Keresés a blogban

Mozzarellás-paradicsomos csirkehús szelet


Ez a recept is, a főzős műsorok nézése során lefirkantott cetlik közül való. Nem emlékszem, talán Gordon Ramsay egyik receptje, de ez nem biztos. Mindegy, nagyon megtetszett anno, és mindenképpen szerettem volna kipróbálni már régóta. A napokban kaptam buffala mozzarellát a boltban, így elővehettem végre ezt a receptet.
Mivel érdekelt, mi is az eredete ennek az ételnek, kicsit utána néztem. "Milanesa a la napolitana" a tisztességes neve, és olaszos hangzása ellenére, ez egy argentin fogás. Egy buenos aires-i olasz étteremben szolgálták fel először ezt az ételt, mint egy fúzióként, az argentin húst használva, a tészta helyett, az olasz pizza alapjaként...
Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló és a rengeteg fáziskép, ez egy egyszerű étel...



Hozzávalók (2 személyre):

. 4 db. csirke felső comb
. 4 szelet pármai, vagy más olasz prosciutto
. 2 db. mozzarella sajt (125 g./db.)
. parmezán
. 1 kis fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 12-15 szem koktélparadicsom
. 1 csokor friss bazsalikom
. só, bors
. olívaolaj
panírozáshoz:
. liszt, tojás, házi zsemlemorzsa, étolaj

Előkészületek:

A csirkecombokat kicsontozom, a húst kiterítem, kissé megklopfolom, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A hagymát apróra, a fokhagymákat vékony szeletekre vágom.
A koktélparadicsomokat félbe, vagy negyedekre vágom, függően a méretétől.
A bazsalikomot megmosom, leszárítom.
A panírozáshoz előkészítem három külön tálban, a lisztet, tojást és a panírmorzsát.

Elkészítés:

1. A hús szeleteket sózom, borsozom, majd az egyik oldalukat befedem egy hajszálvékony szelet sonkával. Megnyomkodom, hogy összetapadjanak.
2. Ezután sorban, lisztbe, tojásba és morzsába forgatom.
3. Egy serpenyőben étolajat forrósítok, és megsütöm a panírozott húsokat, majd egy papírtörlővel leitatom róla a felesleges olajat és félreteszem.













4. A serpenyőt kitörlöm, és olívaolajat melegítek benne. A hagymát és fokhagymát üvegesre pirítom.
5. Hozzáadom a paradicsomokat, sózom, borsozom és addig párolom, míg a paradicsom átpuhul, és a hagyma/fokhagyma krémesre fő.
6. Hozzáadom az apróra tépkedett bazsalikom leveleket, elkeverem, és félreteszem felhasználásig.
















7. Egy sütőlapra/tepsibe sütőpapírt fektetek. Erre teszem a rántott hús szeleteket kettesével, szorosan, hogy kissé átfedjék egymást.
8. Az így kapott dupla szeletre halmozom a langyosra hűlt paradicsomos ragút, majd az egészet befedem a szeletekre vágott mozzarellával.
9. A tetejére parmezánt reszelek, meglocsolom olívaolajjal, és a sütőbe tolom a középső polcra.
10. Grillfokozaton 8 percig sütöm, míg a sajt rá nem olvad és kissé megpirul.












Tálalás, tippek:

Eredetileg rukkola salátát terveztem mellé, de sajnos a rukkoláimat a kertben, kilyuggatták és felzabálták a földibolhák (hogy rohadjanak meg!), így köretként rozmaringos pirított burgonyakockával kínáltam, ami úgy készül, hogy a kockára vágott krumplit öt percig előfőzöm, majd egy serpenyőben, vajon, apróra vágott rozmaringgal összeforgatva megpirítom.Díszítésként/ízesítésként apróra vágott bazsalikomot, parmezánforgácsot szórok az étel tetejére.
A mozzarellás hús, lefedve, egy napig eláll a hűtőben, és sütőben újramelegíthető. Ha nagyobb társaságnak főzünk, a sonkás rántott húst és a paradicsomos ragút, előző nap is elkészíthetjük.
Csirkecomb helyett, ezt az ételt készíthetjük csirkemellből vagy borjúhúsból is.
Ez egy elképesztően finom fogás! A finom szaftos rántott hús a prosciuttoval, rajta a bazsalikomtól aromás-illatos paradicsomragú, és a pompás mozzarella, ami krémesen ráolvad az egészre, zamatával összefogva, teljessé téve az étel ízeit.
Testes fehérbort kíván az étel, olaszrizlinget, vagy chardonnayt.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 860 Ft./adag
Bor: 900-2000 Ft.

6 megjegyzés:

  1. Éééééés, látom megint hamar elfogyott! :DD Mondjuk, nem csodálom!
    Remek ételnek látszik!

    VálaszTörlés
  2. Wow, ahogy mondod! Fantasztikus!

    Itt csurgatom a nyálam :-)

    VálaszTörlés
  3. Éhes vagyok és vagy egy hete nincs kedvem a főtt kajához egészen addig, amíg éhen nem halok, akkor meg belapátolok valamit...fura. Toma, mi az e-mail címed?

    VálaszTörlés
  4. nagyon durván jó volt!:))) nem kenyerem az álszerénység...:)

    macaroon
    írtál már nekem mailt nem?:)
    artlobo(kukac)gmail(pont)com

    VálaszTörlés
  5. Szia Toma,

    Ez nagyon jól néz ki, tuti kipróbálom. Teccik a blogod...:)

    VálaszTörlés
  6. köszi!:)
    próbáld ki, nem fogod megbánni!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!