Keresés a blogban

Tepsiben sült csontos sertéskaraj szeletek újkrumplival, hagymával és paprikával




Szeretem ezeket az ilyen viszonylag egyszerűen elkészíthető ételeteket, amikkel nincsen különösebb teendő, csak belepakolni a tepsibe mindent, és aztán a sütőben elvan órákig, én meg közben készülhetek nyugodtan a vacsoravendégek fogadására. A heti pókervacsorákra gyakran készítek hasonló fogásokat fiúknak, ha mondjuk, kissé el vagyok havazva időben, és nincs időm pepecselni egész délután a főzéssel.
Itt a tavasz, újkrumpli, zsenge zöld fokhagyma szezonja, érdemes kipróbálni ezt a receptet.

 

Hozzávalók:

. kb. 1,2 kg. csontos sertéskaraj
. 80 dkg. újkrumpli
. 2 fej hagyma
. 1 db. hegyes csípős zöldpaprika
. 1 db. TV. paprika vagy kápia
. 2-3 szál újfokhagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 db. paradicsom
. 5-6 ág friss kakukkfű
. 1 ág friss rozmaring
. olívaolaj
. 3-4 dkg. vaj
. só, bors, édesköménymag


Elkészítése:

Kérjük meg a hentest, hogy a csontos karajt vágja szeletekre fűrésszel a csontok mentén, úgy kétujjnyi vastagon.

1.   A tepsit kikenem bőven olívaolajjal, és beleszórom a vékony karikákra vágott hagymát és hegyes zöldpaprikát, majd meghintem egy csipet sóval.
2.   A megmosott, megszárított újkrumplikat fél centis karikákra vágom, és egyenletesen elterítem a tepsiben, sózom és meglocsolom kis olívaolajjal.
3.   A zöld új fokhagymát szárastól, hosszában ketté vagy négybe vágom, majd a szálakat a krumpli tetején sorban elrendezem, mellé szórom a felkarikázott tv. paprikát is, és végül a vékony karikákra vágott paradicsomot is elosztom a tepsiben.
4.   A hússzeleteket sózom és borsozom, egy serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára pirítom, elősütöm, majd elhelyezem őket a zöldségágyon, majd a fokhagymát gerezdekre szedem, és héjastól a húsok közé dugdosom a szabad helyekre.
5.   Rátépkedem a húsokra a friss kakukkfüvet és rozmaringot, megszórom egy csipetnyi édesköménymaggal, a hideg vajat szeletekre vágom és a karaj szeletekre rakosgatom.
6.   Alufóliával szorosan lefedem a tepsit, és a kb. 170 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem úgy 90 percre, vagy amíg a hús és a krumpli teljesen meg nem puhul.
7.   Azután a sütőt 200 fokra állítom, és visszateszem a tepsit, most már alufólia nélkül, újra 15-20percre, hogy kissé megpiruljon, és a szaftja is besűrűsödjön. Tálalás előtt melegen tartva, kb. negyed órát pihentessük!



Friss tavaszi zöldsalátával, vagy friss kenyérrel tálalom. A puha, krémesen édesre sült fokhagyma gerezdeket, nyomjuk ki a héjukból, és a húsra kenhetjük, vagy a tepsiben keletkezett szafttal elkeverve, rendkívül finom szószt készíthetünk a húshoz.
Tipp: Ha nincs szezonja, újkrumpli helyett használhatunk öreg krumplit is, csak azt pucoljuk meg, és vágjuk kicsit vékonyabb karikákra. A zsenge, új fokhagyma helyettesíthető zöld újhagymával is. Karaj helyett készíthetjük tarjával is, ha a zsírosabb, karakteresebb húsokat kedvelik.
Finom, omlós puha hús, krémesre sült krumpli, és gazdag ízű, vajas hagymás, enyhén csípős szaft, édes és krémes fokhagyma. Ezek az ízek és állagok jellemzik ezt a fogást. Érdemes kipróbálni!

Testes, gazdag száraz fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy Furmintot a somlói borvidékről, vagy Szürkebarátot a Balaton-felvidékről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!