…Most jöhet a recept!
Hozzávalók:
· 80 dkg sertésmáj (letisztítva, lehártyázva)
· 4 fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2.5 dl. száraz fehérbor
· 2 dl. tejszín
· 10 dkg. vaj
· ½ ek. dijoni mustár
· ½ ek. magos mustár
· liszt
· só, bors, majoránna
· étolaj
Előkészületek:
A májat vékony, fél centis szeletekre vágom, bőségesen megborsozom, és szárított majoránnát morzsolok rá, majd félreteszem.
A hagymát vékonyan felcsíkozom, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb edénybe olajat hevítek, és rádobom a hagymát. Addig pirítom, míg el nem kezd összeesni, üvegesedni.
2. Felöntöm a fehérborral, lefedem, és közepesnél kisebb lángon, 30-40 percig párolom.
3. Mikor teljesen megpuhult, és a bor nagy részét elfőtte, hozzáadom a tejszínt, sózom, és közepes lángon egy-két percig forralom.
4. Közben a vaj felét, kis adagokban adom hozzá, így dúsítva a mártást
5. Hozzáadom a mustárokat, és elkeverem.
6. Hozzáadom a vaj másik felét is kisebb adagokban, és közben óvatosan kevergetem.
A kész mártást, felhasználásig, melegen tartva félreteszem.
1. A máj szeleteket lisztbe forgatom, lerázom róluk a felesleget, és egy nagyobb serpenyőben, olaj, és vaj keverékén, közepes fokozatos sütni kezdem.
2. Mindkét oldalát, két-három percig sütöm, ezután sózom (nem előbb, mert megkeményedik). A máj akkor jó, ha nincs átsütve teljesen, a belseje rózsaszín, de nem véres. Így lesz puha omlós. Ha túlsütik, a máj rágós, és kemény lesz. Egy szeleten, előzőleg, érdemes kikisérletezni a sütési időt.
Tálalás, tippek:
Köretnek, egyszerű tört krumplit készítettem hozzá, ezt halmozom a tányér közepére, erre helyezem a máj szeleteket, és körbe öntöm a hagymaszósszal.
A hagymaszószt, ha szeretnénk, le is lehet szűrni, akkor egy sima, egynemű mártást kapunk, vagy le is turmixolhatjuk, és akkor egy sűrű és sima szósz lesz a végeredmény. Én azonban jobban szeretem darabosan, rusztikusan.
Mind a májat, mind a szószt csak frissen elkészítve érdemes fogyasztani, másnap, már egyik sem az igazi.
A finom, kívül ropogósra sült, belül krémes, fűszeres májhoz remekül passzol a hagymaszósz gazdag, tejszínes-selymes, a mustártól és a bortól savanykás íze.
Chardonnay-t, pl siklósit, igyunk hozzá…
Elkészítési idő: 80 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: 3280 Ft (Malatinsky Siklósi Chardonnay ’06) - vinotéka
2. Mindkét oldalát, két-három percig sütöm, ezután sózom (nem előbb, mert megkeményedik). A máj akkor jó, ha nincs átsütve teljesen, a belseje rózsaszín, de nem véres. Így lesz puha omlós. Ha túlsütik, a máj rágós, és kemény lesz. Egy szeleten, előzőleg, érdemes kikisérletezni a sütési időt.
Tálalás, tippek:
Köretnek, egyszerű tört krumplit készítettem hozzá, ezt halmozom a tányér közepére, erre helyezem a máj szeleteket, és körbe öntöm a hagymaszósszal.
A hagymaszószt, ha szeretnénk, le is lehet szűrni, akkor egy sima, egynemű mártást kapunk, vagy le is turmixolhatjuk, és akkor egy sűrű és sima szósz lesz a végeredmény. Én azonban jobban szeretem darabosan, rusztikusan.
Mind a májat, mind a szószt csak frissen elkészítve érdemes fogyasztani, másnap, már egyik sem az igazi.
A finom, kívül ropogósra sült, belül krémes, fűszeres májhoz remekül passzol a hagymaszósz gazdag, tejszínes-selymes, a mustártól és a bortól savanykás íze.
Chardonnay-t, pl siklósit, igyunk hozzá…
Elkészítési idő: 80 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: 3280 Ft (Malatinsky Siklósi Chardonnay ’06) - vinotéka
Ez a hagymaszósz... nagyon izgalmas, meg fogom csinálni. Baromi jó ötlet, főleg sült májhoz!
VálaszTörlésKöszi! :))
(Imádom a májat.)
érdemes is kipróbálni. nekem nagyon bejött!:)
VálaszTörlés:))
VálaszTörlés