Telefon vasárnap délelőtt - „helló! Főznél ma valami ebédet mégis?” - Én meg lazán, - „ persze! Kettő körül lehet jönni. Helló!” -
Irány a hűtő, van-e egyáltalán valami itthon. Hoppá, egy csirke! Van még krumpli, hagyma, mint minden háztartásban, meg még pár dolog a hűtőben. Mindent kipakolok, a földből kiráncigálódik még némi fokhagyma, tépek még zöldfűszereket a kertben. Elő a tepsit!
Végül ez lett belőle...
. egy egész csirke (kb. 1,5 kg.)
. 1 kg burgonya
. 3 fej hagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 3 hegyes zöldpaprika
. 5 dkg vaj
. 3 dkg. parmezán
. 2 ek. zsemlemorzsa (házi)
. 1,5 dl. paradicsom passata
. 2 ek. apróra vágott friss rozmaring
. 1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
. 2 ek. csirkehús-fűszerkeverék (házi)
. olívaolaj
. só, bors,
Előkészületek:
A csirkét feldarabolom: levágom a szárnyait, a combját, amit kettévágok alsó és felső combra. A mellét és a hátrészt szétválasztom, majd mindkettőt csonttal együtt kettévágom, a hátát keresztben, a mellét hosszában.
A feldarabolt csirkét meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a csirke-fűszerkeverékkel, és alaposan átforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer.
A burgonyát megpucolom, és kb. egy centi vastag karikákra vágom.
A hagymát csíkokra, a fokhagymát szeletekre vágom, a paprikát vékonyan felkarikázom.
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű (22x35x08) tepsit veszek elő, és vékonyan beolajozom az alját. Erre szórom egy rétegben a hagymaszeleteket/csíkokat, majd megsózom.
2. A hagymaréteget befedem a krumplikarikákkal, amit megsózok, tekerek rá bőven borsot, meglocsolom kevés olívaolajjal és rászórom a felaprított zöldfűszerek felét.
3. Egy réteg zöldpaprika karikát szórok rá, majd egyenletesen elosztom a tetején a fokhagymaszeleteket.
4. Erre az „ágyra” fektetem a húsokat, szorosan egymás mellé, és sózom, borsozom.
5. A húsok tetejét megkenem a passzírozott paradicsommal, megszórom a maradék zöldfűszerrel, és egy kevés zsemlemorzsával, ami kicsit felszívja a paradicsomszósz nedvességtartalmát és sütéskor ropogós kérget alkot.
6. Az egészre friss parmezánt reszelek, és minden hús tetejére egy kis darab vajat teszek.
Szorosan lefedem alufóliával, és a 160 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 60 percre.
7. Ezután leveszem róla a fóliát, a sütőt felkapcsolom 200 fokra és visszateszem a tepsit még 20 percre.
8. Az utolsó öt percnél, átkapcsolom grillező fokozatra, hogy még ropogósabbra piruljon a csirke bőre.
9. Tálalás előtt, melegen tartva pihentetem minimum tíz percig.
Tálalás, tippek:
A csirkét a burgonyával és a hagymával együtt tálalom, bőségesen meglocsolva a sütéskor keletkezett vajas szafttal, és hozzá frissen sült bagettet adok, amivel szemérmetlenül kitunkolhatjuk azt...
A hús, krumpli, hagyma hármasa mellet, tulajdonképpen bármit beletehetünk ebbe az ételbe, amit a hűtőben találunk. Gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, stb... bármivel variálhatjuk, ami elkészül a megadott sütési idő alatt.
A kész ételt, jól lefedve, egy-két napig eltarthatjuk a hűtőben, később sütőben felmelegíthetjük. Persze azért frissen az igazi.
Remek ízek! Pompás, kívül ropogósra sült bőrű, belül puha szaftos hús, vajpuhára főtt/sült krumpli a krémesre párolódott hagymával, és a sülés közben keletkezett vajas, fűszeres szaft, amit a kenyérrel tunkolunk a hús mellé.
Testes száraz fehéret, mondjuk chardonnayt ajánlok mellé, bár Mi most a nyári nagy melegben, a teraszon ebédelve, jó hideg Cidert (francia almabor) ittunk hozzá... és utána...
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: 520 Ft./adag
Bor: 399 Ft. (Cider/Cidre) - Lidl
Költségek: 520 Ft./adag
Bor: 399 Ft. (Cider/Cidre) - Lidl
Hu, azt a beteg agyamat. Majdnem rákérdeztem, hogy miért, mi volt utána :D, de aztán újra elolvastam a mondatot, és értelmeztem is azt. És megint köszönöm a végén a tányért, meggyőző!
VálaszTörlés:D
:DDD
VálaszTörlésKb. 30-szor készítettem el már ezt a receptet, mindig telitalát. :) KÖSZI!!!
VálaszTörlésörülök hogy bevált!:))
VálaszTörlés