Keresés a blogban

Hentes tokány



Egy ideje már birizgálta az agyamat, hogy ennék egy jó hentes tokányt. Legalább tizenöt éve, hogy utoljára ettem pedig nagyon szeretem. Most végre elhatároztam magam és nekiálltam.

Hozzávalók (2 személyre):

. 45 dkg. sertéshús (lapocka, comb vagy karaj)
. 10 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
. 1 fej vöröshagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 paradicsom (10 dkg.)
. 5 dkg. sonka (serrano vagy más levegőn szárított sonka)
. 10-12 dkg. kovászos v. csemege uborka
. 1 dl. Száraz fehérbor
. olaj
. só, bors

Előkészületek:

A húst vékony csíkokra vágom, akárcsak a szalonnát. A hagymát felaprítom.

Elkészítés:

1. Egy wokban vagy nagyobb, magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát félig (üvegesre), hogy kiadja a zsírját, de nem piruljon ropogósra.
2. Hozzáadom a hagymát és és azt is üvegesre pirítom, közben belereszelem a fokhagymát is.
Felöntöm a borral és addig forralom, míg zsírjára nem pirul újra.
3. Ekkor teszem bele a húst, amit fehéredésig pirítok, alaposan megborsozom, ha kell sózom (a sóval óvatosan, mert a szalonna is sós és minden ami belemegy még, az sós), majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje.
4. Lefedve 30 percig főzöm közepes fokozaton. Közben ellenőrzöm, és ha a leve elfő, pótolom.
Ezután hozzáadom a paradicsomokat, elkeverem és újabb 30 percig főzöm félig lefedve, de most nem pótolom a vizet, hagyom újra a zsírjára pirulni (azért vigyázok, hogy ne kapassam le az alját!).
5. Végül az uborkát és a sonkát is felcsíkozom és megy bele a ragúba (pár kisebb gyöngyhagymát dobtam mellé), megint felöntöm annyi vízzel, aminnyi szaftot szeretnék és még 20-30 perc párolás jön lefedve, lassú tűzön.
















Tálalás, tippek:

Petrezselymes párolt rizst készítek hozzá köretnek, de a főtt sós burgonya, kagylótészta vagy a nokedli is kiváló körete lehet a hentes tokánynak.
Az esetleges maradék tokányt, jól lefedve két napig tarthatjuk a hűtőben, a rizst inkább ne tároljuk el. Újramelegítve a ragút, pl. frissen készített tarhonyával összekeverve, kiváló tarhonyás húst készíthetünk.
Ez a hentes tokány nem okozott csalódást, pont olyan finom, mint amire emlékeztem. A hús finom puha és a szalonnától, sonkától zamatos, amit pompásan egészít ki a csemege uborka savanykás-édes íze. Biztos nem fogok újabb tizenöt évet várni, hogy újra ehessek...
Testesebb fehérbor illik hozzá, mondjuk egy csopaki olaszrizling.

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: 1460 Ft. olaszrizling (Jásdi) - vinotéka

12 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon kedvelem az ilyen jó kis szaftos ételeket!

    VálaszTörlés
  2. Hja, kérem, diétáról papolunk és közben ilyen gyenge tokányok készülnek, ... :))
    Bár inkább a ragu híve vagyok, azért ebből nagyob szívesen ebédelnék egy jót, már lassan ideje is van :)

    VálaszTörlés
  3. lorien
    ez még a nagy elhatározás előtti napon készült:)) de külömben is, egyenlőre csak azt vállaltam, hogy visszafogom az adagokat... ;)

    VálaszTörlés
  4. Értem én, de ez már veszett fejsze nyele, akkora labda volt, hogy le kellett ütnöm :)

    VálaszTörlés
  5. :))) egyébbként tervezek még pár tokányos posztot, mert én meg nagy híve vagyok ennek az ősi módszernek...:)

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltuk a tokányt nagyon finom lett! Köszönjük a receptet és az 5letet. Lesz majd borsos tokány is? Az jó lenne.

    VálaszTörlés
  7. örülök:) lesz borsos tokány is, meg csikós tokány... tervezek egy tokány sorozatot, még nem tudom mikorra:)

    VálaszTörlés
  8. A tegnapi ebédre főztem meg, a recepted alapján (csak négyszeres mennyiségben), még a wok is ki lett kaparva a végén...:)))
    Köszi!

    VálaszTörlés
  9. ribizli :))) örülök, hogy jól sikerült

    VálaszTörlés
  10. Csatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg baromi jó lett a recept alapján. :-)

    VálaszTörlés
  11. én egy kicsit több szalonnával és sonkával csinálom, és köretnek a tarhonya a kedvenc. Először, mikor cimboráknak csináltam, lehülyéztek, hogy ezt már a menzán is utálták. Érdekes módon mégis kiürült a bogrács :D (lebbencslevessel is hasonló volt a szituáció)

    VálaszTörlés
  12. Nálunk is nagy kedvenc, húsvét után 'sonkamentésre' is kiválóan alkalmas.
    És igen, pár felezett ecetes gyöngyhagyma csak javít az összhatáson.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!