Keresés a blogban

Szilva-körte chutney


A szilvafám, elkezdte hullatni a gyümölcseit, ezért az érettebbeket, gyorsan le kellet szednem. De ezzel rögtön felmerült egy kérdés is, hogy mi a fenét kezdjek vele? Bár nagyon szeretem a szilvát, ennyit azért nem tudok egy-két nap alatt megenni, lekvár főzéshez meg kevés. Így maradt a chutney (csatni).
A keményebbeket kiválasztottam „megevésre”, mert én azokat szeretem, a puhábbak meg mehettek a szószba. Volt még otthon pár körte is, amit hirtelen felindulásból, hozzácsaptam a szilvákhoz. Így született meg a szilvás-körtés chutney!

A chutney elkészítési módjának, ezer változata létezik. Van, aki szétfőzi a gyümölcsöt benne teljesen, valaki darabosan szereti. Van édesebb, és van édes-savanyú változat. Ezerféle fűszerezési mód, íz és állag.
Ez az én verzióm.

Hozzávalók:

· 1.30 dkg gyümölcs (szilva, körte vegyesen 2/3 - 1/3 arányban)
· 40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
· 3-4 fej lilahagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 12 dkg friss gyömbér (tisztítva, aprítva)
· 2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
· 1 csillagánizs
· 1 rúd fahéj
· 2-3 szegfűszeg
· 1 ek mustármag
· 2-3 chilipaprika (szárított is lehet)
· só
Előkészületek:

A gyümölcsöket megmosom, a szilvákat kimagozom, felkockázom, a körtét meghámozom, és a magházát kiveszem, cikkekre vágom, majd felszeletelem.
A hagymákat vékonyan félfőre felszeletelem. A gyömbért meghámozom, felszeletelem, ezután felcsíkozom, végül apróra vágom. A fokhagymákat átpasszírozom. A mustármagot, mozsárban porrá őrlöm.
Az üvegeket, a fedőkkel együtt, a mosogatógépbe teszem, és kilencven fokon átmosom, így szinte sterilizálódik (ha nincs mosogatógép, forraljunk vizet, és a mosogatóba téve az üvegeket, forrázzuk le, a fedőket egy edénybe téve főzzük ki).

Elkészítés:

A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, szorosan lezárom, majd fejtetőre állítva, takarókba csavarva, hagyom lassan kihűlni.












Tippek, egyebek:

Az üvegeket sütőben is sterilizálhatjuk. Nyolcvan fokon, 20 percet melegítsük.
A tiszta üvegekbe töltött chutney, évekig is eláll, mindenféle tartósítószer nélkül.
A chutneyt, ha elkészítettük, legalább egy hónapig hagyjuk összeérni az ízeket, mielőtt felhasználjuk. Még jobb a három hónap. Ha már felbontottuk, és nem használjuk el az egészet, tegyük hűtőbe.

Ezt a szilva-körte chutneyt, hideg vagy meleg sült húsokhoz egyaránt ajánlom. Elsősorban pulyka, kacsamell, egybensült sertésszűz, vagy karaj mellé. De grillcsirke, vagy párolt marhahúshoz is kiváló. Remek résztvevője lehet még egy jóféle kerti grillpartinak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!