Kármentés eredménye képpen született ez a poszt. Az nálunk nemrég pusztító jégeső, nem sok mindent hagyott meg a kertben. A diónyi nagyságú jégdarabok nem kegyelmeztek semminek. Nem kímélte a málnabokrokat sem, így a málnalekvár főzési „projekt” idén sajnos elmarad. Alig egy-másfél kilónyi ütött-vágott, sérült szemet sikerült csak lementeni róluk.
Nem voltak valami szép, „gurulós” szemek, hogy csak úgy megegyük magában, így hát maradt a szósz, vagy málnaöntet lehetősége, csak hogy ne vesszen kárba minden...
Hozzávalók:
. 1 kg. málna
. 1 csésze cukor (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
. 1 ek. vaníliaesszencia vagy egy vaníliarúd
. fél citrom leve
Elkészítés:
1. Egy lábosban, egy kevés vízzel, felolvasztom a cukrot, majd hozzáadom a vaníliakivonatot, vagy a kettévágott vaníliarudat.
2. A megmosott málnát a sziruphoz öntöm, és nagy lángon forralva tíz-tizenöt percig főzöm. Ezután félrehúzom az edényt.
3. Egy sűrű szövésű szűrőn keresztül átpasszírozom az egészet, hogy a málna magjaitól megszabaduljak.
4. Hozzáadom a citromlevet, és közepesnél erősebb fokozaton, még öt percig főzöm egy forraló edényben.
5. A forró szószt, ezután egy csatos üvegbe töltöm.
Még pár szó...
A málnaszósz a csatos üvegben, légmentesen zárva, hónapokig is eláll, hűtőben tartva.
A fenti mennyiségből, nagyjából 6-7 dl. Szósz/öntet készülhet.
Ezt a sűrű, édes-savanykás gyümölcsszószt, remekül használhatjuk desszertekhez, fagylaltokra öntetnek, joghurtba, turmixba keverve ízesítőként.
Részvétem a pusztítás miatt :(
VálaszTörlésMivel hőkezeled, ennek még tovább is el kell állnia. Tkp. nem sokban különbözik a lekvártól, üvegbe zárás után fejre kell állítani, esetleg mehet szárazdunsztba is, és hűtő sem kell neki, csak ha felbontjuk, és maradék keletkezik.
nekem is az volt a tervem, hogy kisebb üvegekbe töltöm és dunsztolom mint a lekvárt, de mivel nem lett annyi, hogy sokáig el kellene állnia, az egészet egy nagy csatosüvegbe töltöttem, és a hűtőben tartom... így is csak arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta kanállal nyúljak bele.
VálaszTörlésValóban, egy kiló málnából nem érdemes hosszú távra tervezni. Tegnap pl. az asszonnyal ketten eltüntettünk 1 kiló málnából készült szorbetet, csak úgy desszert gyanánt :)
VálaszTörlés