Keresés a blogban

Tepsi, csirke, krumpli, meg ami még van otthon...


Telefon vasárnap délelőtt - „helló! Főznél ma valami ebédet mégis?” - Én meg lazán, - „ persze! Kettő körül lehet jönni. Helló!” -
Irány a hűtő, van-e egyáltalán valami itthon. Hoppá, egy csirke! Van még krumpli, hagyma, mint minden háztartásban, meg még pár dolog a hűtőben. Mindent kipakolok, a földből kiráncigálódik még némi fokhagyma, tépek még zöldfűszereket a kertben. Elő a tepsit!
Végül ez lett belőle...

Hozzávalók:

. egy egész csirke (kb. 1,5 kg.)
. 1 kg burgonya
. 3 fej hagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 3 hegyes zöldpaprika
. 5 dkg vaj
. 3 dkg. parmezán
. 2 ek. zsemlemorzsa (házi)
. 1,5 dl. paradicsom passata
. 2 ek. apróra vágott friss rozmaring
. 1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
. 2 ek. csirkehús-fűszerkeverék (házi)
. olívaolaj
. só, bors,

Előkészületek:

A csirkét feldarabolom: levágom a szárnyait, a combját, amit kettévágok alsó és felső combra. A mellét és a hátrészt szétválasztom, majd mindkettőt csonttal együtt kettévágom, a hátát keresztben, a mellét hosszában.
A feldarabolt csirkét meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a csirke-fűszerkeverékkel, és alaposan átforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer.
A burgonyát megpucolom, és kb. egy centi vastag karikákra vágom.
A hagymát csíkokra, a fokhagymát szeletekre vágom, a paprikát vékonyan felkarikázom.

Elkészítés:

1. Egy közepes méretű (22x35x08) tepsit veszek elő, és vékonyan beolajozom az alját. Erre szórom egy rétegben a hagymaszeleteket/csíkokat, majd megsózom.
2. A hagymaréteget befedem a krumplikarikákkal, amit megsózok, tekerek rá bőven borsot, meglocsolom kevés olívaolajjal és rászórom a felaprított zöldfűszerek felét.
3. Egy réteg zöldpaprika karikát szórok rá, majd egyenletesen elosztom a tetején a fokhagymaszeleteket.
4. Erre az „ágyra” fektetem a húsokat, szorosan egymás mellé, és sózom, borsozom.
5. A húsok tetejét megkenem a passzírozott paradicsommal, megszórom a maradék zöldfűszerrel, és egy kevés zsemlemorzsával, ami kicsit felszívja a paradicsomszósz nedvességtartalmát és sütéskor ropogós kérget alkot.
6. Az egészre friss parmezánt reszelek, és minden hús tetejére egy kis darab vajat teszek.
Szorosan lefedem alufóliával, és a 160 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 60 percre.
7. Ezután leveszem róla a fóliát, a sütőt felkapcsolom 200 fokra és visszateszem a tepsit még 20 percre.
8. Az utolsó öt percnél, átkapcsolom grillező fokozatra, hogy még ropogósabbra piruljon a csirke bőre.
9. Tálalás előtt, melegen tartva pihentetem minimum tíz percig.













Tálalás, tippek:

A csirkét a burgonyával és a hagymával együtt tálalom, bőségesen meglocsolva a sütéskor keletkezett vajas szafttal, és hozzá frissen sült bagettet adok, amivel szemérmetlenül kitunkolhatjuk azt...
A hús, krumpli, hagyma hármasa mellet, tulajdonképpen bármit beletehetünk ebbe az ételbe, amit a hűtőben találunk. Gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, stb... bármivel variálhatjuk, ami elkészül a megadott sütési idő alatt.
A kész ételt, jól lefedve, egy-két napig eltarthatjuk a hűtőben, később sütőben felmelegíthetjük. Persze azért frissen az igazi.
Remek ízek! Pompás, kívül ropogósra sült bőrű, belül puha szaftos hús, vajpuhára főtt/sült krumpli a krémesre párolódott hagymával, és a sülés közben keletkezett vajas, fűszeres szaft, amit a kenyérrel tunkolunk a hús mellé.
Testes száraz fehéret, mondjuk chardonnayt ajánlok mellé, bár Mi most a nyári nagy melegben, a teraszon ebédelve, jó hideg Cidert (francia almabor) ittunk hozzá... és utána...

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: 520 Ft./adag
Bor: 399 Ft. (Cider/Cidre) - Lidl

4 megjegyzés:

  1. Hu, azt a beteg agyamat. Majdnem rákérdeztem, hogy miért, mi volt utána :D, de aztán újra elolvastam a mondatot, és értelmeztem is azt. És megint köszönöm a végén a tányért, meggyőző!
    :D

    VálaszTörlés
  2. Névtelen18:26

    Kb. 30-szor készítettem el már ezt a receptet, mindig telitalát. :) KÖSZI!!!

    VálaszTörlés
  3. örülök hogy bevált!:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!