Keresés a blogban

Marhahúsgolyók, kókusztejes thai zöld curry szószban, illatos jázmin rizzsel




Ezt az ételt is egy péntek esti póker partira készítettem el, nem olyan régen. Mivel mostanában inkább az ázsiai konyhát próbálom felfedezni adódott, hogy egy jóféle thai fogással készüljek a vacsorára, amivel meglehetős sikerem volt, az utolsó falatig eltüntettek mindent. Ne riasszon senkit vissza a hozzávalók sokasága és az esetlegesen ismeretlen alkotó elemek. Ezt az ételt két részletben is elkészíthetjük, a zöld curry pasztát jó előre megcsinálhatjuk, így jóval kevesebb időnket veszi el, a hozzávalók meg mind megtalálhatóak a nagyobb hipermarketekben vagy mondjuk a Metro áruházban. Érdemes kipróbálni, a látszat ellenére nem nehéz elkészíteni.


Hozzávalók:

 Curry pasztához:
. 5-6 szál újhagyma
. 3 szál thai citromfű (citromnád vagy fenyérfű)
. 3 gerezd fokhagyma
. Egy hüvelykujjnyi darab friss gyömbér
. 1 db lime
. 4-5 db thai zöld chili ízlés szerint (közepesen csípős, helyettesíthetjük jalapenoval vagy erős zöldpaprikával)
. 6 db friss kaffir lime levél (a szárítottat áztassuk vízbe pár órára és visszanyeri frissességét)
. Egy nagy csokor friss koriander
. Egy csokor friss bazsalikom
. 1,5 ek koriandermag
. 3 ek olívaolaj vagy mogyoróolaj
Továbbá:
. 60 dkg darált marhahús (szegy, lapocka vagy rostélyos)
. 1 csésze házi zsemlemorzsa
. 1 fej hagyma
. 1,5 dl tej
. Só, bors
. 2 csésze jázmin rizs
. 4-5 szem kardamomimag
. Egy fahéj rúd
. Egy szál citromfű
. Egy doboz thai kókusztej konzerv (400ml.)
. 3 ek. Ghí vagy vaj

Elkészítése:

1. Először a curry pasztát készítem el (ezt akár előző napokban is elkészíthetjük, majd tegyük jól záródó üvegbe és hűtőbe), a citromfű fás végét levágom, kidobom, a külső két-három rétegét lehántom, hogy a zsenge puhább részhez hozzáférjek, majd felaprítom.
2. Egy robotgép aprítóját veszem elő, és beledobálom a feldarabolt citromfüvet, a fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt gyömbért, a chilit, a vékonyra vágott kaffir lime leveleket, majd belereszelem a lime héját és belefacsarom a levét, azután az egészet pépesítem, miközben adagolom hozzá az olajat.
3. Egy száraz serpenyőben megpirítom a koriandermagot, aztán mozsárban összetöröm, és a péphez adom.
4. Hozzáadom a koriander és bazsalikom leveleket is, és az egészet egy sima sűrű péppé turmixszolom, ha kell egy kis vizet hozzáadva, hogy a kellő, krémes sűrűséget elérje.
5. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára dinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hagyom kihűlni.
6. A zsemlemorzsához annyi tejet adok, hogy egy sűrű pépes masszát kapjak.
7. A darált marhahúst sózom és borsozom, hozzáadom a zsemlemorzsa pépet és a hagymát, alaposan elkeverem, majd nagyjából 12 darab, kb. Golflabda nagyságú golyót formázok belőle, majd a hűtőbe teszem egy órára pihenni.
8. Egy nagy öntöttvas sütőtálba félujjnyi olajat forrósítok, közepesnél erősebb lángon, és körben aranybarna kérget pirítok a húsgombócokra.
9. Kiszedegetem egy tálra a húsgolyókat, az olajat leöntöm az edényből, majd beleborítom a curry pasztát, és két percig kavargatva pirítom.
10. Hozzáadom a kókusztejet, alaposan elkeverem, ha sűrű, adok hozzá egy csirkealaplevet, sózom és borsozom, majd ebbe a szószba visszarakosgatom a húsgombócokat, azután a 160 fokra melegített sütőbe teszem 30-40 percre.
11. Közben egy edényben ghít forrósítok, ebbe dobom a kardamomot, és a fahéjat, amit egy-két percig pirítok, mielőtt beleöntöm a rizst.
12. A rizst is kissé megpirítom, megsózom, azután felöntöm 3 csésze forrásban lévő vízzel, beledobom a megtisztított citromfüvet, amit előtte a kés fokával megütögettem, hogy az illóolajok felszabadulhassanak, szorosan lefedem, a tűzhelyet takarékra kapcsolom (kerámialap #2/9) és így párolom 18 percet.
13. A rizst egy villával átkeverem, fellazítom, a fahéjat és citromfüvet kiveszem, majd tálalásig lefedve, melegen tartva félreteszem.



Tálaláskor egy nagyobb tányér közepére szedek a rizsből, a tetejére helyezek 3-4 db húsgolyót, és merek a szószból a tetejére és körbe is csorgatom. Adjunk mellé egy kis tálban lime gerezdeket, pár csepp lime lével meglocsolva az étel ízei még üdébbek, frissebbek lesznek. Díszítésként kis friss korianderlevéllel is megszórhatjuk a tetejét.
Tipp: A húsgombócot készíthetjük sertés vagy pulykahúsból is, de akár nagyobb darabokra vágott csirkemell vagy comb is kerülhet ebbe a fogásba. A curry paszta, ha előre készítjük el, egy csatos üvegben akár két hétig is eláll, vagy vákuumos zacskóba csomagolva, lefagyasztva akár hónapokig. Ha nem szeretnénk nagyon csípősre, magozzuk ki a chilit mielőtt a pasztába tesszük.
Ha csak szárított kaffir lime levélhez jutunk hozzá, áztassuk pár órára vízbe, visszanyeri frissességét, rugalmasságát.
Ez az étel egy elképesztő íz bomba. A curry paszta friss zamatos ízei, a kellemes csípőssége, a kókusztejtől krémes selymessége, és marhahús finom zamata, ami a meghatározó ebben a fogásban. Ehhez jön még az illatos és a fahéjtól kardamomtól egzotikus ízű hófehér jázmin rizs… igazi mennyei étel, érdemes kipróbálni!
Borválasztás nehéz dolog ázsiai, egzotikus fűszerezésű ételeknél, de illatában és zamatában talán egy félszáraz Tramini vagy egy pohár illatos Irsai Olivér illik hozzá leginkább.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!