A ghí, avagy tisztított vaj, az indiai konyha leggyakrabban használ zsiradéka. Manapság nem csak az indiai konyhában használják, hanem az európai csúcsgasztronómiában is kezd teret hódítani. Kiváló alternatívája a vajnak. Minden olyan étel elkészítéséhez használhatjuk, amit amúgy vajjal sütnénk/főznénk, de a ghí, a vajjal ellentétben nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet is, nem ég meg, ezért alkalmas a serpenyőben való hirtelen sütéshez is, sztékekhez stb...
1 kg vajból, kb. 800g. ghí lesz. Fél kiló alatt szerintem nem érdemes nekiállni, de még jobb, ha egy kiló vajból készítünk ghít. Nem kell félni, a jól elkészített ghí, több hónapig is megőrzi minőségét, nem romlik meg.
Elkészítés:
A vajat felkockázom, és egy nagyobb edénybe dobom. Közepesnél magasabb hőfokon (kerámialap#7/9) megolvasztom, és felforralom, míg habzani nem kezd, vigyázva, hogy ne égjen meg, ne barnuljon meg.
Hagyom visszahűlni, és takarékon (#3-4/9) tovább főzöm, nyolcvan fok körüli hőmérsékleten. Egy kiló vajat számolva, egy óráig főzöm, fedő nélkül. Közben egy szűrővel, folyamatosan leszedem a habot a tetejéről.
A ghí, akkor van kész, mikor már több hab nem képződik a tetején, és egy borostyán sárga, tiszta folyadékunk van, az edény alján összegyült üledékkel.
A ghít, egy gézlappal bélelt szűrőn keresztül egy jól zárható edénybe öntöm, óvatosan, hogy az üledék ne kerüljön bele.
Tippek, ötletek:
A jól elkészített ghít nem kell hűtőben tartani, így is eláll hónapokig. De ha nem bízunk magunkban, tartsuk hűtőben.
A megmaradt üledéket, és a leszedett habot ne dobjuk ki, felhasználhatjuk például süteményekbe.
A tisztított vajnak, megmarad minden jó tulajdonsága, a finom vajas illata és íze, de jóval magasabb hőmérsékletre melegíthetjük anélkül, hogy megégne.
Állaga a libazsírhoz hasonlatos, szobahőmérsékleten folyékony (üvegben tartható), de hihűtve megkeményedik, tömbbé vagy hengerré formázható és zsírpapirba csomagolható a könnyebb hasznáhatóság kedvéért (csak levágjuk belőle a kellő darabot).
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: 700 Ft. (1/2 kg. vajból)
1 kg vajból, kb. 800g. ghí lesz. Fél kiló alatt szerintem nem érdemes nekiállni, de még jobb, ha egy kiló vajból készítünk ghít. Nem kell félni, a jól elkészített ghí, több hónapig is megőrzi minőségét, nem romlik meg.
Elkészítés:
A vajat felkockázom, és egy nagyobb edénybe dobom. Közepesnél magasabb hőfokon (kerámialap#7/9) megolvasztom, és felforralom, míg habzani nem kezd, vigyázva, hogy ne égjen meg, ne barnuljon meg.
Hagyom visszahűlni, és takarékon (#3-4/9) tovább főzöm, nyolcvan fok körüli hőmérsékleten. Egy kiló vajat számolva, egy óráig főzöm, fedő nélkül. Közben egy szűrővel, folyamatosan leszedem a habot a tetejéről.
A ghí, akkor van kész, mikor már több hab nem képződik a tetején, és egy borostyán sárga, tiszta folyadékunk van, az edény alján összegyült üledékkel.
A ghít, egy gézlappal bélelt szűrőn keresztül egy jól zárható edénybe öntöm, óvatosan, hogy az üledék ne kerüljön bele.
Tippek, ötletek:
A jól elkészített ghít nem kell hűtőben tartani, így is eláll hónapokig. De ha nem bízunk magunkban, tartsuk hűtőben.
A megmaradt üledéket, és a leszedett habot ne dobjuk ki, felhasználhatjuk például süteményekbe.
A tisztított vajnak, megmarad minden jó tulajdonsága, a finom vajas illata és íze, de jóval magasabb hőmérsékletre melegíthetjük anélkül, hogy megégne.
Állaga a libazsírhoz hasonlatos, szobahőmérsékleten folyékony (üvegben tartható), de hihűtve megkeményedik, tömbbé vagy hengerré formázható és zsírpapirba csomagolható a könnyebb hasznáhatóság kedvéért (csak levágjuk belőle a kellő darabot).
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: 700 Ft. (1/2 kg. vajból)
Szír kollégám receptjeiben sűrűn előfordul. Régóta tervezem a "gyártását". Ezt a posztot most elmentem, aztán valamelyik délután nekiállok.
VálaszTörlésJómagam nem szoktam nagyon gyorsan felmelegíteni, mert akkor sokkal több hab, illetve veszteség keletkezik rajta, főleg ha nagyon friss házi vajat használok. A legkisebb teljesítményű gázrózsán a lehető legkisebb fokozaton szoktam a vajdarabkákat felmelegíteni, és szépen folyamatosan lehabozni, ilyenkor hamarébb kész is van. Igaz kicsit jobban oda kell figyelni az elválasztásnál, mert több folyadék maradhat az alján. A szakácsok könyvéből lestem, bevált ez is :)
VálaszTörlésén is néztem a szakácsok könyvében, de ezt az elkészítési módot, még a krisnavölgyben tanultam, úgy nyolc éve. ezért maradtam a jól beváltnál:))
VálaszTörlésPersze, nem csak egy út vezet a tökéletes megoldáshoz.
VálaszTörlésEgyszer amikor nagyon friss vajat hirtelen melegítettem fel, akkor annyira habzott, hogy a végén alig maradt tisztított vaj, szégyenszemre el kelett menni még vajat venni, hogy legyen elég a hollandi mártásba :) Azóta óvatos duhaj lettem :)
:))
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésHa nincs házi készítésű vajam, milyen boltban kaphatóval lehet ilyet csinálni?
istván
VálaszTörlésbármilyen boltban kapható márkázott vajból elkészíthető. én legtöbbször a lidlben kapható milbonát veszem...
Köszi.
VálaszTörlésMindenképpen megpróbálok ghít készíteni :)
Szlovák vajból...
VálaszTörlésKoszonom a receptet, tovabbra is ugy hiszem, hogy egy maceras dolog. Nem eloszor talalkozom vele, de lehet, hogy igazad van. Annyi minden felesleges dolgot muvelunk eletunkben, hogy tenyleg csak rajtunk mulik, mit tartunk fontosnak es mit nem. Mostmar csak kivancsisagbol is kiprobalom egyszer! Ha neked megeri foglalkozni vele, akkor talan nekem is...:o)
VálaszTörlésSzia Toma! Első kisérletként 60 dkg vajból sütöttem ma. A leszedett habja szilárdan szép sárga és édeskés, a leszűrt kb. 3 dl tejeskávészinű mikor megszilárdult. Jó ízű nem égett. Ez még ghi, vagy barnitott vaj? Susztertangó
VálaszTörlésNice recipe. desi ghee recipe in hindi, curd recipe in hindi
VálaszTörlés