Ezt
az ételt is egy péntek esti póker partira készítettem el, nem olyan régen. Mivel
mostanában inkább az ázsiai konyhát próbálom felfedezni adódott, hogy egy
jóféle thai fogással készüljek a vacsorára, amivel meglehetős sikerem volt, az
utolsó falatig eltüntettek mindent. Ne riasszon senkit vissza a hozzávalók
sokasága és az esetlegesen ismeretlen alkotó elemek. Ezt az ételt két
részletben is elkészíthetjük, a zöld curry pasztát jó előre megcsinálhatjuk, így
jóval kevesebb időnket veszi el, a hozzávalók meg mind megtalálhatóak a nagyobb
hipermarketekben vagy mondjuk a Metro áruházban. Érdemes kipróbálni, a látszat
ellenére nem nehéz elkészíteni.
Hozzávalók:
Curry pasztához:
.
5-6 szál újhagyma
.
3 szál thai citromfű (citromnád vagy
fenyérfű)
.
3 gerezd fokhagyma
.
Egy hüvelykujjnyi darab friss gyömbér
.
1 db lime
.
4-5 db thai zöld chili ízlés szerint (közepesen
csípős, helyettesíthetjük jalapenoval vagy erős zöldpaprikával)
.
6 db friss kaffir lime levél (a szárítottat
áztassuk vízbe pár órára és visszanyeri frissességét)
.
Egy nagy csokor friss koriander
.
Egy csokor friss bazsalikom
.
1,5 ek koriandermag
.
3 ek olívaolaj vagy mogyoróolaj
Továbbá:
.
60 dkg darált marhahús (szegy, lapocka
vagy rostélyos)
.
1 csésze házi zsemlemorzsa
.
1 fej hagyma
.
1,5 dl tej
.
Só, bors
.
2 csésze jázmin rizs
.
4-5 szem kardamomimag
.
Egy fahéj rúd
.
Egy szál citromfű
.
Egy doboz thai kókusztej konzerv (400ml.)
.
3 ek. Ghí vagy vaj
Elkészítése:
1. Először a curry pasztát készítem el (ezt akár előző napokban is elkészíthetjük,
majd tegyük jól záródó üvegbe és hűtőbe), a citromfű fás végét levágom, kidobom,
a külső két-három rétegét lehántom, hogy a zsenge puhább részhez hozzáférjek,
majd felaprítom.
2. Egy robotgép aprítóját veszem elő, és
beledobálom a feldarabolt citromfüvet, a fokhagymát, a meghámozott és
feldarabolt gyömbért, a chilit, a vékonyra vágott kaffir lime leveleket, majd
belereszelem a lime héját és belefacsarom a levét, azután az egészet pépesítem,
miközben adagolom hozzá az olajat.
3. Egy száraz serpenyőben megpirítom a
koriandermagot, aztán mozsárban összetöröm, és a péphez adom.
4. Hozzáadom a koriander és bazsalikom leveleket
is, és az egészet egy sima sűrű péppé turmixszolom, ha kell egy kis vizet
hozzáadva, hogy a kellő, krémes sűrűséget elérje.
5. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára
dinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hagyom kihűlni.
6. A zsemlemorzsához annyi tejet adok, hogy egy
sűrű pépes masszát kapjak.
7. A darált marhahúst sózom és borsozom, hozzáadom
a zsemlemorzsa pépet és a hagymát, alaposan elkeverem, majd nagyjából 12 darab,
kb. Golflabda nagyságú golyót formázok belőle, majd a hűtőbe teszem egy órára
pihenni.
8. Egy nagy öntöttvas sütőtálba félujjnyi olajat
forrósítok, közepesnél erősebb lángon, és körben aranybarna kérget pirítok a
húsgombócokra.
9. Kiszedegetem egy tálra a húsgolyókat, az olajat
leöntöm az edényből, majd beleborítom a curry pasztát, és két percig kavargatva
pirítom.
10. Hozzáadom a kókusztejet, alaposan elkeverem, ha
sűrű, adok hozzá egy csirkealaplevet, sózom és borsozom, majd ebbe a szószba
visszarakosgatom a húsgombócokat, azután a 160 fokra melegített sütőbe teszem
30-40 percre.
11. Közben egy edényben ghít forrósítok, ebbe
dobom a kardamomot, és a fahéjat, amit egy-két percig pirítok, mielőtt
beleöntöm a rizst.
12. A rizst is kissé megpirítom, megsózom, azután
felöntöm 3 csésze forrásban lévő vízzel, beledobom a megtisztított citromfüvet,
amit előtte a kés fokával megütögettem, hogy az illóolajok felszabadulhassanak,
szorosan lefedem, a tűzhelyet takarékra kapcsolom (kerámialap #2/9) és így párolom 18 percet.
13. A rizst egy villával átkeverem, fellazítom, a
fahéjat és citromfüvet kiveszem, majd tálalásig lefedve, melegen tartva
félreteszem.
Tálaláskor egy nagyobb tányér közepére szedek a
rizsből, a tetejére helyezek 3-4 db húsgolyót, és merek a szószból a tetejére
és körbe is csorgatom. Adjunk mellé egy kis tálban lime gerezdeket, pár csepp lime
lével meglocsolva az étel ízei még üdébbek, frissebbek lesznek. Díszítésként kis
friss korianderlevéllel is megszórhatjuk a tetejét.
Tipp:
A húsgombócot készíthetjük sertés vagy pulykahúsból is, de akár nagyobb
darabokra vágott csirkemell vagy comb is kerülhet ebbe a fogásba. A curry
paszta, ha előre készítjük el, egy csatos üvegben akár két hétig is eláll, vagy
vákuumos zacskóba csomagolva, lefagyasztva akár hónapokig. Ha nem szeretnénk
nagyon csípősre, magozzuk ki a chilit mielőtt a pasztába tesszük.
Ha
csak szárított kaffir lime levélhez jutunk hozzá, áztassuk pár órára vízbe,
visszanyeri frissességét, rugalmasságát.
Ez az étel egy elképesztő íz bomba. A curry paszta
friss zamatos ízei, a kellemes csípőssége, a kókusztejtől krémes selymessége,
és marhahús finom zamata, ami a meghatározó ebben a fogásban. Ehhez jön még az
illatos és a fahéjtól kardamomtól egzotikus ízű hófehér jázmin rizs… igazi
mennyei étel, érdemes kipróbálni!
Borválasztás nehéz dolog ázsiai, egzotikus fűszerezésű ételeknél, de illatában és zamatában talán egy félszáraz Tramini vagy egy pohár illatos Irsai Olivér illik hozzá leginkább.
Hát ez zseniális...és ráadásul ázsiai, köszönöm szépen!
VálaszTörlésBevallom, én eddig csak a paradicsomszószokért jöttem Hozzád. Eddig.
Casino - Dr.MCD
VálaszTörlésDiscover our casino games selection with Dr.MCD, 진주 출장마사지 one 양주 출장마사지 of the world's top-rated online slots and table games providers. 광주광역 출장샵 Find a full list of casinos 논산 출장샵 with Dr.MCD slots 오산 출장안마
Gyors hitelre van szüksége?
VálaszTörlésÜdvözlök mindenkit! Hitelezési kapacitásunk 2 000 és 5 000 000 euró között mozog, ésszerű 0,6%-os kamattal, nagyon egyszerű és könnyed feltételek mellett. Ha felkeltettem érdeklődését, hagyja üzenetét e-mailben: ( cristydavis533@gmail.com )
(1) Teljes név:
(2) Hitelenként szükséges összeg:
(3) Telefonszám:
(4) Időtartam:
(5) Ország: