Keresés a blogban

Burgonya gratin

Burgonya gratin (ejtsd: gráten) más néven, csőbensült burgonya. Az egyike a legfinomabb köreteknek, ha egyáltalán köret… Szerintem, inkább egytálételnek kéne tekinteni. (Ezek a franciák tudnak valamit!)
Két dolog lényeges ennél az ételnél. A jó minőségű krumpli (közepes méretű, kifejezetten főzéshez való), és az egyforma vastagságú szeletek. Ilyenkor kerül elő a kamrából, a jó öreg szeletelőm, ami még a „hiperszuper teleshoppos végyalu” elődje.
Fontos még, hogy odafigyeljünk a sütés közben (ne égjen meg, de azért teljesen átfőjön)…

Hozzávalók:

· 1 kg burgonya
· 2 dl tejszín
· 2 dl tej
· 5 dkg vaj
· 5 dkg Parmezán vagy Grana Padano (elhagyható)
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors, szerecsendió

Előkészületek:

A burgonyákat megpucolom, és vékony, 3-4 mm vastag karikákra szeletelem. A krumpli szeleteket, egy papírtörlővel megszárogatom.

Elkészítés:

Fogok egy kerámia sütőtálat, amit alaposan bedörzsölök fokhagymával, és kivajazom az alját.
Lerakok egy réteg burgonyát, kis átfedéssel, mint a halpikkelyek, vagy tetőcserepek. Sózom, borsozom, majd újabb réteg következik. Ezt is sózom, borsozom (fontos, hogy minden réteget alaposan beízesítsünk). Addig folytatom a rétegezést, míg elérek a tál peremétől egy ujjnyira (kb. 5-6cm magas rakott burgonyám van. Vastagabbra ne rétegezzük!).
Közben a tejet és tejszínt összekeverem, megsózom, reszelek bele egy negyed szerecsendiót, és az egészet a krumplikra öntöm. Reszelek rá parmezánt (elhagyható. Főleg ha köretnek szánjuk), és a felkockázott vajat elosztom a tetején.
170-180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és másfél órát sütöm (ha nagyon kezd megbarnulni a teteje, letakarom alufóliával vagy sütőpapírral). Kész!














Tippek, trükkök:

Franciaországban, sok szakács úgy készíti, hogy mikor megsült, megpuhult a krumpli, kiveszik a sütőből, és egy villával összetörik kicsit, és átforgatják. Majd még öntenek hozzá tejszínt és visszateszi a sütőbe. Ezt megismétlik többször is. Így akár négy órába is telik mire kész lesz a gratin. Persze sajtot nem tesznek bele.
A burgonya gratin, csak frissen elkészítve az igazi, bár lehet melegíteni. Köretként, leginkább sültekhez, vagdaltakhoz illik. Önálló fogásként, kevés salátával tálalhatjuk.
Nincs is ennél jobb! A tejszínben lassan vajpuhára főtt burgonya, rajta a finom sült kéreg…
Egy palack Chardonnay-t érdemes bontani hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 900Ft

2 megjegyzés:

  1. szia

    ez kb hány embernek elég ha köretnek szánom?

    VálaszTörlés
  2. ha külön nem írom, hogy hány személyre van a hozzávaló, akkor alapértelmezésben 4 személy... :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!