Keresés a blogban

Pirított sertésmáj, mustáros hagymaszósszal

Régen ettem már sertésmájat, és megkívántam. Hetek óta motoszkált már bennem, hogy ennék valami jó kis májas cuccot… Ennyi a történet, minek spliázzam tovább!?
…Most jöhet a recept!


Hozzávalók:

· 80 dkg sertésmáj (letisztítva, lehártyázva)
· 4 fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2.5 dl. száraz fehérbor
· 2 dl. tejszín
· 10 dkg. vaj
· ½ ek. dijoni mustár
· ½ ek. magos mustár
· liszt
· só, bors, majoránna
· étolaj


Előkészületek:

A májat vékony, fél centis szeletekre vágom, bőségesen megborsozom, és szárított majoránnát morzsolok rá, majd félreteszem.
A hagymát vékonyan felcsíkozom, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.


Elkészítés:

1. Egy nagyobb edénybe olajat hevítek, és rádobom a hagymát. Addig pirítom, míg el nem kezd összeesni, üvegesedni.
2. Felöntöm a fehérborral, lefedem, és közepesnél kisebb lángon, 30-40 percig párolom.
3. Mikor teljesen megpuhult, és a bor nagy részét elfőtte, hozzáadom a tejszínt, sózom, és közepes lángon egy-két percig forralom.
4. Közben a vaj felét, kis adagokban adom hozzá, így dúsítva a mártást
5. Hozzáadom a mustárokat, és elkeverem.
6. Hozzáadom a vaj másik felét is kisebb adagokban, és közben óvatosan kevergetem.
A kész mártást, felhasználásig, melegen tartva félreteszem.
















1. A máj szeleteket lisztbe forgatom, lerázom róluk a felesleget, és egy nagyobb serpenyőben, olaj, és vaj keverékén, közepes fokozatos sütni kezdem.
2. Mindkét oldalát, két-három percig sütöm, ezután sózom (nem előbb, mert megkeményedik). A máj akkor jó, ha nincs átsütve teljesen, a belseje rózsaszín, de nem véres. Így lesz puha omlós. Ha túlsütik, a máj rágós, és kemény lesz. Egy szeleten, előzőleg, érdemes kikisérletezni a sütési időt.













Tálalás, tippek:

Köretnek, egyszerű tört krumplit készítettem hozzá, ezt halmozom a tányér közepére, erre helyezem a máj szeleteket, és körbe öntöm a hagymaszósszal.
A hagymaszószt, ha szeretnénk, le is lehet szűrni, akkor egy sima, egynemű mártást kapunk, vagy le is turmixolhatjuk, és akkor egy sűrű és sima szósz lesz a végeredmény. Én azonban jobban szeretem darabosan, rusztikusan.
Mind a májat, mind a szószt csak frissen elkészítve érdemes fogyasztani, másnap, már egyik sem az igazi.
A finom, kívül ropogósra sült, belül krémes, fűszeres májhoz remekül passzol a hagymaszósz gazdag, tejszínes-selymes, a mustártól és a bortól savanykás íze.
Chardonnay-t, pl siklósit, igyunk hozzá…

Elkészítési idő: 80 perc
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Bor: 3280 Ft (Malatinsky Siklósi Chardonnay ’06) - vinotéka

3 megjegyzés:

  1. Ez a hagymaszósz... nagyon izgalmas, meg fogom csinálni. Baromi jó ötlet, főleg sült májhoz!
    Köszi! :))

    (Imádom a májat.)

    VálaszTörlés
  2. érdemes is kipróbálni. nekem nagyon bejött!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!