Keresés a blogban

Mediterrán báránysült hagymás burgonyával

Még húsvétkor készült ez az étel, de csak mostanra sikerült megírnom a posztot.
A húsvét, és a bárányhús egy lapon emlegetését, gondolom, nem kell hosszan magyarázni. Ha húsvét, akkor bárány. Ennyi!
A húsvéti remek idő, a meleg és napsütés megihletett. Feltámadt bennem a mediterránemuba tett utazásaim/nyaralásaim emlékei, és ezzel az étellel szerettem volna felidézni őket.


Hozzávalók (2-3 személyre):

· Kb. 70 dkg bárány oldalas (a csontos része)
· 50 dkg burgonya (lehetőleg salátának való kifliburgonya)
· 4 kisebb fej hagyma
· 1 fej fokhagyma
· 2 ág friss rozmaring
· fél citrom
· olívaolaj
· só, bors
A hús pácolásához:
· 2 ág friss rozmaring
· 5-6 ág friss kakukkfű
· 2 gerezd fokhagyma
· fél citrom reszelt héja
· fél citrom leve
· fél deci olívaolaj
· só


Előkészületetek:

1. A pác összetevőit egy mozsárban (vagy robotgépben) pépesítem
2. A bárány oldalasról a faggyús, zsíros rész nagyját lenyesegetem
3. A páccal a hús mindkét oldalát alaposan megkenegetem, bedörzsölöm, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap, a burgonyákat megpucolom, majd ujjnyi vastag karikákra vágom.
A hagymákat megtisztítom, kettévágom, és hosszában, még egyszer elfelezem.
A fokhagymákat gerezdekre szedem, de nem szedem le a héját.













Elkészítés:

1. Egy tepsit veszek elő, és meglocsolom egy kis olívaolajjal az alját, és beleszórom, a burgonyákat, a negyedekre vágott hagymákat, és a fokhagymagerezdeket.
2. Egyenletesen elosztom, megszórom durva tengeri sóval, frissen durvára tört borssal, meglocsolom olívaolajjal, és ráfacsarom a fél citrom levét.
3. A burgonya-hagyma ágyra fektetem a rozmaring ágakat, és arra teszem a bárányhúst.
4. A húst is sózom, borsozom, majd alufóliával szorosan lefedem a tepsit, és a 150-160 fokra előmelegített sütőbe teszem 1 óra 45 percre.
5. Ezután kiveszem a sütőből, amit feltekerek 200 fokra, a tepsiről leveszem az alufóliát, és visszatéve a 200 fokos sütőbe, sütöm még 15 percet, 10 perc után a húst megfordítva.
6. Kiveszem a húst, letakarva félreteszem pihenni, addig a tepsi burgonyát még visszateszem 10 percre, hogy jól megpiruljon.


Tálalás, tippek:

A húst, a bordák mentén felszeletelem, hogy két-három csont legyen szeletenként. A tányér közepére halmozok a krumpliból, a sült hagymából, és pár gerezdet a fokhagymából. Erre teszem a húst.
Tálalhatunk mellé rukkola salátát, és/vagy ha szezonja van, sült koktélparadicsomot (a koktélparadicsomból, az utolsó tíz percben, tehetünk a tepsibe a krumpli mellé pár füzérrel).
A mediterrán „feeling” minden elemét felidézi ez az étel. A báránysült jellegzetes, finom karakteres íze, a remek sült hagyma édes, a krumpli citromos/citrusos, fűszeres, a sült fokhagyma édes-diós zamatával, mindezt összefogja a rozmaring markáns, gyantás-fűszeres aromája. Remek egy íz kavalkád!
Ehhez az ételhez, egy palack száraz, kissé gyantás, görög fehérbort, retsinát nyitottam. Szinte hallom, ahogy a borkedvelők (szakértők) felsikoltanak a retsina hallatán, de én bevallom, nagyon szeretem, és szerintem pompásan passzol mind a bárányhoz, mind a rozmaring ízéhez/illatához.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc (+a pácolás ideje)
Költségek: összesen kb. 1400 Ft.
Bor: 300 Ft. (retsina traditionelle…0.5l.) - Lidl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!