Keresés a blogban

Burrito fűszeres sertéshússal és babpürével


Megkívántam a jó fűszeres húsos, csípős ízeket megint, és mi más lenne erre a legalkalmasabb mint egy jó kis mexikói burrito vacsora. És ha már burritó, akkor legyen mellé babpüré és guacamole is, ne aprózzuk el...
Első ránézésre talán, - mikor meglátjuk a hozzávalók hosszú sorát - bonyolultnak tűnik az elkészítése, de egyáltalán nem az, sőt szinte mindennel ami kell ehhez a fogáshoz előre is dolgozhatunk, így egy rakás időt megspórolhatunk magunknak. Igazán ajánlom mindenkinek aki szereti a mexikói ízeket.



Hozzávalók:

. 35 dkg. sertéskaraj szeletelve
. 4 db. tortilla lap (22-25 cm-es)
. 2 fej hagyma
. saját készítésű mexikói fűszerkeverék
. olívaolaj
. fél citrom leve
. 2 dl. alaplé
. 1 mozzarella sajt
. chipotle szósz (lehet csípős barbecue-szósz is)
a babpüréhez:
. 30 dkg. főtt vörösbab
. 10 dkg. hámozott egész olasz konzervparadicsom
. 5 dkg. lilahagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1-2 db. chipotle (konzerv)
. 2 ek. apróra vágott friss korianderlevél
. 1 ek. tejföl v. görög joghurt
. ½ tk. mexikói fűszerkeverék, só, bors
+ a tálaláshoz:

A hozzávalókhoz: Ehhez az ételhez több készterméket is használhatunk. Vegyünk elősütött kész tortilla lapokat, nem kell nekünk sütnünk feltétlenül, kapható a boltokban jó minőségű spanyol vagy mexikói gyártmány is, ezt válasszuk. Chipotle konzervet és a chipotle-szószt, delikateszboltokban vagy Tesco nemzetközi részlegénél kaphatunk. Használhatunk konzervbabot is a püréhez, de vegyünk a jó minőségű olasz, vagy spanyol gyártmányt amiben semmi adalékanyag sincs, csak a bab és a főzővíz.

Elkészítés:

1. Mivel össze kell érjenek az ízek, először a guacamolét készítem el, az itt leírtak szerint.
2. Majd a babpüré következik, elkészítem a fűszerkeveréket, aztán egy mixer-edénybe öntöm a lecsepegtetett főtt babot (a száraz vörös babot 12-24 órára beáztatjuk, azután annyi vízben ami bőven ellepi, közepes hőfokon puhára főzzük), és az összes többi hozzávalót, majd botmixerrel simára pürésítem, azután lefedve félreteszem a tálalásig.
3. A felszeletelt húsokat minkét oldalukon bőségesen megszórom a fűszerkeverékkel, meglocsolom kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd mindenhol alaposan beledörzsölöm a fűszerpácot a húsokba.
4. Egy tálba teszem őket, majd megszórom egy kis fej apróra vágott hagymával és kicsit, 20-30 percre félreteszem pihenni.
5. Egy nagyobb serpenyőbe két kanálnyi olajat forrósítok, a húsról lerázom a hagymát, és megpirítom, kérget sütök a hússzeletek mindkét oldalára, majd mellészórom a felaprított hagymát is.
6. Ezután felöntöm az alaplével, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes (kerámialap#4/9) fokozatra, lefedem és 20 percig párolom így, míg a hús meg nem puhul és a leve sűrű szafttá sül.
7. A húst hagyom kihűlni, kiszedem, vékony csíkokra vágom, majd visszateszem a szaftba és átforgatom benne.
8. Négy tortilla lapot kiterítek, megkenem mindet két kanálnyi babpürével, az egyik végükbe pakolok a húscsíkokból, felszeletelt hagymából, felcsíkozott grillezett paprikából és a felszeletelt mozzarellából, végül meglocsolom chipotle-szósszal.
9. A tortilla lap két szélét kicsit behajtva, szorosan feltekerem az egészet, majd szorosan egy alufóliába göngyölöm, és a két végét összecsavarva félreteszem.
10. Tálalás előtt a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem a fóliába csavart burritókat és 12-15 percig melegítem, sütöm. Serpenyőben is melegíthetjük, alufólia nélkül, de akkor egy fogpiszkálóval tűzzük össze, hogy ne nyíljon szét a tortilla lap.


Tálaláskor a tányéra szedek a babpüréből, kissé elterítem, erre helyezem a kicsomagolt burritót, mellé kanalazok a guacamole-ból, körítem friss zöldsalátával és a korianderes joghurtból.
Tipp! Ha vendégeket várunk, vagy bulit tartunk, az egészet elkészíthetjük előző nap. A babpüré, a guacamole és az alufóliába tekert burrito is több napig eláll a hűtőben, csak a salátát kell frissen elkészíteni. Tálalás előtt fél órával ráérünk készülődni...
Sertéshús helyett készíthetjük marha vagy csirkehúsból is, csak a sütési időn kell változtatni.
Csípős-fűszeres babpürében ülő zamatos, húsos-sajtos burrito és mellé a csípős, friss ízű avokádókrém, üde zöld salátával. Mi kellhet még?
Talán csak egy üveg Coronita vagy Desperados sör.

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 810 Ft./adag
Energiatartalom: 605 Kcal./adag (1 db.burrito+babpüré+guacamole)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Most ebédeltük meg az elkészült ételt. Én úgy csináltam, hogy a kisfiam is tudjon enni belőle, csak a sajátomra tettem chipotle szószt.
    Nagyon élvezte az összeállítást a sokféle kencével, szépen ette is. Én meg nagyon örülök, hogy kipróbáltuk a chipotle szószt, mert nagyon finom.
    Köszi :)

    VálaszTörlés
  3. egészségetekre!:) örülök, hogy jól sikerült és a gyerkőc is értékelte a nemzetközi konyhát:)))

    VálaszTörlés
  4. Névtelen19:41

    Üdv! Római kömény van a fűszerkeverékedben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen16:15

      Ha jól emlékszem igen.

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!