Keresés a blogban

Sajttal töltött húsgombóc barbecueban készítveAz ősz és a tél a barbecue igazi szezonja, nem a nyár. A nyár a grillezésé, a laza kerti sütögetésé, míg a hosszadalmasabb barbecue-zás a maga tartalmasabb, nehezebb húsaival, köreteivel és szószaival inkább a hűvösebb hónapok műfaja.
Ehhez a BBQ sütéshez, nem kell feltétlenül beszerezni valamilyen csillivilli profi szmókert vagy esetleg egy drága kamadó grillt, elégséges lehet egy jó minőségű fedeles gömbgrill is, amiben könnyen elkészíthetünk ezt a fogást, és amiben kezdésként kipróbáljuk magunkat a lassútűzön való sütés világában. A húsgombócok barbecue-zása hálás feladat, nehéz elrontani, miközben más tipikusan BBQ-ra használatos húsfajtákkal, mint például a sertéslapocka, vagy marhaszegy azért meggyűlhet a bajunk, azokhoz már valamilyen direkt erre a célra kialakított eszközt, szmókert érdemes használni.Viszont az ilyen húsgombócokhoz, egybesütött fasírtokhoz, csirkéhez vagy még a sertésoldalashoz is, elégséges lehet egy gömbgrill is akár. A lényeg az, hogy a sütőnkben alakítsunk ki egy úgynevezett indirekt zónát, ami nem közvetlen a parázs felett van, így kialakítva egy kevésbé meleg részt, hiszen nem pirítani, grillezni próbálunk, hanem alacsonyabb, 110-150 Celsius fokos hőmérsékleten, lassan szeretnénk sütni a húsunkat. Ezt úgy érhetjük el, hogy a tűztérben csak az egyik oldalra teszünk parazsat, és a grillrács másik, ellentétes felére tesszük a húst. Egy vízzel teli edénnyel még stabilizálhatjuk a hőmérsékletet, ezt a parázs mellé tehetjük, a hús alá, ami a párolgásával elvonja a parázs hőjének egy részét. És akkor jöhet a recept:

Hozzávalók:

1 kg darált marhahús
30 dkg darált zsíros sertéshús
2 csomag szeletelt bacon (400g)
2 db bivaly mozzarella, vagy ízlés szerint másféle, jól olvadó sajt, mint pl. cheddar, gruyere stb...
só, bors, fokhagyma granulátum, hagymapor, római kömény

1. A darált húsokat ízlés szerint fűszerezem és alaposan átkeverem, majd teniszlabda méretű gombócokat formázok, amibe az ujjammal kisebb mélyedést alakítok ki a közepén, mozzarella sajtot teszek a közepébe.
2. aztán elegyengetem, megformázom, baconnal körbetekerem őket, és pár órára a hűtőbe teszem pihenni.
3. A gömbgrillemet előkészítem, begyújtok egy adag faszenet (használjunk begyújtó kéményt), amit a tűztér egyik felébe halmozok, mellé a másik felére egy fém vizes edényt teszek tele vízzel és lecsukom a sütő fedelét. Mikor a belső hőfok eléri, és stabilan tartja a kb. 140 fokot, a húsgombócokat a grillrácsra helyezem, a parázzsal ellentétes oldalra.
4. kb. egy óráig sütöm így a húsgolyókat, közben néha faforgácsokat is szórok a parázsra, hogy a füstje kellőképpen átjárja a húst, és félidőben meg is forgatom őket, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő. Ilyenkor, ha szeretnénk egy kis BBQ-szósszal is megkenegethetjük.
5. Amikor a szalonna már szép mahagóni barna színt kap, és a húsgolyó maghőmérséklete eléri a 80 fokot, kész a húsgolyó. Melegen tartva, például sütőpapírba csomagolva hagyom pihenni 15-20 percet, majd tálalom.Köretnek paradicsomos vagy barbecue-szószos babot, vagy valamilyen zöldsalátát adhatunk mellé, de szendvicsként, hamburgerzsemlében is fogyaszthatjuk.
(Ez a receptem, a Pécsi borozó magazin őszi számában is elolvasható)


2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!