A
tavaszi nagytakarítás része a fagyasztó és hűtőkipakolás is, ilyenkor kerülnek
elő a fiókok mélyéről az elfeledett vagy meg nem címkézett csomagok, tasakok és
dobozok. Ez az étel is egy ilyen készletkisöprés során jött létre, amikor több
ismeretlen, vagy halvány emlékeim alapján azonosítani vélt zacskót és dobozkát
pakoltam ki a konyhaasztalra, majd vártam izgatottan, hogy a kiolvadás után
kiderüljön mit is rejtenek ezek. Végül is, pár óra várakozás után előkerült egy
csomag vadhús, amire emlékeztem ugyan, hogy pár hónapja kaptam valakitől, de
hogy ez őz, szarvas vagy vaddisznó hús-e, arra már nem emlékeztem. Előkerült
még egy adag sült, konfitált császárhús is, ami egy régebbi, nagyobb baráti
vacsora maradéka volt, és kis dobozokban, áfonya és BBQ szósz. Így végül
ezekből kellett kitalálnom valamit vacsorára, mert estére barátokat
vártam…
Hozzávalók
(6 adaghoz):
.
1 kg. szarvas vagy vaddisznóhús
.
2 db. közepes sárgarépa
.
2 szál szárzeller
.
2 fej vöröshagyma
.
2-3 gerezd fokhagyma
.
1 db. csípős hegyes zöldpaprika
.
2 db. paradicsom (lehet konzerv, egész hámozott)
.
1 nagy fűszercsokor zsályából, rozmaringból, kakukkfűből, babérlevélből és
bazsalikomból
.
½ csésze kék áfonya
.
2-3 ek. vörösáfonya-lekvár
.
1 palack jó minőségű testes száraz fehérbor
.
só, bors, borókabogyó
.
1 ek. liszt
.
1 ek. sűrített paradicsom
.
3-4 ek. olívaolaj
.
2-3 ek szójaszósz
.
1 ek Worchestershire-szósz
Elkészítése:
1. Egy
nagy öntöttvas lábost veszek elő, ebben melegítem fel az olívaolajt, majd
hirtelen kisütöm, megpirítom benne a kisujjnyi hasábokra vágott császárhúst,
amit azután egy szűrőkanállal kivesz és félreteszem.
2. A
zsiradékhoz adom az apró kockákra vágott ragu alapot, hagymát, sárgarépát és szárzellert,
és 2-3 perc alatt üvegesre pirítom.
3. Hozzáteszem
a felaprított fokhagymát és zöldpaprikát is, és még egy-két percig pirítom.
4. Az
edénybe borítom a falatnyi darabokra vágott vadhúst is, amit kifehéredéséig
pirítom, úgy kb. 3 percet, közben alaposan megsózom és borsozom, és ha már
mindenhol színt kapott a hús, egy jó púpos kanál liszttel szórom meg a tetejét.
5. Elkeverem,
és a liszttel is pirítom egy percig, mielőtt hozzáadom a sűrített paradicsomot
és ezzel is rápirítok.
6.
Ez után felöntöm annyi fehérborral, hogy
éppen ellepje a húst, felforralom, majd lejjebb veszem alatta a hőfokot,
közepesnél kisebbre (kerámialap #4/9),
és lassan, gyöngyözve, forrva főzni kezdem.
7. Hozzáadom
még a szójaszószt, a barbecue szószt, és a worchestershire-szószt, majd dobok bele
8-10 szem borókabogyót is.
8. Ez
után teszem vissza az ételbe a sült császárhúst, hozzáadom a kockára vágott
paradicsomot, az összekötözött fűszercsokrot, az áfonyát, és kis lángon lassan
főzöm 2-3 órát, vagy amíg a hús meg nem puhul benne.
9. Mielőtt
teljesen kész lenne, úgy nagyjából fél órával előtte, ellenőrzöm az ízeket, ha
kell sózom és borsozom, és ekkor teszem bele az áfonyalekvárt is, hogy az ízek
még komplexebbek legyenek.
Tálaláskor, a tányérra szedek
a raguból, mellé egy-két szelet szalvétagombócot helyezek, és friss
rómaisaláta-levelekből, borsóhajtásból készült salátával körítem, apróra vágott
snidlinggelszórom meg.
Tipp:
Ezt a fogást marhahúsból is elkészíthetjük, pl. lábszárból, a szalvéta gombóc
helyett pedig adhatunk mellé polentát/puliszkát, édesburgonya-pürét, vagy
mondjuk vajban megforgatott gnohccit. Természetesen fehérbor helyett főzhetünk
vörösborral is, lehetőleg valami jó minőségű testes és gyümölcsös borral,
mondjuk egy jófajta cabernet sauvignonnal.
Testes, borsos-fűszeres, kissé
animális vörösbort ajánlok ehhez a fogáshoz, például egy auszrál Shirazt vagy
villányi Syraht.
Isteni finom lett 👆🏼 szentestére készítettem, aminek nagy sikere volt 😊 köszönöm!
VálaszTörlés