Keresés a blogban

Steak marharostélyosból, paradicsomsalátával


A hagymás paradicsomsaláta az egyik kedvencem ilyenkor nyáron. Most is ez volt a kiindulópont és nem a hús. Szerintem akkor a legjobb egy paradicsomsaláta, ha minél többféle paradicsomból készül. Érdemes beszerezni a húsosabb fajtákból, mint a „Góliát”, „San marzano” és a lédúsabb, édesebb fajtákból is, mint a koktél, sárga körteparadicsom, „Marmande”... ezeknek mind más az ízük és állaguk ezzel gazdagabb lesz a saláta íze.
A húst magam érleltem egy hétig a hűtőben, majd két ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle, amit kézéllel kissé meglapogattam, hogy kb. két centisre lapuljon a szelet.

Hozzávalók (2 személyre):

. 40 dkg. marharostélyos
. 30-40 dkg paradicsom
. 10-12 dkg sonkahagyma (lila- v. salottahagyma is jó)
. világos balzsamecet (lehet „sima” is)
. ghí-tisztított vaj
. só, bors
. 2-3 bazsalikom levél

Elkészítés:

1. Először a salátának állok neki. A paradicsomokat felszeletelem, kockázom és karikázom, mindegyik fajtát másképpen. A hagymát hajszálvékonyan felkarikázom.
2. Egy keverőtálba teszem a paradicsomokat, lesózom, elkeverem és félreteszem minimum negyed órára, hogy levet eresszen.
3. Közben nekiállok a húsnak. Egy serpenyőben ghít forrósítok.
4. A szoba-hőmérsékletű hússzeleteket mindkét oldalán megborsozom, és a forró serpenyőbe teszem.
5. Mindkét oldalát másfél-két percig sütöm a szelet vastagságától függően (medium rare-re).
6. Mikor kész, kiszedem a húsokat egy deszkára, letakarom alufóliával és öt-nyolc percig hagyom pihenni. Majd...
7. Kiszedem a paradicsomot és hagymát egy salátás tálba, és a keverőtálban visszamaradt levet használom az öntet alapjának.
8. Egy kevés balzsamecetet csepegtetek bele, meglocsolom olívaolajjal, megborsozom, és simára keverem.
9. Evvel az öntettel meglocsolom a paradicsomsalátát, rátépkedem a bazsalikom leveleket és tálalom.

Steak és saláta. Nyerő kombináció. Friss üde paradicsom és szaftos puha hússzeletek. Még a meleg nyári napokban is remek vacsora lehet.
Egy pohár finom Sangiovese di Romagna is lecsúszott mellé, meg egy utána is...

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 420 Ft./adag
Bor: 1290 Ft. - Metro

2 megjegyzés:

  1. Hm, ez figyelemreméltó. Érleltem már én is húst, de egy hétnél tovább nem mertem.
    A marhával az a gondom, hogy a kora nehezen kideríthető, egyszer-egyszer belefutok a főzhetetlen öreg marhába, és akkor elmegy a kedvem tőle.

    VálaszTörlés
  2. nyolc napnál tovább, eddig én sem érleltem de egy jó hűtőben, ami nem párás és a kellő hőfokra van állítva, szerintem két hetet lehet érlelni.
    ha steaket süt az ember, nem igazán számít a marha kora, fontosabb az érlelés, és hogy megfelelően faggyús/márványos legyen a hús.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!