Keresés a blogban

BBQ csirkecomb édesköményes kolbászhússal töltve


Nagy amerikai foci rajongó vagyok már vagy tizenöt éve, így a pár napja lejátszott döntő, a Super Bowl, nálam igazi ünnepnek számít, főleg ha csapatom is résztvevője a meccsnek. Ilyenkor legtöbbször baráti társasában megy a hajnalig tartó meccsnézés, sörözéssel, és nagy kajálásokkal természetesen. Persze ilyenkor mindig valami olyasmi kerül az asztalra, ami az amerikaiak nagy kedvencei is. Volt, hogy hamburgereket készítettem, volt már pizzagolyó stb, most pedig a barbecuet választottam, ami tipikus fogás a Super Bowlon, a stadion előtti parkolóban már napokkal a meccs előtt elkezdődik a „népünnepély”, grillezők, BBQ sütők egyebek százaival. Én is előszedtem tehát a jó kis szmókeremet, és előkészítettem a sütésre…



Hozzávalók (8 adaghoz):

. 8 db egész csirkecomb
. 40 dkg darált marhahús
. 40 dkg darált sertéshús
. ½ csésze házi zsemlemorzsa vagy panko
. 1 csésze száraz fehérbor
. 1-1 ek. Tengeri só, egész bors, édesköménymag, fokhagyma granulátum, hagymapor
. Salátakeverék (jégsaláta, kápia paprika, különféle csírák, enoki gomba, bébi pak choi, hagyma stb…)
. Ezersziget-öntet

Elkészítétés:

1. Először a csirkecombokat csontozom ki úgy, hogy a hús egyben maradjon, itt egy videó, hogyan kell.
2. Ezután készítek egy 5%-os sóoldatot (1 liter víz/5 dkg só), a kicsontozott combokat egy zárható dobozba teszem, leöntöm a sóoldattal, hogy teljesen ellepje, majd lefedve a hűtőbe teszem egy napra.
3. Elkészítem a kolbászhúst, egy keverőtálba teszem a darált húsokat, hozzáadom a zsemlemorzsát, a sót, fokhagymát, hagymaport.
4. Mozsárban durvára töröm a borsot és az édesköménymagot, majd a húshoz adom.
5. Alaposan átkeverem kézzel a húst, közben hozzáadom a fehérbort is, majd egy homogén masszává gyúrom.
6. A sóoldatból kivett húst lecsepegtetem, papírtörlővel szárazra törlöm, azután a kolbászmasszát alaposan lenyomkodva megtöltöm a zsákszerű alsócomb részt, és még a felsőcombhoz is pakolok belőle, majd húst meg a bőrt ráfordítva megformázom. Meg is tűzhetjük fogpiszkálóval vagy hústűvel. A maradék tölteléket, formázzuk nagyjából billiárdgolyó nagyságú húsgombócokká.
7. Begyújtom a ProQ töltényszmókeremet, felfűtöm a barbecue tartományra ami kb 120-130 fok, majd a rácsra helyezem a húsokat és kb. 3 órán át sütöm a combokat, míg a maghőmérséklet el nem éri a 75-78 fokot (ehhez használjunk beszúrható húshőmérőt). Az utolsó órában, párszor megkenegetem barbecue szósszal a húsokat, ami így szépen rákaramellizálódik. Ha nincs szmókerünk, sütőben is elkészíthető, ez esetben egy alufóliával kibélelt rácsos tepsibe tegyük a húsokat, majd a 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, amit 15-20 perc elteltével lejjebb kapcsolunk 110-120 fokra és csak legvégén kenjük be a BBQ szósszal.
8. Míg a hús sül, elkészítem a salátát is.



Tálaláskor egy nagy marék salátát szedek a tányérra, amit meglocsolok az ezersziget öntettel, majd mellé teszem a combot, meg egy töltelék gombócot.
Tipp: Bármilyen saláta megfelel, válasszunk az ízlésünk szerint. ha nem akarunk magunk készíteni BBQ szószt, vegyünk a boltban Heinz barbecue szószt, amit kis almaecettel keverjünk el, hogy kevésbé legyen édes. De megkenhetjük, bármilyen zöldfűszeres olajos páccal is ha az jobban tetszik.
Saláta helyett köretet is készíthetünk, például paradicsomos sült babot.
Használjunk húshőmérőt, hogy biztosak legyünk abban, elkészült-e a hús, vagy hogy ne süssük túl, kiszárítva az ételt!
A megmaradt hús két napig eláll a hűtőben, de melegíteni nem igazán jó, inkább hidegen, a bőrét előbb lehúzva, félcentis szeletekre felvágva, szendvicsben vagy salátával fogyasszuk el.
Remek ízek és textúrák vannak ebben a fogásban. Kívül, a puha és szaftos csirkehús, míg benne az édesköménytől ánizsos, és fűszeres, tömény kolbászhús, a friss harsogó zöldsalátával együttesen adja az íz élményét az ételnek. Érdemes kipróbálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!