Imádom a Pecorino romano sajtot! Ez a kemény, markáns ízű, erőteljesen sós juhsajt, az egyik alappillére az olasz konyhának. A Grana és Parmezán után, talán a legtöbbet használt sajtféleség.
Bár többnyire tésztákhoz használják, önmagában is remek sajt, én gyakran eszem így.
Az olasz kemény sajtok, jól párosíthatóak gyümölcsökkel, harmonizálnak az ízeik egymással. A parmezán félék, remekül összeillenek a körtével, almával, esetleg szőlővel.
Nemrég láttam Giorgio Locatellitől, hogy desszertként tálalt pecorinot mézzel és gyümölcsökkel, és ez annyira tetszett, hogy ki kellet próbálnom...
A pecorinot előre csomagolt tömbökben lehet kapni, a nagyobb hipermarketekben (pl. Metro), 20 és 30 dkg-os darabokban.
Mézet, ha lehet, a termelőtől vegyünk közvetlen. Nem kell valami különlegességben gondolkodni, elég, ha egy jó minőségű akácmézet veszünk ehhez a sajthoz.
Bár többnyire tésztákhoz használják, önmagában is remek sajt, én gyakran eszem így.
Az olasz kemény sajtok, jól párosíthatóak gyümölcsökkel, harmonizálnak az ízeik egymással. A parmezán félék, remekül összeillenek a körtével, almával, esetleg szőlővel.
Nemrég láttam Giorgio Locatellitől, hogy desszertként tálalt pecorinot mézzel és gyümölcsökkel, és ez annyira tetszett, hogy ki kellet próbálnom...
A pecorinot előre csomagolt tömbökben lehet kapni, a nagyobb hipermarketekben (pl. Metro), 20 és 30 dkg-os darabokban.
Mézet, ha lehet, a termelőtől vegyünk közvetlen. Nem kell valami különlegességben gondolkodni, elég, ha egy jó minőségű akácmézet veszünk ehhez a sajthoz.
Hozzávalók:
· 15 dkg Pecorino sajt
· 4 körte
· 1 dl akácméz
· 1-2 ág friss kakukkfű
· 15 dkg Pecorino sajt
· 4 körte
· 1 dl akácméz
· 1-2 ág friss kakukkfű
Elkészítés:
A pecorino tömbből, egy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágok, amit egy nagyobb tál közepén helyezek el. Pár körtét meghámozok, cikkekre vágom, kiszedem a magházukat, és a körtecikkeket vékonyan felszeletelem. a körteszeleteket, a sajt köré rakosgatom. A sajtra, vékony sugárban, mézet csurgatok, hogy minden szeletre jusson elég. Ezután egy ág friss kakukkfűről, letépkedem a leveleket, és a mézre morzsolom. Kész!
Ha nem desszertként tálalom, hanem mondjuk előételnek (antipasti), akkor, egy-két ciabattát felszeletelek, egy serpenyőben megpirítom, és megvajazom őket, majd a tál szélére rakosgatom.
Tálalás, tippek:
Tegyük a tálat az asztal közepére, és így mindenki szedhet magának.
Mindenkinek feltétlenül ajánlom kipróbálásra. A juhsajt finom sós íze, a méz édessége, és a körte zamata együtt, és mindez, egy kis kakukkfűvel megbolondítva, igazi élmény. Igazi komplementer ízek, és textúrák!
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: összesen kb. 1200Ft
A pecorino tömbből, egy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágok, amit egy nagyobb tál közepén helyezek el. Pár körtét meghámozok, cikkekre vágom, kiszedem a magházukat, és a körtecikkeket vékonyan felszeletelem. a körteszeleteket, a sajt köré rakosgatom. A sajtra, vékony sugárban, mézet csurgatok, hogy minden szeletre jusson elég. Ezután egy ág friss kakukkfűről, letépkedem a leveleket, és a mézre morzsolom. Kész!
Ha nem desszertként tálalom, hanem mondjuk előételnek (antipasti), akkor, egy-két ciabattát felszeletelek, egy serpenyőben megpirítom, és megvajazom őket, majd a tál szélére rakosgatom.
Tálalás, tippek:
Tegyük a tálat az asztal közepére, és így mindenki szedhet magának.
Mindenkinek feltétlenül ajánlom kipróbálásra. A juhsajt finom sós íze, a méz édessége, és a körte zamata együtt, és mindez, egy kis kakukkfűvel megbolondítva, igazi élmény. Igazi komplementer ízek, és textúrák!
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: összesen kb. 1200Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése