A szilvafám, elkezdte hullatni a gyümölcseit, ezért az érettebbeket, gyorsan le kellet szednem. De ezzel rögtön felmerült egy kérdés is, hogy mi a fenét kezdjek vele? Bár nagyon szeretem a szilvát, ennyit azért nem tudok egy-két nap alatt megenni, lekvár főzéshez meg kevés. Így maradt a chutney (csatni).
A keményebbeket kiválasztottam „megevésre”, mert én azokat szeretem, a puhábbak meg mehettek a szószba. Volt még otthon pár körte is, amit hirtelen felindulásból, hozzácsaptam a szilvákhoz. Így született meg a szilvás-körtés chutney!
A chutney elkészítési módjának, ezer változata létezik. Van, aki szétfőzi a gyümölcsöt benne teljesen, valaki darabosan szereti. Van édesebb, és van édes-savanyú változat. Ezerféle fűszerezési mód, íz és állag.
Ez az én verzióm.
Hozzávalók:
· 1.30 dkg gyümölcs (szilva, körte vegyesen 2/3 - 1/3 arányban)
· 40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
· 3-4 fej lilahagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 12 dkg friss gyömbér (tisztítva, aprítva)
· 2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
· 1 csillagánizs
· 1 rúd fahéj
· 2-3 szegfűszeg
· 1 ek mustármag
· 2-3 chilipaprika (szárított is lehet)
· só
Előkészületek:
A gyümölcsöket megmosom, a szilvákat kimagozom, felkockázom, a körtét meghámozom, és a magházát kiveszem, cikkekre vágom, majd felszeletelem.
A hagymákat vékonyan félfőre felszeletelem. A gyömbért meghámozom, felszeletelem, ezután felcsíkozom, végül apróra vágom. A fokhagymákat átpasszírozom. A mustármagot, mozsárban porrá őrlöm.
Az üvegeket, a fedőkkel együtt, a mosogatógépbe teszem, és kilencven fokon átmosom, így szinte sterilizálódik (ha nincs mosogatógép, forraljunk vizet, és a mosogatóba téve az üvegeket, forrázzuk le, a fedőket egy edénybe téve főzzük ki).
Elkészítés:
A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, szorosan lezárom, majd fejtetőre állítva, takarókba csavarva, hagyom lassan kihűlni.
A keményebbeket kiválasztottam „megevésre”, mert én azokat szeretem, a puhábbak meg mehettek a szószba. Volt még otthon pár körte is, amit hirtelen felindulásból, hozzácsaptam a szilvákhoz. Így született meg a szilvás-körtés chutney!
A chutney elkészítési módjának, ezer változata létezik. Van, aki szétfőzi a gyümölcsöt benne teljesen, valaki darabosan szereti. Van édesebb, és van édes-savanyú változat. Ezerféle fűszerezési mód, íz és állag.
Ez az én verzióm.
Hozzávalók:
· 1.30 dkg gyümölcs (szilva, körte vegyesen 2/3 - 1/3 arányban)
· 40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
· 3-4 fej lilahagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 12 dkg friss gyömbér (tisztítva, aprítva)
· 2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
· 1 csillagánizs
· 1 rúd fahéj
· 2-3 szegfűszeg
· 1 ek mustármag
· 2-3 chilipaprika (szárított is lehet)
· só
Előkészületek:
A gyümölcsöket megmosom, a szilvákat kimagozom, felkockázom, a körtét meghámozom, és a magházát kiveszem, cikkekre vágom, majd felszeletelem.
A hagymákat vékonyan félfőre felszeletelem. A gyömbért meghámozom, felszeletelem, ezután felcsíkozom, végül apróra vágom. A fokhagymákat átpasszírozom. A mustármagot, mozsárban porrá őrlöm.
Az üvegeket, a fedőkkel együtt, a mosogatógépbe teszem, és kilencven fokon átmosom, így szinte sterilizálódik (ha nincs mosogatógép, forraljunk vizet, és a mosogatóba téve az üvegeket, forrázzuk le, a fedőket egy edénybe téve főzzük ki).
Elkészítés:
A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, szorosan lezárom, majd fejtetőre állítva, takarókba csavarva, hagyom lassan kihűlni.
Tippek, egyebek:
Az üvegeket sütőben is sterilizálhatjuk. Nyolcvan fokon, 20 percet melegítsük.
A tiszta üvegekbe töltött chutney, évekig is eláll, mindenféle tartósítószer nélkül.
A chutneyt, ha elkészítettük, legalább egy hónapig hagyjuk összeérni az ízeket, mielőtt felhasználjuk. Még jobb a három hónap. Ha már felbontottuk, és nem használjuk el az egészet, tegyük hűtőbe.
Ezt a szilva-körte chutneyt, hideg vagy meleg sült húsokhoz egyaránt ajánlom. Elsősorban pulyka, kacsamell, egybensült sertésszűz, vagy karaj mellé. De grillcsirke, vagy párolt marhahúshoz is kiváló. Remek résztvevője lehet még egy jóféle kerti grillpartinak is.
A chutneyt, ha elkészítettük, legalább egy hónapig hagyjuk összeérni az ízeket, mielőtt felhasználjuk. Még jobb a három hónap. Ha már felbontottuk, és nem használjuk el az egészet, tegyük hűtőbe.
Ezt a szilva-körte chutneyt, hideg vagy meleg sült húsokhoz egyaránt ajánlom. Elsősorban pulyka, kacsamell, egybensült sertésszűz, vagy karaj mellé. De grillcsirke, vagy párolt marhahúshoz is kiváló. Remek résztvevője lehet még egy jóféle kerti grillpartinak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése