Keresés a blogban

Borítékban sült borjúszelet, zöldségekkel



Ez egy igazán kellemes és könnyű fogás, vacsorára ideális, mert gyorsan és könnyen elkészíthető, de akár egy fogyókúrába is könnyen beilleszthető a recept. Ha úgy adódik, egy egyszemélyes vacsorát is könnyen összeállíthatunk így magunknak, ráadásul praktikusan nem sok mosogatni való marad utána. Én gyakran alkalmazom ezt a fajta elkészítési módot a fentiek miatt, és mert jól hasznosíthatóak így a hűtőben árválkodó maradék zöldségdarabok is...



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 vékony szelet borjúkaraj vagy comb (15-20 dkg.)
. 1 db. nagyobb somogyi kifliburgonya
. 1 db. kápia paprika
. 1 db. hegyes zöldpaprika
. 1 közepes sárgarépa
. 15 dkg. cukkini
. 1 szál újhagyma
. 2 ág friss rozmaring
. egy brokkoli-szár
. olívaolaj
. száraz sherry v. fehérbor
. só, bors
. két maréknyi rukkola
. vinaigrette öntet

Elkészítése:

1. Kezdésnek egy-egy nagyobb darabot tépek a sütőpapírból és az asztalra terítem.
2. A megmosott letörölgetett burgonyát vékonyan felkarikázom, kettéosztom, és a sütőpapírok képzeletbeli felezővonalától felém eső részére, középen, kéttenyérnyi részen elrendezem, majd sózom borsozom és pár csepp olívaolajjal is meglocsolom a halmokat.
3. A krumplik tetejére helyezem a felcsíkozott paprikákat, a kis hasábokra vágott sárgarépát, cukkinit és brokkoliszárat, ezt is megsózom, borsozom és meglocsolom kevés olívaolajjal, majd egy rozmaringágakat teszek a halmokra.
4. Ezekre teszem rá a vékonyra szeletelt kicsit kiklopfolt borjúkarajt, szintén só és bors megy rá, majd a tetejükre egy-két újhagymát teszek.
5. A végén még egy-két kanálnyi száraz sherryt locsolok alájuk.
6. A sütőpapírt ráhajtom a halomra, a széleit többszörösen felhajtogatom körbe, hogy mindenhol zárt legyen, sőt ha kell, még tűzőgéppel is rásegítek a sarkoknál, hogy egyben maradjon a boríték, majd óvatosan egy sütőlapra csúsztatom a tasakokat.
7. A sütőt közben előmelegítettem 200 fokra (hőlégkeverés), ebbe tolom be a sütőlapot a borítékokkal, és 30 percig sütöm/párolom.

Tálaláskor a borítékot kibontom, egy szedőlapáttal áthelyezem a halmot egy tányérra, majd a tasakban maradt szafttal meglocsolom a húst. Egy maréknyi rukkolát bekeverek egy kanálnyi vinaigrette öntettel és a tányérra halmozom a hús mellé.
Tipp! Borjúhús helyett használhatunk csirkemell, comb vagy sertéskaraj szelteket is.
A zöldségeket kedvünk szerint variálhatjuk, de figyeljünk oda, hogy egyszerre készüljenek el, mindegyiket a megfelelő méretre kell vágni.
Rozmaring mellett/helyett tehetünk bele kakukkfüvet vagy zsályát is, ízlésünk szerint.
A puhára párolódott szaftos hússzelet és a sherry és olaj gőzében átpuhult zamatos zöldségek igazi ízkavalkádja ez az étel, érdemes kipróbálni.
Egy pohár souvignon blanc-t érdemes kortyolgatni mellé, vagy más könnyű száraz fehérbort.

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: 550 Ft./adag
Energiatartalom: 490 Kcal./adag


2 megjegyzés:

  1. Névtelen14:52

    Szia Toma!
    Nem tom láttad-e a málnáról írt üzenetemet, ezért megismétlem. Dr. Antal Dezsőt beírod a Googleba, akkor Dr.Mineral fejléccel jelentkezik web áruháza, kattints a fogyókúra szóra bal oldali felsorolásban és ott a málnaketon ami a fogyóhoz jó. Más, szintén Google: Neera kúra. Ez a kettő azt gondolom elég lenne a fogyó indításához.Susztertangó

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!