Keresés a blogban

Csirkemell ropogós panírban édesburgonyapürével (batata) és medvehagymás karfiolszósszal



Amikor vásárolok és valami kevésbé ismert alapanyagot teszek az üzlet zöldséges részlegén a mérlegre, az eladó többnyire megkérdezi, hogy „hát, ezzel mit lehet kezdeni”. Volt már, hogy a gyömbérre, volt hogy a cikóriára vagy éppen a bakszakállra csodálkozott rá az eladó hölgy, hogy - „jé, ebből meg mit fog főzni?”...
Mikor a batata gumóval, vagy más néven édesburgonyával a kezemben közelítettem a mérleg felé, már vártam a szokásos kérdést, amit persze meg is kaptam. Kifejtettem neki, hogy gyakorlatilag bármit, amit az ember krumpliból készítene, azt meg lehet batatából is csinálni, csak ennek kissé édeskés, kissé a sütőtökre emlékeztető az íze, ezt bele kell kalkulálni. Hazafélé autózva én is elgondolkodtam, hogy tényleg most éppen mit is fogok belőle készíteni, aztán végül a legegyszerűbb, a püré mellett döntöttem, gondoltam jól fog illeni a hűtőben várakozó remek kis tanyasi csirkemell mellé...


Hozzávalók:

.1 db. egész csontos csirkemell a szárnytővel együtt (70-80 dkg.)
. 2 db. kb. 60 dkg. édesburgonya (batata)
. 2 dl. joghurt vagy kefir
. 2 ek. magos dijoni mustár
. fél csésze ropogós sült hagyma
. 1 csésze frissen reszelt parmezán (4-5 dkg.)
. 2 ek. apróra vágott friss rozmaring és kakukkfű vegyesen
. 2 ek. ghí – tisztított vaj vagy olívaolaj
. 10 dkg. vaj
. só, bors, csilipehely
. medvehagymás karfiolszósz és lollo rosso a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A csirkemellet hosszában kettévágom, kicsontozom és leszedem a bőrét is (ezekből később alaplevet főzhetünk).
2. Egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzáadom a mustárt, sózom borsozom és egy csipetnyi csilipelyhet szórok hozzá, összekeverem és ebbe forgatom bele a csirkemelleket, majd félreteszem fél-egy órára pácolódni.
3. Azután egy tálban összekeverem a panko morzsát a sült hagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel meg a reszelt parmezán felével.
4. Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom és sós vízben puhára főzöm.
Közben, a csirkemelleket kiszedem a joghurtból, a nagyját lecsepegtetem/lehúzom róla, majd a morzsakeverékbe forgatom, hogy mindenhol alaposan rátapadjon.
5. Egy serpenyőben felforrósítom a ghít és abban sütöm körbe, hogy mindenhol aranybarnára piruljon a panír, majd a serpenyőt a 150 fokra előmelegített sütőbe teszem és 25-30 percig sütöm még a húst. Mikor kész még 5 percig pihentetem tálalás előtt, majd közvetlen tálalás előtt keresztben két, nagyjából egyforma darabra vágom, így jön ki a négy adag.
6. A közben megfőtt édesburgonyáról leöntöm a vizet, azután hozzáadom a kockákra vágott vajat, sózom és borsozom, majd összetöröm egy villával és simára keverem.
7. Egy sűrű szitán átpasszírozom a pürét, hogy teljesen sima és krémszerű legyen, majd hozzáadom a maradék frissen lereszelt parmezánt és belekeverem. Melegen tartva félreteszem.

Tálaláskor a tányérra merek egy kis medvehagymás karfiolszószt, mellé szedek a batata püréből és erre helyezem a csirkemellet. Mellé egy kis csíkokra vágott grillezett paprikát és lollo rosso salátát teszek amit meglocsolok egy kevés vinaigrette öntettel.
Tipp! A csirkemellet nem csak egyben, készíthetjük, el, hanem felvághatjuk csíkokra és úgy panírozzuk és sütjük meg bő olajban.
Csirkemell helyett használhatunk csirkecombot is kicsontozva vagy nyúlcombból is megcsinálhatjuk.
A medvehagymás karfiolszósz helyett sima karfiolszószt is készíthetünk, de akár el is hagyhatjuk.
A ropogós hagymás fűszeres panírtól zamatos, és a mustáros-joghurtos páctól kissé pikáns, puha omlós és szaftos húshoz, remekül illik a krémes vajas édesburgonyapüré különleges íze és a salátalevelek frissessége...
Száraz és testes fehérbor illik ehhez a fogáshoz, egy jó Chardonnay, vagy egy Olaszrizling mondjuk Csopakról, Somlóhegyről is remek lehet hozzá, de én most egy pécsi csomorikát (pécsi püspöki pincészet) bontottam e fogás mellé.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 620 Ft./adag
Energiatartalom: 820 Kcal/adag


6 megjegyzés:

  1. nagyszerű étek! a csirkemell most sül a sütőben, időhiány miatt a hagymát kihagytam. mellé mandulás-szójaszószos brokkoli lesz és jázminrizs. :) köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a sült hagymát mostanában én sem sk készítem, hanem úgy veszem zacskóban a kínai boltban. nagyon jó, semmi adalék benne, és nagyon finom ropogós...

      Törlés
  2. Névtelen23:00

    Kedves Attila ! Hol található az a kínai bolt ahol vásárolsz ? köszi Ilus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BP. vámházkörút 5 az ázsia BT. ott szoktam bevásárolni ha Bpesten járok, vagy megkérem egy barátomat, hogy vegye meg ami kell és elküldik nekem pécsre.

      Törlés
  3. Névtelen12:55

    Én sült hagymát a Svéd áruházban veszek mindig az amerikai hot-doghoz. Szerintem az is finom.
    De most neki is állok ennek a finomsághoz, bár én csíkokra vágom, úgy sütöm a húst és tortillában, zöldségekkel tálalom.
    Egy kérdés: Milyen a Panko morzsa? Miből van?
    Köszi:
    Ilke

    VálaszTörlés
  4. szerintem ami az ikeában van hagyma, az ugyan az mint amit én is veszek:)
    fehérkenyérből beléből készül a panko is (így néz ki), csak speciálisan szárítják és aprítják, úgy lesz ilyen nagy és szilánkos, amitől a panír extra ropogós lesz.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!