
Hozzávalók (4 adag):
· 250g mascarpone
· 3 tojás
· 200g babapiskóta
· 3 dl. erős espresso kávé
· ½ dl. rum (lehetőleg jó minőségű)
· 1 ek. vanília-kivonat (elhagyható)
· 4-5 ek. cukor
· kakaópor (holland)
Elkészítés:
Először, szétválasztom a tojásokat. A sárgájukat, a cukorral, és a vanília-kivonattal együtt, habosra kikeverem. Hozzákeverem a mascarponét. Egy másik keverőtálban, a tojásfehérjéket, egy csipet sóval, kemény habbá keverem. A tojáshabot, óvatosan beleforgatom a mascarponés krémbe, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
A kávéhoz hozzákeverem a rumot, és egy lapos tálba öntöm. A piskótákat a kávéba mártom, mindkét oldalát egy pillanatra, majd egy nagyobb tál, vagy négy kisebb edény/pohár aljára, egy réteget rakok ki belőlük. A piskótarétegre kanalazok a krémből egy ujjnyi réteget, majd megint a piskóta jön, és így tovább. A végén krémmel zárom le a rétegeket. Egy kis szitával kakaóport szórok a krém tetejére, és pár órára (5-6) a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, és a krém is szilárdabb legyen.

Tippek, tálalás:
A nyers tojás miatt, a tiramisut nem tanácsos egy napnál tovább a hűtőben tartani. Készítsünk annyit, amennyit egyből el is fogyasztunk.
Babapiskóta helyett használhatunk piskótalapot is, csíkokra vágva.
A neten, főleg az itáliai oldalakat böngészve, keresve az „autentikus” tiramisù receptet, többnyire két változattal találkoztam. Amiben volt tojásfehérje, és amiben nem. Én mindkettőt kipróbáltam már, és nekem a tojásfehérjés változat jött be, mert ez egy kicsit könnyedebb, habosabb. Fehérjehab nélkül, testesebb, krémesebb és van, akinek az ízlik inkább.
A konzervatív felfogás szerint, nem kell bele sem tojásfehérje, sem vanília. De a szerény véleményem szerint, ezekkel finomabb. De, olvastam olyan recepteket is, ahol citromhéjat is reszelnek bele, de ez már bennem is felélesztette a puristát, azért maradjunk csak a klasszikus ízeknél!
A nyers tojás miatt, a tiramisut nem tanácsos egy napnál tovább a hűtőben tartani. Készítsünk annyit, amennyit egyből el is fogyasztunk.
Babapiskóta helyett használhatunk piskótalapot is, csíkokra vágva.
A neten, főleg az itáliai oldalakat böngészve, keresve az „autentikus” tiramisù receptet, többnyire két változattal találkoztam. Amiben volt tojásfehérje, és amiben nem. Én mindkettőt kipróbáltam már, és nekem a tojásfehérjés változat jött be, mert ez egy kicsit könnyedebb, habosabb. Fehérjehab nélkül, testesebb, krémesebb és van, akinek az ízlik inkább.
A konzervatív felfogás szerint, nem kell bele sem tojásfehérje, sem vanília. De a szerény véleményem szerint, ezekkel finomabb. De, olvastam olyan recepteket is, ahol citromhéjat is reszelnek bele, de ez már bennem is felélesztette a puristát, azért maradjunk csak a klasszikus ízeknél!
Igazán szemléletesen írod le mindig az elkészítést, nagyon örülök, hogy veszed hozzá a fáradtságot! Nekem spec. főzés közben körülményes, illetve legfeljebb egy külső megfigyelő dokumentálhatná a lépéseket (Ditém néha elő is kapja a fényképezőt ;) ).
VálaszTörlésA tiramisuhoz: én is a levegősebb krém híve vagyok, igaz tejszínnel is jól lehet habosítani, ha valaki írtózna a tojástól. Szerintem amúgy a sárgája elhagyható, elég a mascarpone zsiradéka. Épp tegnap ettünk egyébként a tanszéken epres tiramisut, ami piskóta helyett most cantuccinivel készült. Amarettinivel is készítettem már, de az nekem túl édes. No s persze eper mellett még számos más gyümölccsel is kombinálható - igaz az már ugye nem a "klasszikus".
már teljesen automatikusan készítem oda a fényképezőt, mikor főzni kezdek és fotózom a fázisokat:)
VálaszTörlésa tejszínt már egy kicsit túlzásnak érzem (régebben volt, hogy azzal készítettem) a tiramisuba. a mascarpone önnmagában is elég tejszínes.
én szeretem bele a tojássárgáját, attól lessz valahogy olyan ragacsosan krémes, a fehérjétől meg habos/könnyed. már amennyire ez könnyed lehet:)
epreset, én is csináltam már többször. eperszörpből és vodkából keverek ki egy likőrfélét és azzal locsolom meg a piskótákat, majd jöhet az eper meg a krém:))
De jó látni, hogy vannak még, akik veszik a fáradtságot, és eredeti alapanyagokból próbálják kihozni a tiramisùt!:-))
VálaszTörlésÉn mindig ilyeneket papolok:-)), de most legalább már többen vagyunk:-)) (Jó, tudom, ez pénzügyi kérdés is...)
A tojások száma, jellege meg már egyéni gusto...
Ez az eperszörp-vodka páros nagyon tetszik, még nem hallottam, kipróbálom!
az eperszörp-vodka páros az én találmányom. kényszerszülte, mint minden jó talámány:))) bevált, és azóta ezt használom.
VálaszTörlésTegnap elkészítettem, nagyon finom lett. Mindig azt hittem, hogy a tiramisu egy nagyon bonyolult és időigényes étel, de rá kellett jönnöm, hogy seperc alatt készen van. :-)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!