a lényege), hogy a szaft besűrűsödjön, ezért nem nagyon szoktak pörköltféléket lefedett edényben főzni. csak két lehetőséged van, főzéskor az utolsó fél órában vedd le a fedőt, vagy mikor már majdnem kész, öntsd át egy lábosba, és a tűzhelyen forrald el a felesleges levét, hogy a szaft besűrűsödjön...
TörlésSzép napot Toma!
TörlésKöszönöm az ötleteket: Kipróbáljuk.
Kedves Toma! A napokban bukkantam rá a blogra. Ma megsütöttem a Foccacia kenyeret. Hát lehet, hogy ezután boltban csak ritkán fogok kenyeret venni. Ha nem is minden nap, de sűrűn meg fogom sütni. Köszönöm. Ilona
VálaszTörlésA "nyárikonyha" (http://nyarikonyha.blogspot.hu/) is Tomakonyha, vagy csak fatális véletlen az azonos betűtípus választás? :)
VálaszTörlésüdv: NP
nincs közöm hozzá:) lehet, hogy véletlen a választás, bár elég ritka betűtípus és furcsa, hogy a másik betűtípus a "courier new" is azonos, amiket a fotókon használok:) az is lehet, hogy megtetszett neki a blogomon...:)
TörlésKedves Toma!
VálaszTörlésAz idén én is megpróbáltam kertészkedni. A boltban vásárolt paradicsomok gyönyörűek lettek, a bolti és kiskertem terményei között ég-és föld a különbség. Most a fajtabővítéssel próbálkozok.Nagyon hiányoznak a gyerekkoromban vidéki nagymamámnál fogyasztott fajták. Most ezeket próbálom a net-ről összevadászni. Nagyon tetszett a paradicsomjaidról szóló képes bemutató. Kérlek, ha van rá lehetőség az általad kedvelt fajták magjaiból küldjél nekem fajtánként 10 db-ot. Nagy örömet okoznál vele. Nem tudom privát hogy érhetnélek el, kérlek válaszolj a trixi1965@gmail.com címre. Köszönöm
kedves bea!
Törléssajnos nincsenek már meg a paradicsom magjaim, egy garázstakarítás áldozatai lettek, véletlenül ki lett dobva a doboz amiben tartottam, idén tavasszal nekem is kertészetben kellett palántát vennem.
de érdemes a neten körülnézni, nagyon sok angol oldalról lehet megbízható jó magokat rendelni, én is onnan kaptam az enyémeket anno.
amúgy nekem a nagy kedvencem a "marmande" fajta, abból érdemes beszerezni mert nagyon finom paradicsom, a másik az ökörszív "Coeur De Boeuf" amivel azért voltak gondjaim, mert nem nagyon bírják a kánikulát, de az ízük remek. ezeken kívül még a legegyszerűbb ellenálló koktélparadicsomot érdemes ültetni...
Kedves Toma!
TörlésSajnálom, hogy felszámolódott paradicsom gyűjteményed! A fajtákat fölírtam, köszönöm. Megpróbálok a net-en tovább vadászni. További sok sikert a blogodhoz!
Bea
Kedves Toma!
VálaszTörlésMár sokszor próbálkoztam steak készítésével a receptjeid szerint, de minden kísérletem kudarcba fulladt. Az eredmény mindig egy rendkívül rágós, szinte ehetetlen hússzelet lett, ami pár esetben szaftosra, ízletesre sikerült, de a rágóssága teljesen élvezhetetlenné tette.
Próbáltam hátszínből, rostélyosból, próbáltam Hiperből, piacról, hentestől venni a húst (érlelt természetesen sehol sem volt), próbálkoztam az otthoni érleléssel is, de az eredmény mindig ugyanaz.
Tudnál pár tippet adni, hol lehet a hiba?
ElBándi
három dologra tudok gondolni az alapján amit írtál. vagy egy kissé mindig túlsütötted a húst, a másik, hogy talán túlzott elvárásaid vannak a hús puhaságát illetően, a hátszínnek és a rostélyosnak is van egy kis rostossága, azért rágni kell azt is, annyira nem puha mint egy bélszín... vagy pedig, és szerintem ez lehet a gond, egyszerűen rossz minőségű marhahúshoz jutottál csak hozzá. sajnos többnyire kiöregedett tejelő marhákat vágnak nálunk, kevés henteshez jut el igazi "húsmarha" húsa. tulajdon képen, az kell mondjam, hogy az a marhahús ami 4000ft/kg-nál olcsóbb az nagy valószínűséggel nem alkalmas steaknek, de az igazi minőség akár 8-12 ezer is lehet / kiló.
TörlésA túlsütéssel nem lehet gond, mindig közepesnél kicsit véresebbre próbálom, ami látványra sikerülni szokott. A rágósság alatt pedig az álkapocszsibbasztó, fogpróbáló rágósságra gondolok :) gondolom ennél azért valamivel puhább egy jó steak.
TörlésAkkor marad a hús minősége... hát kitartóan keresek tovább, egyszer hátha rátalálok az igazira!
Köszönöm a segítséged!
ElBándi
http://welovebudapest.com/uzletek.szolgaltatasok/budapest.legjobb.hentesei
TörlésÉn a Sezgint meg a Mészársztéket próbáltam. Sezgin sokkal olcsóbb.
Szia Toma!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy hol lehet kapni olyan csipeszt, amit a főzéshez használsz? Láttam a te videódban is, illetve az összes szakács ilyet használ a tv-s főző műsorokban.
Már megőrülök, hetek óta ilyet keresek a neten, de nincs sehol. Pontosabban a Kika-ban vettem - Jamie Oliver márkanévvel - de használhatatlan volt, mert megszorult állandóan(a polcon lévő többivel együtt). Ezért visszakértem a pénzt. Voltam már Budapesten több konyhai boltban, még csak hallani sem hallottak róla!
Esetleg lenne ötleted?
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésProfi konyhafelszerelési boltokban lehet ilyet kapni, saláta csipesz néven kell keresni. Itt megtalálhatod:saláta csipesz link
VálaszTörlésÖrök hálám! Már meg is rendeltem! Köszönöm!
TörlésKedves Toma,
VálaszTörlésAz alábbi recepttel kapcsolatban szeretném megkérdezni hogy zsírszalonnát használjak-e, illetve mit jelent
a "félfőre szeletelés"?
http://tomakonyha.blogspot.hu/2008/07/lecs.html
Köszönettel:
Balázs
Kedves Toma,
VálaszTörléslátom vannak ilyen jellegű kérdések, ezért meg merem kérdezni, hogy a kerti sütéseknél használt gázpalackos, vaslapos csodaasztalt hol lehet beszerezni? Ha nem elérhető vagy csináltattad, akkor kérhetek képet róla?
Köszönöm a válaszod, gratulálok a blogodhoz, további kellemes kalandozásokat kívánva, üdvözlettel:
Ágota
Kedves Ágota! Az említett tárcsás gázos sütő, a saját tákolmányom, elkészítését megtalálod a blogon, barkács rovat címen. :)
VálaszTörléshttp://tomakonyha.blogspot.hu/2008/04/barkcs-rovat.html
köszönöm
TörlésSzia Toma! Most találtam véletlen a blogodra, kerti sütögetés keresgélése közben. Más oldalakon mindig azt találom, hogy a só használata elkerülendő a pácok (százaz és nedves egyaránt) használatánál, hús szárító tulajdonsága miatt. Ugyanakkor a Te receptjeidnél szinte mindenütt az elkészítés előtt is adsz sót. Miért?
VálaszTörlésGrillezés előtt én sem szoktam sózni, de BBQnál hosszú, lassú sütésnél kell a só a pácba. A zsírosabb sertést, és szárnyasokat egyébkén lehet nyugodtan sósan pácolni, sőt sokan sóoldatban áztatják előtte a húst, a marháknál már nem ajánlom a sót
TörlésSzia!
VálaszTörlésTudnál esetleg ajánlani nekem olyan pécsi hentest, aki árul jó minőségű, darált marhahúst?Barátokkal megyünk az orfűi fesztiválra, és napközben lenne egy kis hamburgersütögetés, csak sajnos nem vagyunk helyiek,és nem tudjuk kit keressünk? Válaszod előre is köszönöm!
Kedves Attila!
VálaszTörlésLáttunk Téged minap, a Paprika Tv műsorában, nagyon tetszett, ahogy a blogod is szuper. Mi is férjemmel, hasonló cipőben járunk, vagyis kertészkedünk, saját alap anyagokból főzünk, itt a közelben. Szeretnénk felvenni Veled a kapcsolatot, ötletcsere céljából, ha lehet:) Üdv, ivana7.andrea@gmail.com
Szép napot kívánok
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, közzé szeretnék tenni egy egy cikket az oldalamon,
https://www.2220.hu/ szeretném kérni a hozzájárulását.
Előre is köszönöm válaszát.