Keresés a blogban

Sült csirkemell paszternákpürével és párolt zöldborsóval


Nemrég az Addoban ebédeltem egy barátommal, és ezt rendeltem az étlapról. Nagyon kellemes fogás volt, bár a csirkemell egy egész kicsit túlkészült volt, de azért nagyon ízlett, főleg a remek köret miatt. Rögtön az jutott az eszembe, hogy ezt otthon nekem újra el kell készítenem. Volt is otthon a spájzban pár paszternák és a hűtőben is volt egy remek tanyasi csirke, így minden adott volt még csak bevásárolnom sem kellett hozzá.
Ez egy egészen egyszerű, - bár a csirke megfelelő elkészítése miatt kicsit trükkös – mégis nagyon finom étel, érdemes kipróbálni!




Hozzávalók (2 személyre):

. egy tanyasi csirke csontos fél melle a szárnytővel egyben (kb. 45 dkg.)
. 30 dkg. paszternák
. 20 dkg. mirelit zöldborsó
. 1 fej fokhagyma
. fűszercsokor friss rozmaringból, kakukkfűből és babérlevélből
. 4-5 ek. frissen reszelt parmezán
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítés:

1. Az egész csirkéről a mellet lebontom, úgy hogy a csirke szárnyait levágom de csak a középrésztől, a tövét rajtahagyom, majd a mellet egészben, csontostól kivágom, azután hosszában a porcos mellcsontnál kettécsapom, így kapok egy-egy „fél mellet a szárnytővel egyben”.
2. Az így kapott mellet minden oldalán sózom és borsozom, egy serpenyőben, kevés olajon körbepirítom, miközben pár hámozatlan fokhagymagerezdet dobok mellé, majd serpenyőstől együtt a 100-110 fokos sütőbe teszem kb. 45 percre, míg a belseje is átsül, de még szaftos marad. Maghőmérővel ellenőrizhetjük, ha elérte a 70-73 fokot akkor kész.
3. Közben míg a hús sül, a megpucolt és feldarabolt paszternákot egy lábasba teszem, felöntöm annyi alaplével, hogy bőven ellepje, beledobom a fűszercsokrot, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt puhára főzöm.
4. Mikor megpuhult, a felesleges lét leöntöm róla (át egy másik edénybe), majd egy botmixerrel pépesítem, ha kell a főzőlével hígítom, hogy lágy, krémszerű állagot kapjak (ha teljesen sima krémet szeretnénk, passzírozzuk át egy szitán is).
5. Sóval borssal ízesítem, fél maréknyi frissen reszelt parmezánt keverek bele és kevés olívaolajat adok hozzá.
6. Egy másik serpenyőben, lefedve, kanálnyi olívaolajon vagy vajon 7-8 perc alatt puhára párolom a mirelit zöldborsót (önthetünk alá egy keveset a paszternák főzőlevéből is), majd sózom borsozom és kevés olívaolajjal ízesítem.


Tálaláskor a tányérra szedek egy merőkanálnyi paszternákpürét amit hagyok elterülni, majd kanállal egy mélyedést húzok bele, ebbe szedem a párolt zöldborsót és erre helyezem a csirkemellet amit előtte ferdén két nagyjából egyforma darabra elfelezek. Durvára tört borssal szórom meg és a sült fokhagymákat is melléadom.
Tipp! A sütéskor, ha nincs maghőmérőnk, úgy ellenőrizhetjük a hús állapotát, hogy egy hegyes kést szúrunk be a hús legvastagabb részén a közepéig, és ha tiszta átlátszó lé folyik belőle mikor megnyomjuk és nem rózsaszín, akkor elkészült. Vigyázzunk ne süssük túl, ha nem folyik belőle lé, akkor sajnos túlkészült és a hús kiszáradt.
Elképesztően finom édes és zamatos paszternákpüré, friss ízű zöldborsó és puha lédús szaftosra sült csirkehús. Ezekből áll ez a pompás fogás.
Egy palack félszáraz rozébort bontanék mellé, vagy egy száraz csopaki olaszrizlinget.

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom: 560 Kcal./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!