Keresés a blogban

Salátaöntetek, szószok

Alap vinaigrette salátaöntet

A vinaigrette szósz/mártás a salátaöntetek alapja. Ezt bármilyen salátához használhatjuk, szinte illik mindenhez.
Alapja az ecet és az olaj 3:1 arányú keveréke amihez emulgeáló anyagként általában mustárt is adnak. Az alap vinaigrette-et sokféleképpen ízesíthetjük aztán, függően a felhasználni kívánt salátától...

Hozzávalók:

. 2 ek. ecet (fehér v. vörös borecet, sherryecet, málnaecet, almaecet...)
. 6 ek. olívaolaj (vagy szőlőmagolaj, mogyoróolaj)
. 2 tk. dijoni mustár
. 1 tk. méz
. só, bors

A hozzávalókat keverőtálban habverő segítségével homogén szósszá keverjük, vagy egy csavaros fedelű befőttes üvegbe öntve összerázzuk. Majd szószos, csőrős flakonba öntve használjuk.
Hűtőben tartva, egy hónapig is eláll, felhasználás előtt szobahőmérsékletűre engedjük és alaposan felrázzuk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Uborkasaláta-öntet - uborkavinaigrette

Az uborkavinaigrette-ről először ChiliésVaníliánál olvastam és rögtön kipróbáltam, mert első olvasatra megtetszett az ötlet. Nem kellett csalódnom benne, zseniális egy öntet. Minden friss ropogós, nem túl karakteres ízű növényhez passzol, mint a cukkini, jégsaláta, római saláta, stb...
De szinte minden salátához megállja a helyét, friss, üde kellemes zamatával és állagával.

Először is, elkészítek egy „klasszikus” uborkasalátát úgy, hogy
. 6 ek. vízben feloldok
. 2 ek. porcukrot, hozzáöntök
. 2 ek. rizsecetet, majd ízesítem
. 1 tk. sóval és kevés borssal, belereszelek
. 1 gerezd fokhagymát, majd beleteszem a vékonyra szelt
. 30 dkg kígyóuborkát, aminek előzőleg kivájom a magját.
Átforgatom az öntetben, lefedem és egy órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
Az uborkasalátát egy botmixerrel simára pürésítem, majd hozzákeverek
1 dl. a legjobb minőségű extra szűz olívaolajomból.

Jól zárható üvegben, 3-4 napig eltarthatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt alaposan rázzuk össze!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

















1 megjegyzés:

  1. Szia, valami csodás étkek elkészítésének mestere vagy! 2 napja találtam Rád, azóta csüngök a receptjeiden. Sőt, azt is láttam, hogy földi vagy, én is pécsi vagyok. Lelkesen támogatom a kis létszámú étterem megnyitását, szólj és jövök kuktának! :) Esetleg nem akarsz hétvégi oktatást bevállalni? Szívesen venném gyakorlati tapasztalataidat! Alig várom, hogy kipróbálhassam számos receptedet, csupán idő kérdése lesz. Szuper vagy, szájízem szerint fűszerezel, főzöl! További jó és szép alkotást, valamint napsugaras, szép napot kívánok Neked! Ja, és a festészet is érdekel... No, és mi lesz a szakácskönyvvel? Szeretettel üdvözöllek, Judit

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!