Amikor
vásárolok és valami kevésbé ismert alapanyagot teszek az üzlet
zöldséges részlegén a mérlegre, az eladó többnyire megkérdezi,
hogy „hát, ezzel mit lehet kezdeni”. Volt már, hogy a
gyömbérre, volt hogy a cikóriára vagy éppen a bakszakállra
csodálkozott rá az eladó hölgy, hogy - „jé, ebből meg mit fog
főzni?”...
Mikor
a batata gumóval, vagy más néven édesburgonyával a kezemben
közelítettem a mérleg felé, már vártam a szokásos kérdést,
amit persze meg is kaptam. Kifejtettem neki, hogy gyakorlatilag
bármit, amit az ember krumpliból készítene, azt meg lehet
batatából is csinálni, csak ennek kissé édeskés, kissé a
sütőtökre emlékeztető az íze, ezt bele kell kalkulálni.
Hazafélé autózva én is elgondolkodtam, hogy tényleg most éppen
mit is fogok belőle készíteni, aztán végül a legegyszerűbb, a
püré mellett döntöttem, gondoltam jól fog illeni a hűtőben
várakozó remek kis tanyasi csirkemell mellé...
Hozzávalók:
.1
db. egész csontos csirkemell a szárnytővel együtt (70-80 dkg.)
.
2 db. kb. 60 dkg. édesburgonya
(batata)
.
2 dl. joghurt vagy kefir
.
2 ek. magos dijoni mustár
.
1 csésze panko
morzsa vagy házi
panírmorzsa
.
fél csésze ropogós sült hagyma
.
1 csésze frissen reszelt parmezán (4-5 dkg.)
.
2 ek. apróra vágott friss rozmaring és kakukkfű vegyesen
.
2 ek. ghí
– tisztított vaj vagy olívaolaj
.
10 dkg. vaj
.
só, bors, csilipehely
.
medvehagymás
karfiolszósz és lollo rosso a tálaláshoz
Elkészítés:
1.
A csirkemellet hosszában kettévágom, kicsontozom és leszedem a
bőrét is (ezekből később alaplevet
főzhetünk).
2.
Egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzáadom a mustárt, sózom
borsozom és egy csipetnyi csilipelyhet szórok hozzá, összekeverem
és ebbe forgatom bele a csirkemelleket, majd félreteszem fél-egy
órára pácolódni.
3.
Azután egy tálban összekeverem a panko morzsát a sült hagymával
és az apróra vágott zöldfűszerekkel meg a reszelt parmezán
felével.
4.
Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom és sós vízben
puhára főzöm.
Közben,
a csirkemelleket kiszedem a joghurtból, a nagyját
lecsepegtetem/lehúzom róla, majd a morzsakeverékbe forgatom, hogy
mindenhol alaposan rátapadjon.
5.
Egy serpenyőben felforrósítom a ghít és abban sütöm körbe,
hogy mindenhol aranybarnára piruljon a panír, majd a serpenyőt a
150 fokra előmelegített sütőbe teszem és 25-30 percig sütöm
még a húst. Mikor kész még 5 percig pihentetem tálalás
előtt, majd közvetlen tálalás előtt keresztben két, nagyjából
egyforma darabra vágom, így jön ki a négy adag.
6.
A közben megfőtt édesburgonyáról leöntöm a vizet, azután
hozzáadom a kockákra vágott vajat, sózom és borsozom, majd
összetöröm egy villával és simára keverem.
7.
Egy sűrű szitán átpasszírozom a pürét, hogy teljesen sima és
krémszerű legyen, majd hozzáadom a maradék frissen lereszelt
parmezánt és belekeverem. Melegen tartva félreteszem.
Tálaláskor
a tányérra merek egy kis medvehagymás karfiolszószt, mellé
szedek a batata püréből és erre helyezem a csirkemellet. Mellé
egy kis csíkokra vágott grillezett
paprikát és lollo rosso salátát teszek amit meglocsolok egy
kevés vinaigrette
öntettel.
Tipp!
A csirkemellet nem csak egyben, készíthetjük, el, hanem
felvághatjuk csíkokra és úgy panírozzuk és sütjük meg bő
olajban.
Csirkemell
helyett használhatunk csirkecombot is kicsontozva vagy nyúlcombból
is megcsinálhatjuk.
A
medvehagymás karfiolszósz helyett sima karfiolszószt is
készíthetünk, de akár el is hagyhatjuk.
A
ropogós hagymás fűszeres panírtól zamatos, és a
mustáros-joghurtos páctól kissé pikáns, puha omlós és szaftos
húshoz, remekül illik a krémes vajas édesburgonyapüré
különleges íze és a salátalevelek frissessége...
Száraz
és testes fehérbor illik ehhez a fogáshoz, egy jó Chardonnay,
vagy egy Olaszrizling mondjuk Csopakról, Somlóhegyről is remek
lehet hozzá, de én most egy pécsi csomorikát (pécsi püspöki
pincészet) bontottam e fogás mellé.
Elkészítési
idő: 1 óra
Költségek:
kb. 620 Ft./adag
Energiatartalom:
820 Kcal/adag
nagyszerű étek! a csirkemell most sül a sütőben, időhiány miatt a hagymát kihagytam. mellé mandulás-szójaszószos brokkoli lesz és jázminrizs. :) köszi a receptet!
VálaszTörlésa sült hagymát mostanában én sem sk készítem, hanem úgy veszem zacskóban a kínai boltban. nagyon jó, semmi adalék benne, és nagyon finom ropogós...
TörlésKedves Attila ! Hol található az a kínai bolt ahol vásárolsz ? köszi Ilus
VálaszTörlésBP. vámházkörút 5 az ázsia BT. ott szoktam bevásárolni ha Bpesten járok, vagy megkérem egy barátomat, hogy vegye meg ami kell és elküldik nekem pécsre.
TörlésÉn sült hagymát a Svéd áruházban veszek mindig az amerikai hot-doghoz. Szerintem az is finom.
VálaszTörlésDe most neki is állok ennek a finomsághoz, bár én csíkokra vágom, úgy sütöm a húst és tortillában, zöldségekkel tálalom.
Egy kérdés: Milyen a Panko morzsa? Miből van?
Köszi:
Ilke
szerintem ami az ikeában van hagyma, az ugyan az mint amit én is veszek:)
VálaszTörlésfehérkenyérből beléből készül a panko is (így néz ki), csak speciálisan szárítják és aprítják, úgy lesz ilyen nagy és szilánkos, amitől a panír extra ropogós lesz.