Olyan sok receptemhez, szószokhoz, salátákhoz használtam már (és még fogom is) a sültpaprikát, hogy gondoltam, megér egy külön posztot. (És így ezután, legalább nem kell minden receptben leírnom, hanem csak elég belinkelni ;))
Ehhez a sült paprikához, legjobb az édes, húsos, hosszú, hegyes „kápia” paprika. Ha esetleg nem kapunk, használhatunk helyette pritamin paprikát is, de a kaliforniai paprikát nem ajánlom, mert annak szerintem semmi íze.
Ha van gáztűzhelyünk, a paprikákat, közvetlen a lángon is megsüthetjük, egy hosszú húscsipesszel forgatva, míg meg nem feketedik a héja mindenütt.
De én többnyire sütőben készítem. Egy tepsit kibélelek alufóliával, és ebbe teszem a paprikákat, amiket előzőleg egy késsel megszurkálok, hogy ne robbanjon szét a sütőmben. (Bekenhetjük egy kis olajjal is.)
A tepsit a sütő felső polcára teszem, és grillfokozaton 20 percig sütöm, tizenöt percnél megforgatva. Ha nincs grillező a sütőben, akkor 220 fokra előmelegített sütőben, süssük addig, míg meg nem feketedik a héja (kb.25 perc).
A megsült, forró paprikákat, egy mély keverőtálba dobálom, és letakarom folpackkal, hogy a saját gőzében felpuhuljon. Negyed óra múlva kiveszem, és akkor már könnyedén le lehet húzni a héját. Kiszedem a csumáját, kettévágom, és kikaparom a magjait. Ezután csíkokra vágom, beleteszem egy csatos üvegbe, és annyi olívaolajat öntök rá, amennyi teljesen ellepi. Hűtőben tartva, két-három hétig is eláll.
A sültpaprika csíkokat, marinálhatjuk is. Egy-két gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk, olívaolajban megdinszteljük két-három szardellafilével együtt. Hozzáadunk egy kevés balzsamecetet, forraljuk egy keveset, hogy besűrűsödjön, és ebbe forgatjuk bele a paprika csíkokat. Hagyjuk lassan kihűlni a marinádban, majd a fentiek szerint olajban eltehetjük ezt is. Előételnek, crostinivel, kiváló bruschettát készíthetünk.
Ehhez a sült paprikához, legjobb az édes, húsos, hosszú, hegyes „kápia” paprika. Ha esetleg nem kapunk, használhatunk helyette pritamin paprikát is, de a kaliforniai paprikát nem ajánlom, mert annak szerintem semmi íze.
Ha van gáztűzhelyünk, a paprikákat, közvetlen a lángon is megsüthetjük, egy hosszú húscsipesszel forgatva, míg meg nem feketedik a héja mindenütt.
De én többnyire sütőben készítem. Egy tepsit kibélelek alufóliával, és ebbe teszem a paprikákat, amiket előzőleg egy késsel megszurkálok, hogy ne robbanjon szét a sütőmben. (Bekenhetjük egy kis olajjal is.)
A tepsit a sütő felső polcára teszem, és grillfokozaton 20 percig sütöm, tizenöt percnél megforgatva. Ha nincs grillező a sütőben, akkor 220 fokra előmelegített sütőben, süssük addig, míg meg nem feketedik a héja (kb.25 perc).
A megsült, forró paprikákat, egy mély keverőtálba dobálom, és letakarom folpackkal, hogy a saját gőzében felpuhuljon. Negyed óra múlva kiveszem, és akkor már könnyedén le lehet húzni a héját. Kiszedem a csumáját, kettévágom, és kikaparom a magjait. Ezután csíkokra vágom, beleteszem egy csatos üvegbe, és annyi olívaolajat öntök rá, amennyi teljesen ellepi. Hűtőben tartva, két-három hétig is eláll.
A sültpaprika csíkokat, marinálhatjuk is. Egy-két gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk, olívaolajban megdinszteljük két-három szardellafilével együtt. Hozzáadunk egy kevés balzsamecetet, forraljuk egy keveset, hogy besűrűsödjön, és ebbe forgatjuk bele a paprika csíkokat. Hagyjuk lassan kihűlni a marinádban, majd a fentiek szerint olajban eltehetjük ezt is. Előételnek, crostinivel, kiváló bruschettát készíthetünk.
Nagyjából két óra múlva jelenik meg nálam is a sültpaprika:)
VálaszTörlésÉpp tegnap este sütöttem én is a kerti grillen - remélem, ebből az adagból már marad valamennyi eltenni is :)
VálaszTörlésHogyan teszed el télire?
TörlésA sült paprikat en is imadom es ami meg nagyon finom, az a balzsamecetben marinalt gyöngyhagyma.
VálaszTörlésSajnos nincs hozza receptem bar biztos vagyok benne, hogy nem lenne bonyolult elkesziteni csupan idöigenyes.
Nagyon guszta a blogod!
Vali