Keresés a blogban

Tárkonyos marharagu leves


Nem vagyok egy nagy leveses, de a tartalmas, „emberes” leveseket szeretem. Ezek közé tartoznak a ragulevesek is. Téli hideg napokon egy nagy tál sűrű ragulevesnél nincs is jobb dolog. Ezek már inkább az egytálétel kategóriába tartoznak, mint a levesekébe...
Ezt a levest még a karácsonyi menü részeként készítettem el, Lorien ötletéből/receptjéből kiindulva. Az a jó ebben a receptben, hogy tulajdonképpen bármilyen húsra adaptálható. Marhacomb, szegy, lábszár vagy borjúcomb, borjúlábszár, lehet bárány, sertés vagy csirkehús is, csak a főzési időben különbözik az elkészítésük, egyébként változtatás nélkül alkalmazható ez az elkészítési mód (esetleg az alaplén is változtathatunk, más húsok esetében).
Nekem most marhalábszár volt itthon, ebből főztem meg.

Hozzávalók:

. 40 dkg marhalábszár (tisztítva, hártyázva, felkockázva)
. 1 csomag (25 g.) szárított erdei gomba keverék
. 4 gerezd fokhagyma
. 2-3 közepes sárgarépa (20-25 dkg.)
. 1 közepes fehérrépa (petrezselyem gyökér)
. fél zellergumó (kb. 15 dkg.)
. 1 csésze/cup zöldborsó (mirelit)
. egy babérlevél
. 1 l. marhahúshús-alaplé
. 2 dl. tejszín
. 1 db. lime (vagy fél citrom)
. étkezési keményítő
. só, bors,
. 1,5 tk. szárított tárkony
. fél csokor petrezselyem
. olívaolaj

Előkészületek:

Az alaplevet elkészítem az itt leírtak alapján (Nekem mindig van egyliteres adagokban lefagyasztva a hűtőben két-három fajta, így ezzel most nem kellett foglalkoznom. Javaslom ezt mindenkinek...).
A lehártyázott letisztított marhalábszárt felkockázom, kb. akkorára mintha pörköltet készítenék.
A zöldségeket megpucolom, és nagyjából egyforma darabokra vágom, akkorára mint a húsokat. A változatosság kedvéért a sárgarépát karikára/félkarikára, a fehérrépát kis hasábokra, a zellert kockára.
A szárított gombát fél órán át langyos vízbe áztatom, majd durvára, nagyobb darabokra feldarabolom.
A fokhagymát finomra felaprítom.

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábosba két kanál olívaolajat forrósítok, majd a felkockázott húst a fokhagymával együtt beleborítom, és átpirítom.
2. Ha már mindenhol színt kapott, rámorzsolom a tárkony felét, megborsozom, egy csipet sót hintek rá és felöntöm annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje.
3. Lassú tűzön, fedő alatt lassan fortyogva, a közben elpárolgó vizet folyamatosan pótolva főzöm másfél-két órán át, míg meg nem puhul, úgy 80-90%-os készültségben. A marhacombnak, sertéscombnak, borjúnak, elég lehet egy óra is, báránynak, csirkének 40-50 perc, de minden esetben ellenőrizzük, mert sok mindentől függhet a főzési idő... A főzés közben keletkezett szürkés habbal ne törődjünk, majd elfövi a végére. Ne szedjük le, mert sok ízanyag van benne.
4. Közben egy serpenyőben, kevés olívaolajon, megpirítom a zöldségeket és a gombát, majd hozzáadom a megpuhult húshoz, elkeverem és felöntöm egy liter marha alaplével. Sózom, borsozom ízlés szerint, hozzáadom a maradék tárkonyt, a babérlevelet és közepes fokozaton 30-35 percig főzöm, míg a zöldségek is kellően megpuhulnak és a hús is 100%-os lesz.
5. Nagyjából az elkészülte előtt 10-12 perccel, hozzáadom a felengedett zöldborsót is, annak elég ennyi főzési idő.
6. Ezután leveshez hozzáadok 2 dl. tejszínt és elkeverem. Közben egy bő evőkanál keményítőt elkeverek egy-másfél deci vízzel, és ezt lassan hozzáöntve, folyamatosan keverve a levest, besűrítem, majd forralok még egy fél percet rajta.
7. Belefacsarom egy lime levét, közben kóstolgatom, hogy megtartsam az egyensúlyt az ízekben. Kevés barnacukorral ellensúlyozhatunk a lime savasságán.
8. A végén hozzáadom az apróra vágott friss petrezselymet és tálalom.
(fázisfotók az elkészítésről itt)

Tálaláskor tegyünk a leves mellé egy negyed lime-ot, esetleg megszórhatjuk egy kevés friss tárkonnyal.
Kenyeret, vagy más hozzávalót nem igényel, ez a leves magában is megállja a helyét.
(tipp!) A maradékot hűtőben, jól lezárva eltarthatjuk egy napot.
Ha sok a dolgunk, előre is dolgozhatunk úgy, hogy elkészítjük a levest előző nap az 5-ös pontig, hűtőben tartjuk másnapig és a vacsora/tálalás előtt a 6-os ponttól folytathatjuk a főzést.
Bár kissé időigényes az elkészítése, de egy tartalmas, laktató finom levest kapunk a fáradozásunkért cserébe. A puha omlós hússal, a finom zöldségekkel, a tárkony édeskés zamatával, a lime pikánsságával és a tejszíntől selymes textúrájával a tárkonyos marharagu leves egy igazán jó választás egy kellemes vacsorához...
Habár itt marhahúsról van szó, ami általában vöröset követel, az elkészítés módja, valamint a tejszín és lime jelenléte miatt inkább egy száraz fehérbort ajánlok ehhez a leveshez. Jó választás lehet egy tokaji furmint vagy egy palack francia chardonnay...

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 550 Ft./adag

6 megjegyzés:

  1. tegnap rámszóltak, hogy mostanában bármit főzök tejszínes-tárkonyos leves lesz belőle... van benne igazság... :-) kipróbálom a recepted.

    VálaszTörlés
  2. :)) hátha akkor abból nem lesz az...

    VálaszTörlés
  3. Szia Toma!
    fogadj meg egy jótanácsot: soha ne tárolj gombás-tejszines-lisztes-keményitős ételt, még hűtőben sem! Nagyon veszélyes dolog, a lisztes-keményitős gomba nagyon hamar romlik, a tejszin meg egy hatványkitevő a folyamatban. Lehet Neked semmi bajod tőle, de sokan belebetegedhetnek.
    Ez ökölszabály, én sokat gombászok, higyj nekem.

    VálaszTörlés
  4. eddig még a tapasztalataim szerint ezzel nem volt probléma. persze az óvatosság sosem árt...:)

    VálaszTörlés
  5. BÚÉK neked,kedves Toma!
    Ha van kedved részt venni az étlapos körjátékban, íme, itt a lehetőség. Várom a Tomakonyha menüsorát!
    http://piazza-piazza.blogspot.com/2009/12/menu-teren.html

    VálaszTörlés
  6. neked is BUÉK!:) megpróbálok valamit kihozni...:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!