Keresés a blogban

Egy újabb variáció tiramisùra – tiramisù amarettivel

A múltkori, remekül sikerült túrós/ricottás tiramisù után, vérszemet kaptam, és újabb változatokon törtem a fejem. Azután a boltban, a sorok között mászkálva, a polcról éppen leemeltem egy doboz amaretti biscottit, amikor is, az jutott az eszembe, hogy miért ne helyettesíthetném ezzel a piskótát a tiramisùban…


Hozzávalók:

· 250 g. mascarpone
· 5-6 ek. cukor
· 3 tojás
· 1 ek. vanília kivonat
· 1 csomag/doboz amaretti biscotti (olasz mandulás keksz 250 g.)
· Amaretto likőr (olasz mandula likőr)


Elkészítés:

1. A tojásokat szétválasztom két keverőtálba, fehérjére, és sárgájára.
2. A sárgáját a cukorral, és a vanília kivonattal habosra, fehéredésig keverem, majd hozzákeverem a mascarponét.
3. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és lazán beleforgatom a mascarponés krémbe, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
4. Poharak, vagy desszertes tálak aljába, egy rétegben amaretti kekszet teszek, meglocsolom egy kevés (½-1 ek.) mandula likőrrel, és kb. kétujjnyi vastag rétegben, krémet kanalazok rá.
5. Erre egy újabb réteg keksz jön, likőr, azután megint a krém, majd végül a tetejére apróra morzsolt kekszet szórok.
6. Egy éjszakára, de minimum hat órára hűtőbe teszem, hogy a krém összeálljon, a keksz beszívja a krémet, és megpuhuljon.


Még pár szó…

Egy-két napnál tovább ne tartogassuk a tiramisút, még hűtőben sem, mert nyers tojás van a krémben. Ezt főleg nyáron szívleljük meg.
Ha kisgyerekek is ennének ebből a desszertből, likőr helyett, használhatunk pár csepp keserűmandula-aromával ízesített tejet vagy vizet.

Ez egy igazán jól sikerült változata a hagyományos tiramisùnak. A pompás mandula likőr aromája, és a ropogós mandulás keksz, remekül illik a sűrű, dús mascarpone krémhez. Érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 30 perc + a pihentetés
Költségek: 280 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!