Keresés a blogban

hús alaplé

Ezt az alaplevet, ugyanezzel a zöldségezéssel/fűszerezéssel, elkészíthetjük borjú-, marhaborda csontból vagy gerincből, bárány lapockacsont vagy sertés karajcsontból is.

Hozzávalók:

. 1 kg húsos csont
. 2-3 db közepes sárgarépa
. 1 db közepes fehérrépa (gyökér)
. 1 fej hagyma
. 1 kissebb paradicsom vagy napon aszalt paradicsom
. egy-két szál zellerszár
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 szardellafilé
. 5 szem egész bors
. zöldfűszer-csokor (kakukkfű,zellerlevél,petrezselyem,rozmaring) -elhagyható
. 2,5 liter szénsavmentes ásványvíz














Elkészítés:

A hideg vízben, egy nagy fazékban beleteszem a csontokat és húsdarabokat, a szardellát, és erős lángon felforralom. Mikor már forr lejjebb veszem a lángot, és beleteszem a zöldségeket, fűszereket (a forráskor keletkezett habot nem kell leszedni, mert sok ízanyag van benne. menet közben úgy is elfövi a habját és kitisztul a leves).
Közepesnél kisebb lángon (kerámialap: 4/9), gyöngyözve-forralva, két óráig főzöm.
Mikor kész, hagyom egy kicsit lehűlni, majd átszűröm egy másik edénybe a levét.
Hűtőbe teszem, és mikor teljesen lehűlt. Leszedem a tetejére kiült zsírt.
Ha nem használom fel egyből, akkor lefagyasztom. Literes adagokban, villámzáras hűtőtasakba öntöm, egy műanyag edénybe állítom, és a fagyasztóba teszem. Fagyasztva, 4-5 hónapig is eláll.

Felhasználás:

Ez az alaplé, bármilyen levesekhez, mártásokhoz, rizottóhoz, stb. felhasználható. Sót nem tartalmaz, így azt figyelembe kell venni a főzéskor.
A fagyasztóból kivéve, tegyük egy melegvízzel teli edénybe, zacskóstól, így engedjük fel, vagy a zacskót levágva a fagyott alapléről, lábasban, tűzhelyen is felmelegíthető.

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!