Keresés a blogban

Kerti sütögetés – Cajun csirke grillen


Végre süt megint a nap, Pünkösd hétfő, családi ebéd. Na, akkor jöhet egy kis kerti grillsütés! Mára cajun (ejtsd, kedzsön) csirkét terveztem, a hűtőben már vár a hús bepácolva. A garázsból elő a faszén-brikettel, bár én többnyire inkább rendes fával szeretek parazsat csinálni, de most gyorsabb megoldásra volt szükség, és erre jó a faszén-brikett. Elő a grillráccsal, fogókkal, húsvillával, kézbe egy üveg heinekennel, és már indulhat is a sütés...

Hozzávalók:

. egy 1,5 kilós egész csirke (ha lehet, tanyasi v. bio)
. 1,5 kg. krumpli
. 3 fej vöröshagyma
. olaj
a páchoz:
. 3-4 ek. cajun fűszerkeverék
. 2 gerezd fokhagyma
. 3-4 db. Friss v. szárított chili
. 2 ek. olasz paradicsomsűrítmény
. 1 dl. étolaj
. 2 ek. cukor

Előkészületek:

Először elkészítem a pácot. A mozsaramba dobom a fokhagymát, a chiliket, és szétzúzom. Hozzáadom a többi belevalót, és alaposan elkeverem. De tehetjük az összes hozzávalót egy robotgépbe, és simára dolgozzuk az egészet.
A csirkét, a gerince mentén végigvágom, mindkét oldalon. A gerincet kiemelem (félreteszem alapléhez), és a csirkét szétnyitom mint egy könyvet. A kiterített csirkére, tenyérrel ránehézkedek, míg a mellcsontok össze nem roppannak, és így jobban kilapul a hús.
Fogom a pác felét, és alaposan bekenem vele a húst mindenhol, majd egy órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe teszem. A pác másik felét félreteszem a sütéshez.















Elkészítés:

1. Fogok egy tepsit, és kissé kiolajozom az alját. A hagymákat vastagon felszeletelem és a tepsi aljára rakosgatom.
2. A bepácolt csirkét, erre a hagyma talapzatra fektetem, lefedem alufóliával, és egy órára a 150-160 fokra előmelegített sütőbe teszem.
3. Közben, a megmosott egész burgonyákat, annyi sós vízben amennyi egy ujjnyira ellepi, puhára főzöm.
4. Előkészítem a tüzet is, meggyújtom a faszenet, majd megtisztítom a felforrósított grillrácsot egy szalonnabőrrel.
5. Az elősütött/párolt húst, az izzó parázs felett elhelyezett forró grillrácsra fektetem, először mellével lefelé. Körberakom a héjában főtt krumplikkal, és a tepsi alján megfőtt hagymakarikákkal.
6. A húst megkenegetem a maradék páccal, a burgonyákat megspriccelem egy kis olajjal mielőtt megfordítom.
7. Ötpercenként forgatom, kenegetem, spriccelem a húst és a burgonyát, míg szép ropogósra nem sülnek kívül. Az egész kb. 20-30 perc függően a parázs melegétől és a rács magasságától...

Tálalás, tippek:

A csirkét feldarabolom (alsó-, felső comb, szárnyak, és a mellét négyfelé), a burgonyákat kettévágom, megsózom, és az egészet, a hagymákkal együtt, egy nagy fatálra halmozva feltálalom. Mindehhez finom, édes-savanyú-csípős szilva-chutneyt kínáltam.
Tipp: Ha nagyobb vendégseregre sütünk, és több csirkét is grilleznénk, érdemes előző nap elősütni a csirkéket.
Chutney helyett, készíthetünk tzatzikit, vagy valamilyen friss salátát is hozzá.
Tipp2: faszén helyett, aminek elég változó a minősége és a mérete, vegyünk inkább préselt faszén-brikettet mert annak permanens a minősége/mérete. Egy átlag nagyságú grillsütőbe elég a 2,5-3 kilós kiszerelés, nekem is elég volt a 70x25 centis grillrácsom alá.
A cajun csirkét mindenkinek ajánlom, bátran próbálja ki. Fűszeres-csípős íz, kívül ropogósra sült fűszeres édes máz, belül finom omlós, szaftos, puha hús, amit átjárt a faszén-parázs füstös aromája...
Kerti grillezéskor, én sörpárti vagyok. Jóféle pilseni vagy barna sör illik mellé, de ihatunk hozzá mexikói kukorica sört is, egy kis citrommal.
Ha ragaszkodunk a borhoz, akkor vagy egy nagy pohár fröccs, száraz hárslevelűből, esetleg rozéból és csípős, hideg szikvízből, vagy egy pohár olaszrizling valahonnan a Balaton-felvidékről...

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + a pácolási idő
Költségek: összesen kb. 1500 Ft.

5 megjegyzés:

  1. A nagylányom szülinapján már elkészült ez a menü, igen nagy sikerrel, és most hétvégén megismételnénk, csak most több időnk lesz a vendégek érkezése,és a sütés között, amíg valami előételt kínálnék. Mit javasolsz, ami könnyű, nem telnek el vele, mégis illik ezekhez a húsokhoz? Nem nagyon szoktam előételt készíteni, inkább "levesesek" vagyunk,és nincs tapasztalatom ebben.

    VálaszTörlés
  2. melinda,
    ehhez a cajun csirkéhez előételnek, én a mozzarella salátát ajánlanám. főleg ebben a melegben...
    a receptet megtalálod oldalt a "recepgyüjteményben" az előételek alatt...
    sok sikert!:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm,ki fogom próbálni,tetszik a recept.Ha nem kapok oreganot,akkor bazsalikommal is működik, mert az van a kertben?
    Más kérdés: szerettem volna kipróbálni a szardellát,olyan lelkesen írtál róla:) de Intersparban egy egészen pici üveggel kerül majdnem 900 ft-ba.Találok máshol barátibb áron,vagy várjam ki,míg elkap a hév,és nem nézem mennyibe kerül?

    VálaszTörlés
  4. igen jó a bazsalikom is, vagy akár a menta is.
    a szardellát én 6-700 forint körül szoktam venni az üvegest, de lehet hogy már az is 900ft.. áfaemeléstől, és euróárfolyamtól könnyen lehet ennyi. azért érdemes megvenni, mert két-három-négy darabnál többet úgysem használ az ember, így sokáig elég. viszont mindeképpen a filét érdemes megvenni, mert van olyan ami kapribogyós (bele van tekerve), az nem éri meg. kevesebb benne a szardella, de az ár ugyanannyi...

    VálaszTörlés
  5. Hálás köszönet a receptekért!!!!!
    Az előételnek igen nagy sikere volt,pedig egy kicsit tartottam tőle,hogy fogadják. A paprika pucolásával eléggé elvacakoltam,de ez azért volt,mert még nem csináltam ilyent, következőre már az is gyorsabban megy,mert hogy párszor megismétlem még, az biztos:) Mégegyszer köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!