Keresés a blogban

Csirkemell boros-vajas gombaragúval


Egy rögtönzött, gyors vacsora alapján alakult ki ez a recept. Nemrég, váratlanul meglátogatott egy régnemlátott barátom. Addig-addig dumáltunk míg megéheztünk, így szétnéztem, miből dobhatnék össze egy gyors vacsit. A hűtőben találtam gombát, paprikát, csirkemellet, bort, vajat, és ezekből rögtönöztem ezt az ételt.

Hozzávalók (2 személyre):

. egy egész csirkemell (csontosan-bőrösen)
. 20 dkg gomba (apró, zárt fejű csiperke)
. 1 hegyes zöldpaprika (ízlés szerint csípős, vagy nem csípős)
. 1 fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 10 dkg vaj
. 2 dl. száraz fehérbor
. fél csokor petrezselyem
. 2-3 ág friss kakukkfű
. 1 tk. erdei gomba-por
. 25 dkg fussilli tészta
. 4 dkg. parmezán
. só, bors

Előkészületek:

A csirkemellet kicsontozom, a filékből, négy vékony szeletet alakítok ki (kicsit meg is lehet klopfolni is, hogy egyenletes szeletet kapjunk), ezután mindkét oldalukat sózom, borsozom.
A gombákat egy papírtörlővel letörölgetem, majd negyedekre vágom.
A hagymát apróra, a fokhagymákat vékony szeletekre vágom, a paprikát felkarikázom.

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben vajat hevítek (kb. az egynegyedét), közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap 7/9), és a csirkemell szeleteket megpirítom benne mindkét oldalán. Ezután kiveszem, és félreteszem.
2. A serpenyőben visszamarad vajra dobom a hagymát fokhagymát, ha kell még adok hozzá vajat, és üvegesre pirítom.
3. Hozzáadom a zöldpaprikát és a gombát, majd pár percig pirítom, míg a gomba puhulni nem kezd.
4. Sózom, borsozom, ezután felöntöm annyi borral, hogy kétharmadáig ellepje. Rászórom az apróra tépkedett kakukkfüvet, a gombaport és elkeverem.
5. Addig főzöm/forralom, míg a levének a fele el nem fő.
6. Ekkor lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, és a maradék vajat kis kockákban hozzáadva sűríteni kezdem a szószt. Közben nem nagyon keverem, inkább a serpenyőt mozgatva „keverem” bele az olvadó vajat a szószba. Ahogy egy kocka elolvad, dobom hozzá a következőt.
7. Mikor kész, megkóstolom kell-e bele só, bors, majd a felaprított petrezselymet is belekeverem.
8. Lekapcsolom alatta a tűzhelyet, a szószba fektetem a sült csirkemell szeleteket, lefedem, majd melegen tartva, tálalásig félreteszem.
9. Megfőzöm a tésztát al dentére.













Tálalás, tippek:

A tésztát egy tányérra helyezett „gyűrűbe” töltöm, kicsit lenyomkodom, meglocsolom kis olívaolajjal, és megszórom frissen reszelt parmezánnal a tetejét. Melléteszek két szelet húst, majd a gombás ragúból is szedek mellé/rá bőven. Ezután a tésztáról lehúzom a gyűrűt, a tányért megdíszítem egy kevés bazsalikomos olajjal, majd tálalom. Díszítésként, kevés petrezselyemmel, vagy bazsalikommal is megszórhatjuk.
Csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert a gomba miatt nem áll el másnapig.
Csirkemell helyett más húst is használhatunk, pl. csirkecomb filé, sertéskaraj, vagy borjú szelet...
Ez, meg kell hogy mondjam, nem egy diétás étel! Fogyókúrázóknak nem ajánlom, a vaj mennyisége miatt.
Viszont cserében elképesztően finom. A sűrű, fűszeres-vajas-boros mártás, a gomba és a hús együtt, pompás ízekkel örvendeztet meg minket.
Egy palack chadonnay Vin de Pays d'Oc ( Chevalier de Fauvert) dél-Franciaországból, bontottam ehhez az ételhez, és használtam a főzéskor is. Remek kísérője volt az ételnek.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 700 Ft./adag
Bor: 799 Ft. - Lidl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!