Szeretem
ezeket az ilyen viszonylag egyszerűen elkészíthető ételeteket, amikkel nincsen
különösebb teendő, csak belepakolni a tepsibe mindent, és aztán a sütőben elvan
órákig, én meg közben készülhetek nyugodtan a vacsoravendégek fogadására. A
heti pókervacsorákra gyakran készítek hasonló fogásokat fiúknak, ha mondjuk,
kissé el vagyok havazva időben, és nincs időm pepecselni egész délután a
főzéssel.
Itt
a tavasz, újkrumpli, zsenge zöld fokhagyma szezonja, érdemes kipróbálni ezt a
receptet.
Hozzávalók:
.
kb. 1,2 kg. csontos sertéskaraj
.
80 dkg. újkrumpli
.
2 fej hagyma
.
1 db. hegyes csípős zöldpaprika
.
1 db. TV. paprika vagy kápia
.
2-3 szál újfokhagyma
.
1 fej fokhagyma
.
1 db. paradicsom
.
5-6 ág friss kakukkfű
.
1 ág friss rozmaring
.
olívaolaj
.
3-4 dkg. vaj
.
só, bors, édesköménymag
Elkészítése:
Kérjük
meg a hentest, hogy a csontos karajt vágja szeletekre fűrésszel a csontok mentén,
úgy kétujjnyi vastagon.
1. A tepsit kikenem
bőven olívaolajjal, és beleszórom a vékony karikákra vágott hagymát és hegyes
zöldpaprikát, majd meghintem egy csipet sóval.
2. A megmosott,
megszárított újkrumplikat fél centis karikákra vágom, és egyenletesen elterítem
a tepsiben, sózom és meglocsolom kis olívaolajjal.
3. A zöld új
fokhagymát szárastól, hosszában ketté vagy négybe vágom, majd a szálakat a
krumpli tetején sorban elrendezem, mellé szórom a felkarikázott tv. paprikát
is, és végül a vékony karikákra vágott paradicsomot is elosztom a tepsiben.
4. A hússzeleteket
sózom és borsozom, egy serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát
aranybarnára pirítom, elősütöm, majd elhelyezem őket a zöldségágyon, majd a
fokhagymát gerezdekre szedem, és héjastól a húsok közé dugdosom a szabad
helyekre.
5. Rátépkedem a
húsokra a friss kakukkfüvet és rozmaringot, megszórom egy csipetnyi
édesköménymaggal, a hideg vajat szeletekre vágom és a karaj szeletekre
rakosgatom.
6. Alufóliával szorosan
lefedem a tepsit, és a kb. 170 fokra (hőlégkeverés)
előmelegített sütőbe teszem úgy 90 percre, vagy amíg a hús és a krumpli
teljesen meg nem puhul.
7. Azután a sütőt 200
fokra állítom, és visszateszem a tepsit, most már alufólia nélkül, újra
15-20percre, hogy kissé megpiruljon, és a szaftja is besűrűsödjön. Tálalás
előtt melegen tartva, kb. negyed órát pihentessük!
Friss
tavaszi zöldsalátával, vagy friss kenyérrel tálalom. A puha, krémesen édesre
sült fokhagyma gerezdeket, nyomjuk ki a héjukból, és a húsra kenhetjük, vagy a
tepsiben keletkezett szafttal elkeverve, rendkívül finom szószt készíthetünk a
húshoz.
Tipp: Ha
nincs szezonja, újkrumpli helyett használhatunk öreg krumplit is, csak azt
pucoljuk meg, és vágjuk kicsit vékonyabb karikákra. A zsenge, új fokhagyma
helyettesíthető zöld újhagymával is. Karaj helyett készíthetjük tarjával is, ha
a zsírosabb, karakteresebb húsokat kedvelik.
Finom,
omlós puha hús, krémesre sült krumpli, és gazdag ízű, vajas hagymás, enyhén
csípős szaft, édes és krémes fokhagyma. Ezek az ízek és állagok jellemzik ezt a
fogást. Érdemes kipróbálni!
Testes,
gazdag száraz fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy Furmintot a somlói
borvidékről, vagy Szürkebarátot a Balaton-felvidékről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése