Keresés a blogban

Ricottás tiramisù áfonyaöntettel


Trinitynél láttam nemrég egy remek túrós tiramisù receptet. Én abszolút túró fan vagyok, minden jöhet, amiben túró van! Mivel a tiramisù is a kedvenceim közé tartozik, így nem vártam sokáig a saját túrós tiramisù változatommal.
Na persze, ha olasz desszert, akkor túró helyett inkább ricotta, és ha túró/ricotta, akkor kávé helyett valami gyümölcsös íz. Először eperöntetre gondoltam, hiszen a túró és az eper igazi komplementer ízek, de éppen nem volt otthon más, „csak” áfonyaöntet. Nem hibáztam avval sem…


Hozzávalók (6 személyre):

· 1 doboz (250g.) ricotta (vagy túró)
· 1 doboz (250g.) mascarpone
· 1 csomag babapiskóta
· 10 dkg cukor
· 2 bio tojás
· 1½ dl. sűrű áfonyaöntet (vagy eper)
· 1 citrom reszelt héja
· 1 ek. citromlé
· fél deci rum
· 1 ek. vaníliakovonat

A tiramisúhoz ajánlom a Lidlben kapható Milbona márkájú, olasz mascarponét. Fényévekkel jobb mint a magyar szarvasi, ráadásul olcsóbb is. A szintén ott kapható, kifejezetten tiramisúhoz való, Savoiardi babapiskóta az általam kipróbáltak közül, a legjobb. Ricottából a Granarolo szerintem a legjobb, ami permanensen kapható. Többnyire a Sparban fordul elő. Eper/áfonya öntet helyett, használhatunk eperszörpöt, vagy lekvárt is, kevés vízzel felfőzve…


Elkészítés:

1. Először az öntetet készítem el. Egy forraló edénybe öntöm a sűrű áfonyaöntetet, hozzáöntök egy deci vizet, egy kanál cukrot, és addig melegítem, míg a cukor fel nem olvad benne.
2. A tojásokat szétválasztom, két nagyobb keverőtálba.
3. A tojássárgájához, hozzáadom a cukrot, és a vanília kivonatot, majd egy habverővel kifehéredésig keverem, míg a cukor nagy része fel nem oldódik.
4. Hozzáadom a mascarponét, és a ricottát (ha túrót, vagy darabosabb ricottát használunk, először törjük át egy szitán), belereszelem egy citrom héját, és egy evőkanálnyi citromlevet is löttyintek bele. Elektromos habverővel sima krémet keverek belőle.
5. A tojásfehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verem.
6. A tojáshabot óvatosan, hogy ne törjön össze túlságosan, beleforgatom a mascarponés-túrós krémbe.
7. A közben langyosra hűlt öntetbe, belekeverem a rumot, és egy tányérba öntöm. A piskótákat egyenként az öntetbe mártom, hagyom egy pillanatig, hogy megszívja magát, és réteget fektetek le belőlük egy tál alján.
8. Egy ujjnyi vastag réteg mascarpone krémet simítok a piskótákra, majd megint egy réteg piskóta, és így tovább…
9. A végén egy réteg krémmel zárom le, aminek a tetejét meglocsolom a maradék öntettel. Lefedem, és 12 órára (min. 6 óra) hűtőbe teszem, hogy ízben/állagban, összeálljon a desszert.
















Tippek, tálalás:

Ha mondjuk egy vacsora alkalmával, elegánsan szeretnénk tálalni a desszertet, akkor célszerűbb, ha már a készítésnél kelyhekbe, vagy poharakba rétegezzük a tiramisút, és nem egyben egy nagy tálban készítjük, mert nem igazán lehet szépen szeletelni (a cukrászdák többnyire zselatint használnak, azért tudják szeletben kínálni), szétcsúszhatnak a rétegek.
A benne lévő nyers tojás miatt ne tartogassuk sokáig a hűtőben, maximum egy-másfél napig fogyasztható biztonságosan. Erre főleg nyáron figyeljünk oda!
Eperszezonban, tehetünk bele vékonyra szeletelt epreket is.
Nagyon finomra sikeredett ez a desszert, és sokszor el fogom még készíteni! Mindenkinek ajánlom, remek alternatíva lehet ez a hagyományos (autentikus) tiramisù helyett, ha mondjuk gyümölcsös, nyárias ízekre vágyunk, vagy ha olyasvalakit akarunk megvendégelni, aki nem szereti a kávét…

Elkészítési idő: 35 perc + 6-12 óra a hűtőben
Költségek: összesen kb. 1100 Ft.

6 megjegyzés:

  1. az ötlet jó, tutira lehet vele menni, de majd próbáld ki élelmiszeripari hulladék babapiskóta helyett azt, hogy sk. sütött palacsintát töltesz ezzel a krémmel, és locsolod az öntettel.
    nem tiramisu, de kit érdekel:)

    VálaszTörlés
  2. nekem meg pont a napokban jutott eszembe, hogy cannollit készítek, és ezzel a krémmel töltöm... :)

    VálaszTörlés
  3. az ebéd vendégeim ma e Te verziódat kapják desszertnek, lusta dög vagyok, de azért csavartam egyet-kettőt a recepteden.
    tesóm szederdzsemje, eperszörp:)
    na, legyen szép napod!

    VálaszTörlés
  4. három címre kell elküldenem a recepted:)
    köszönet

    VálaszTörlés
  5. örülök, hogy sikere lett:))

    VálaszTörlés
  6. megint ezt csináltam, az Eszter kókusztortája sem térített el. a krémbe apró darabokra vágott nagyon érett mangót is tettem:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!