A vinaigrette szósz/mártás a salátaöntetek alapja. Ezt bármilyen salátához használhatjuk, szinte illik mindenhez.
Alapja az ecet és az olaj 3:1 arányú keveréke amihez emulgeáló anyagként általában mustárt is adnak. Az alap vinaigrette-et sokféleképpen ízesíthetjük aztán, függően a felhasználni kívánt salátától...
Hozzávalók:
. 2 ek. ecet (fehér v. vörös borecet, sherryecet, málnaecet, almaecet...)
. 6 ek. olívaolaj (vagy szőlőmagolaj, mogyoróolaj)
. 2 tk. dijoni mustár
. 1 tk. méz
. só, bors
A hozzávalókat keverőtálban habverő segítségével homogén szósszá keverjük, vagy egy csavaros fedelű befőttes üvegbe öntve összerázzuk. Majd szószos, csőrős flakonba öntve használjuk.
Hűtőben tartva, egy hónapig is eláll, felhasználás előtt szobahőmérsékletűre engedjük és alaposan felrázzuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uborkasaláta-öntet
- uborkavinaigrette
Az
uborkavinaigrette-ről először ChiliésVaníliánál
olvastam és rögtön kipróbáltam, mert első olvasatra
megtetszett az ötlet. Nem kellett csalódnom benne, zseniális egy
öntet. Minden friss ropogós, nem túl karakteres ízű növényhez
passzol, mint a cukkini, jégsaláta, római saláta, stb...
De
szinte minden salátához megállja a helyét, friss, üde kellemes
zamatával és állagával.
Először
is, elkészítek egy „klasszikus” uborkasalátát úgy, hogy
.
6 ek. vízben feloldok
.
2 ek. porcukrot, hozzáöntök
.
2 ek. rizsecetet, majd ízesítem
.
1 tk. sóval és kevés borssal, belereszelek
.
1 gerezd fokhagymát, majd beleteszem a vékonyra szelt
.
30 dkg kígyóuborkát, aminek előzőleg kivájom a magját.
Átforgatom
az öntetben, lefedem és egy órára a hűtőbe teszem, hogy
összeérjenek az ízek.
Az
uborkasalátát egy botmixerrel simára pürésítem, majd
hozzákeverek
1
dl. a legjobb minőségű extra szűz olívaolajomból.
Jól
zárható üvegben, 3-4 napig eltarthatjuk a hűtőben. Felhasználás
előtt alaposan rázzuk össze!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szia, valami csodás étkek elkészítésének mestere vagy! 2 napja találtam Rád, azóta csüngök a receptjeiden. Sőt, azt is láttam, hogy földi vagy, én is pécsi vagyok. Lelkesen támogatom a kis létszámú étterem megnyitását, szólj és jövök kuktának! :) Esetleg nem akarsz hétvégi oktatást bevállalni? Szívesen venném gyakorlati tapasztalataidat! Alig várom, hogy kipróbálhassam számos receptedet, csupán idő kérdése lesz. Szuper vagy, szájízem szerint fűszerezel, főzöl! További jó és szép alkotást, valamint napsugaras, szép napot kívánok Neked! Ja, és a festészet is érdekel... No, és mi lesz a szakácskönyvvel? Szeretettel üdvözöllek, Judit
VálaszTörlés