Egy ideje már birizgálta az agyamat, hogy ennék egy jó hentes tokányt. Legalább tizenöt éve, hogy utoljára ettem pedig nagyon szeretem. Most végre elhatároztam magam és nekiálltam.
. 45 dkg. sertéshús (lapocka, comb vagy karaj)
. 10 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
. 1 fej vöröshagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 paradicsom (10 dkg.)
. 5 dkg. sonka (serrano vagy más levegőn szárított sonka)
. 10-12 dkg. kovászos v. csemege uborka
. 1 dl. Száraz fehérbor
. olaj
. só, bors
Előkészületek:
A húst vékony csíkokra vágom, akárcsak a szalonnát. A hagymát felaprítom.
Elkészítés:
1. Egy wokban vagy nagyobb, magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát félig (üvegesre), hogy kiadja a zsírját, de nem piruljon ropogósra.
2. Hozzáadom a hagymát és és azt is üvegesre pirítom, közben belereszelem a fokhagymát is.
Felöntöm a borral és addig forralom, míg zsírjára nem pirul újra.
3. Ekkor teszem bele a húst, amit fehéredésig pirítok, alaposan megborsozom, ha kell sózom (a sóval óvatosan, mert a szalonna is sós és minden ami belemegy még, az sós), majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje.
4. Lefedve 30 percig főzöm közepes fokozaton. Közben ellenőrzöm, és ha a leve elfő, pótolom.
Ezután hozzáadom a paradicsomokat, elkeverem és újabb 30 percig főzöm félig lefedve, de most nem pótolom a vizet, hagyom újra a zsírjára pirulni (azért vigyázok, hogy ne kapassam le az alját!).
5. Végül az uborkát és a sonkát is felcsíkozom és megy bele a ragúba (pár kisebb gyöngyhagymát dobtam mellé), megint felöntöm annyi vízzel, aminnyi szaftot szeretnék és még 20-30 perc párolás jön lefedve, lassú tűzön.
Tálalás, tippek:
Petrezselymes párolt rizst készítek hozzá köretnek, de a főtt sós burgonya, kagylótészta vagy a nokedli is kiváló körete lehet a hentes tokánynak.
Az esetleges maradék tokányt, jól lefedve két napig tarthatjuk a hűtőben, a rizst inkább ne tároljuk el. Újramelegítve a ragút, pl. frissen készített tarhonyával összekeverve, kiváló tarhonyás húst készíthetünk.
Ez a hentes tokány nem okozott csalódást, pont olyan finom, mint amire emlékeztem. A hús finom puha és a szalonnától, sonkától zamatos, amit pompásan egészít ki a csemege uborka savanykás-édes íze. Biztos nem fogok újabb tizenöt évet várni, hogy újra ehessek...
Testesebb fehérbor illik hozzá, mondjuk egy csopaki olaszrizling.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: 1460 Ft. olaszrizling (Jásdi) - vinotéka
Hú, nagyon kedvelem az ilyen jó kis szaftos ételeket!
VálaszTörlésHja, kérem, diétáról papolunk és közben ilyen gyenge tokányok készülnek, ... :))
VálaszTörlésBár inkább a ragu híve vagyok, azért ebből nagyob szívesen ebédelnék egy jót, már lassan ideje is van :)
lorien
VálaszTörlésez még a nagy elhatározás előtti napon készült:)) de külömben is, egyenlőre csak azt vállaltam, hogy visszafogom az adagokat... ;)
Értem én, de ez már veszett fejsze nyele, akkora labda volt, hogy le kellett ütnöm :)
VálaszTörlés:))) egyébbként tervezek még pár tokányos posztot, mert én meg nagy híve vagyok ennek az ősi módszernek...:)
VálaszTörlésMegcsináltuk a tokányt nagyon finom lett! Köszönjük a receptet és az 5letet. Lesz majd borsos tokány is? Az jó lenne.
VálaszTörlésörülök:) lesz borsos tokány is, meg csikós tokány... tervezek egy tokány sorozatot, még nem tudom mikorra:)
VálaszTörlésA tegnapi ebédre főztem meg, a recepted alapján (csak négyszeres mennyiségben), még a wok is ki lett kaparva a végén...:)))
VálaszTörlésKöszi!
ribizli :))) örülök, hogy jól sikerült
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg baromi jó lett a recept alapján. :-)
VálaszTörlésén egy kicsit több szalonnával és sonkával csinálom, és köretnek a tarhonya a kedvenc. Először, mikor cimboráknak csináltam, lehülyéztek, hogy ezt már a menzán is utálták. Érdekes módon mégis kiürült a bogrács :D (lebbencslevessel is hasonló volt a szituáció)
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc, húsvét után 'sonkamentésre' is kiválóan alkalmas.
VálaszTörlésÉs igen, pár felezett ecetes gyöngyhagyma csak javít az összhatáson.