Nem volt szívem otthagyni és hagyni elrohadni, a hatalmas koktélparadicsom-bokron, a rengeteg sárga körteforma koktélparadicsomokat, pedig már kezdett tele lenni a bugyrom a sok befőzéssel. De ha már lendületben voltunk és leszedtünk minden paradicsomot a kertben nem hagyhattam ott ezt sem, és egy jó nagy vödörrel szedtünk belőle (így is csak harmadát szedtem le...).
Aztán csak tologattam egy napig ide-oda, hogy mi is legyen belőle. Végül úgy döntöttem, hogy tésztaszósz lesz a sorsa, hogy színesítse kissé a kamrapolcot a sok piros üveg mellett...
Hozzávalók:
. 2 kg. sárga „körte” koktélparadicsom
. 2 fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1-2 tk. chilipehely
. 2-3 tk. szárított oregano
. fűszercsokor: rozmaringágból, kakukkfűből, zellerszárból, petrezselyemből, chilipaprikából és babérlevélből . kötve
. só, bors
. fehér balzsamecet v. sherryecet
. olívaolaj
Elkészítés:
1. A válogatott, egészséges paradicsomokat megmosom, lecsöpögtetem és megszárítom.
A hagymát és fokhagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd egy aprító gépben pépesre őrlöm.
2. Egy nagy wokban fél deci olívaolajat melegítek, belekanalazom a hagymapép felét, megszórom chilivel és oregánóval, üvegesre pirítom, majd ráborítom a paradicsom felét.
3. Kevergetve addig pirítom így, míg a paradicsomok el nem kezdenek puhulni, levet engedni, azután egy nagy lábosba átborítom.
4. A másik adag paradicsommal és hagymával megismétlem ezt, majd amikor a lábosba került minden paradicsom, rádobom a fűszercsokrot, sózom borsozom és közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap#4/9), főzni kezdem, néha óvatosan megkevergetve.
5. Addig főzöm, míg a paradicsom át nem fől, de azért még nem fől szét teljesen, darabos marad. Ez kb. 35-45 perc.
A végén adok hozzá egy-két kanál fehér balzsamecetet (mert a koktélparadicsom túl édes volt és nekem hiányzott egy kis savasság) ízlés szerint.
6. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltöm a forró szószt, a tetejére kevés olívaolajt öntök, majd lezárom és azonnal fejtetőre állítva, egy takaróba bugyolálva hagyom lassan kihűlni.
Olasz tésztákra borítva kész szószként vagy más -féle paradicsomos szószok alapjaként, lasagne-ba mártásalapnak stb. ajánlom.
Tipp! Lecsepegtetett tonhalkonzervet (pl. rio mare), kapribogyót és fekete olajbogyót hozzáadva, összeforralva, kifőtt pennetésztához adva remek ételt készíthetünk pár perc alatt belőle...
De jóóóó..Az én motiváciom is ugyan ez volt mint a tiéd de a nagy kérdőjel a fejemben maradt....mi is készüljön belöle??Mondjuk én csak lének főztem be.Most már tudom és köszi!!Igaz majd akkor készitem ha nem lesznek olasz vendégeim.
VálaszTörlésNagyon köszi, nagy ötlet ez a szósz, igaz nekem piros ici-pici koktélparadicsomom van, de rengeteg. Így már tudom mi lesz a sorsa a pirosaknak, a zöldeket lesavanyítom.
VálaszTörlésKöszönöm ezt a remek receptet! Rengeteg sárga koktélparadicsomom van.Nemtudtam mit kezdjek vele.
VálaszTörlés