Egy
igazi retro kajával készültem nemrég az egyik pókervacsorára, a nyolcvanas évek
vége felé divatos klasszikus éttermi fogását, a hawaii csirkemellt, vagyis
az ananászos csirkét készítettem a haveroknak. Nem vagyok nagyon oda a hús és gyümölcs párosításáért,
kevés ilyen ételt szeretek igazán, de vannak kivételek, és ez az egyik
kedvencem azok közül. Mint kiderült, nem csak nekem, mert az egész tepsi étel elfogyott az utolsó falatig.
Hozzávalók:
.
1 kg csirkemell filé
.
1 ananász (vagy konzerv ananászkarikák,
cukrozatlan saját lében)
.
20 dkg érlelt cheddar sajt
.
egy üveg világos sör
.
2 ek. vaj vagy ghí
.
2-3 ek. liszt
.
20 dkg jó minőségű sonkaszalámi (min. 80%
sertéshús tartalom)
.
só, bors, fokhagyma granulátum, hagymapor, szerecsendió
.
egy tojás sárgája
.
mustár
.
olívaolaj vagy ghí
Elkészítés:
1.
A csirkemelleket egy kissé megklopfolom, hogy mindenhol egyenlő vastagságúak
legyenek, kb. egy-másfél centi vastagságra.
2.
Fűszerkeveréket készítek, egy rész só, egy rész frissen őrölt bors, fél rész
fokhagyma és fél rész hagyma granulátumból, amivel alaposan befűszerezem a
húsok mindkét oldalát, majd félreteszem.
3.
Elkészítem a sajtmártást, amihez egy lábosban felhevítem a vajat, rászórom a
lisztet, amit folytonos keverés mellett aranyszínűre pirítok, egy világos
rántást készítve ezzel.
4.
A rántásra szórom a lereszelt sajtot, elkeverem, majd hozzáöntöm a sört és
állandó keverés mellett, addig főzöm, míg besűrűsödik és sima krémes nem lesz.
5.
Lehúzom a tűzről, reszelek rá egy fél szerecsendiót, belekeverem egy tojás
sárgáját, fél kanál mustárral, sóval és fehérborssal ízesítem, majd félreteszem
hogy langyosra hűljön.
6.
Egy serpenyőben olívaolajt (vagy ghít)
forrósítok, közepesnél erősebb fokozaton, és kb. két percet sütve oldalanként,
aranybarna kérget sütök a húsokra, melyeket egy tepsi aljára szorosan egymás
mellé elhelyezek.
7.
A húsok tetejét beborítom a sonkaszalámi szeletekkel.
8.
A serpenyőbe ezután vajat vagy ghít teszek, és az ananászkarikák mindkét
oldalát szép aranyszínűre karemellizálom, azután a tepsibe teszem a húsok
tetejére.
9.
A sűrű sajtmártást az ananászok tetejére öntöm, beborítva azokat, majd a 220
fokra előmelegített sütőbe teszem 10-15 percre, míg a sajt meg nem pirul a
tetején.
A
rizs a klasszikus körete az ananászos csirkének, én is ezt csináltam hozzá. Párolt
hosszúszemű rizzsel és rukkolából, jégsalátából, és kevés borsóhajtásból
készített friss salátával tálaltam.
Tipp: Csirkemell helyett készíthetjük
pulykamell filéből, vagy kicsontozott csirkecombból is. Ugyan ezt az ételt
csinálhatjuk sertéskarajjal és szilva vagy almaszeletekkel is, amihez a
sajtmártást sör helyett pl. ciderrel készítjük.
Remek
fogás ez, ami a szaftos, puha fűszeres hús, az édes karamelles gyümölcs, és a
krémes kissé kesernyés sajtmártás együttes ízharmóniája... Érdemes elkészíteni!
Könnyű,
üde gyümölcsös fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy palack Irsai Olivért.
Kicsit sokallom a fél szerecsendiót, baromi markáns fűszer, ural mindent.
VálaszTörlésEzt a fogást Baján a Tanyacsárdában készítik meglepően jól, rendszerint ezt kérem - már ha nem Óvári borjúbordát, mert az is kiváló.
(ez nem reklám volt)