A hagymás paradicsomsaláta az egyik kedvencem ilyenkor nyáron. Most is ez volt a kiindulópont és nem a hús. Szerintem akkor a legjobb egy paradicsomsaláta, ha minél többféle paradicsomból készül. Érdemes beszerezni a húsosabb fajtákból, mint a „Góliát”, „San marzano” és a lédúsabb, édesebb fajtákból is, mint a koktél, sárga körteparadicsom, „Marmande”... ezeknek mind más az ízük és állaguk ezzel gazdagabb lesz a saláta íze.
A húst magam érleltem egy hétig a hűtőben, majd két ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle, amit kézéllel kissé meglapogattam, hogy kb. két centisre lapuljon a szelet.
Hozzávalók (2 személyre):
. 40 dkg. marharostélyos
. 30-40 dkg paradicsom
. 10-12 dkg sonkahagyma (lila- v. salottahagyma is jó)
. világos balzsamecet (lehet „sima” is)
. ghí-tisztított vaj
. só, bors
. 2-3 bazsalikom levél
Elkészítés:
1. Először a salátának állok neki. A paradicsomokat felszeletelem, kockázom és karikázom, mindegyik fajtát másképpen. A hagymát hajszálvékonyan felkarikázom.
2. Egy keverőtálba teszem a paradicsomokat, lesózom, elkeverem és félreteszem minimum negyed órára, hogy levet eresszen.
3. Közben nekiállok a húsnak. Egy serpenyőben ghít forrósítok.
4. A szoba-hőmérsékletű hússzeleteket mindkét oldalán megborsozom, és a forró serpenyőbe teszem.
5. Mindkét oldalát másfél-két percig sütöm a szelet vastagságától függően (medium rare-re).
6. Mikor kész, kiszedem a húsokat egy deszkára, letakarom alufóliával és öt-nyolc percig hagyom pihenni. Majd...
7. Kiszedem a paradicsomot és hagymát egy salátás tálba, és a keverőtálban visszamaradt levet használom az öntet alapjának.
8. Egy kevés balzsamecetet csepegtetek bele, meglocsolom olívaolajjal, megborsozom, és simára keverem.
9. Evvel az öntettel meglocsolom a paradicsomsalátát, rátépkedem a bazsalikom leveleket és tálalom.
Steak és saláta. Nyerő kombináció. Friss üde paradicsom és szaftos puha hússzeletek. Még a meleg nyári napokban is remek vacsora lehet.
Egy pohár finom Sangiovese di Romagna is lecsúszott mellé, meg egy utána is...
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 420 Ft./adag
Bor: 1290 Ft. - Metro
Hm, ez figyelemreméltó. Érleltem már én is húst, de egy hétnél tovább nem mertem.
VálaszTörlésA marhával az a gondom, hogy a kora nehezen kideríthető, egyszer-egyszer belefutok a főzhetetlen öreg marhába, és akkor elmegy a kedvem tőle.
nyolc napnál tovább, eddig én sem érleltem de egy jó hűtőben, ami nem párás és a kellő hőfokra van állítva, szerintem két hetet lehet érlelni.
VálaszTörlésha steaket süt az ember, nem igazán számít a marha kora, fontosabb az érlelés, és hogy megfelelően faggyús/márványos legyen a hús.