Keresés a blogban

Tiramisu

Nemrég, megint a Lidlben kalandoztam, és mit látok!? Olasz mascarpone akció, kettőt fizet, hármat vihet. Le is csaptam rá azonnal. Egy sorral odébb meg, nagyon jó minőségű, talján, kifejezetten tiramisuba való babapiskótát találtam (Savoiardi). Azt is bezsákoltam. Ekkor már láttam a végzetem, egy nagy tál tiramisu (helyesebben, tiramisù) képében. És ha már így alakult, akkor hazafelé megálltam a kedvenc cukrászdámban, és elvitelre lefőzettem pár adag olasz espresso kávét, mivel nekem nincs otthon kávéfőzőm. Hazaérve, neki is álltam az elkészítésének.


Hozzávalók (4 adag):

· 250g mascarpone
· 3 tojás
· 200g babapiskóta
· 3 dl. erős espresso kávé
· ½ dl. rum (lehetőleg jó minőségű)
· 1 ek. vanília-kivonat (elhagyható)
· 4-5 ek. cukor
· kakaópor (holland)


Elkészítés:

Először, szétválasztom a tojásokat. A sárgájukat, a cukorral, és a vanília-kivonattal együtt, habosra kikeverem. Hozzákeverem a mascarponét. Egy másik keverőtálban, a tojásfehérjéket, egy csipet sóval, kemény habbá keverem. A tojáshabot, óvatosan beleforgatom a mascarponés krémbe, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
A kávéhoz hozzákeverem a rumot, és egy lapos tálba öntöm. A piskótákat a kávéba mártom, mindkét oldalát egy pillanatra, majd egy nagyobb tál, vagy négy kisebb edény/pohár aljára, egy réteget rakok ki belőlük. A piskótarétegre kanalazok a krémből egy ujjnyi réteget, majd megint a piskóta jön, és így tovább. A végén krémmel zárom le a rétegeket. Egy kis szitával kakaóport szórok a krém tetejére, és pár órára (5-6) a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, és a krém is szilárdabb legyen.













Tippek, tálalás:

A nyers tojás miatt, a tiramisut nem tanácsos egy napnál tovább a hűtőben tartani. Készítsünk annyit, amennyit egyből el is fogyasztunk.
Babapiskóta helyett használhatunk piskótalapot is, csíkokra vágva.
A neten, főleg az itáliai oldalakat böngészve, keresve az „autentikus” tiramisù receptet, többnyire két változattal találkoztam. Amiben volt tojásfehérje, és amiben nem. Én mindkettőt kipróbáltam már, és nekem a tojásfehérjés változat jött be, mert ez egy kicsit könnyedebb, habosabb. Fehérjehab nélkül, testesebb, krémesebb és van, akinek az ízlik inkább.
A konzervatív felfogás szerint, nem kell bele sem tojásfehérje, sem vanília. De a szerény véleményem szerint, ezekkel finomabb. De, olvastam olyan recepteket is, ahol citromhéjat is reszelnek bele, de ez már bennem is felélesztette a puristát, azért maradjunk csak a klasszikus ízeknél!

5 megjegyzés:

  1. Igazán szemléletesen írod le mindig az elkészítést, nagyon örülök, hogy veszed hozzá a fáradtságot! Nekem spec. főzés közben körülményes, illetve legfeljebb egy külső megfigyelő dokumentálhatná a lépéseket (Ditém néha elő is kapja a fényképezőt ;) ).

    A tiramisuhoz: én is a levegősebb krém híve vagyok, igaz tejszínnel is jól lehet habosítani, ha valaki írtózna a tojástól. Szerintem amúgy a sárgája elhagyható, elég a mascarpone zsiradéka. Épp tegnap ettünk egyébként a tanszéken epres tiramisut, ami piskóta helyett most cantuccinivel készült. Amarettinivel is készítettem már, de az nekem túl édes. No s persze eper mellett még számos más gyümölccsel is kombinálható - igaz az már ugye nem a "klasszikus".

    VálaszTörlés
  2. már teljesen automatikusan készítem oda a fényképezőt, mikor főzni kezdek és fotózom a fázisokat:)

    a tejszínt már egy kicsit túlzásnak érzem (régebben volt, hogy azzal készítettem) a tiramisuba. a mascarpone önnmagában is elég tejszínes.
    én szeretem bele a tojássárgáját, attól lessz valahogy olyan ragacsosan krémes, a fehérjétől meg habos/könnyed. már amennyire ez könnyed lehet:)
    epreset, én is csináltam már többször. eperszörpből és vodkából keverek ki egy likőrfélét és azzal locsolom meg a piskótákat, majd jöhet az eper meg a krém:))

    VálaszTörlés
  3. De jó látni, hogy vannak még, akik veszik a fáradtságot, és eredeti alapanyagokból próbálják kihozni a tiramisùt!:-))
    Én mindig ilyeneket papolok:-)), de most legalább már többen vagyunk:-)) (Jó, tudom, ez pénzügyi kérdés is...)
    A tojások száma, jellege meg már egyéni gusto...

    Ez az eperszörp-vodka páros nagyon tetszik, még nem hallottam, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. az eperszörp-vodka páros az én találmányom. kényszerszülte, mint minden jó talámány:))) bevált, és azóta ezt használom.

    VálaszTörlés
  5. Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett. Mindig azt hittem, hogy a tiramisu egy nagyon bonyolult és időigényes étel, de rá kellett jönnöm, hogy seperc alatt készen van. :-)
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!