Keresés a blogban

Kezdődik...

...mármint a kerti grillparti-szezon. és ezeknek van egy kihagyhatatlan, legalábbis nálam, résztvevője a tzatziki. mivel szinte minden faszénen megsütött állathoz passzol, minden ilyen alkalommal ott az asztalon egy jókora adag.






















A tzatzikit szerintem mindenki szereti. Legalábbis, én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti. Ennek megfelelően, legtöbbünknek meg is van a „tuti tzatziki receptje” amit a legjobbnak tart. Én is kipróbáltam az évek során sokféle variációt, mire eljutottam ahhoz (vagy inkább visszataláltam), amit a mai napig is használok.

Autentikus, recept ugyan nem létezik, de azért vannak biztos elemek benne, úgymint a joghurt, uborka, fokhagyma, olívaolaj négyese, ami az alapját képezi minden „igazi” görög tzatzikinak. Ezeken túl, még sok mindent lehet bele tenni, bár nem nagyon érdemes. Én még friss mentát is teszek bele, ahogyan azt egy görög barátomtól ellestem. De kóstoltam már kaporral, oregánóval, vagy citromlével stb…

Viszont vannak „tévhitek”, amiket szeretnék eloszlatni. A tzatziki, nem egy híg, folyós mártás/szósz, mint amilyent a sarki büfében a gyrosra öntenek, hanem egy sűrű, masszív saláta, ami akár egy halomban megáll a tányér közepén, köszönhetően a „glettsűrűségű” görög joghurtnak (delikát üzletekben kapható), és a jól lecsöpögtetett/kinyomkodott uborkának.


Hozzávalók:

· 3 dl. görög joghurt
· 1 kígyóuborka (40-50 dkg)
· 1-2 gerezd fokhagyma
· fél csokor friss menta (felaprítva 3 ek.)
. 1 tk. apróra vágott friss oregáno
· extra szűz olívaolaj (Kalamata)
· só, bors


Előkészületek:

A jó tzatziki elkészítéséhez, nélkülözhetetlen a sűrű, krémes, görög joghurt. Ha nem tudunk beszerezni ilyent, akkor trükközni kell:
A felhasználás előtti napon, egy nagyobb gézkendőbe öntöm a sima natúr joghurtot, összefogom a tetejét mint egy batyut, megkötözöm, és egy szűrőbe teszem, amit meg egy edénybe helyezek, és északára a hűtőben hagyom, hogy a felesleges folyadék kicsöpögjön belőle (a végén, ha kell, csavarok párat a batyun, hogy még több levet facsarjak ki belőle és kellően sűrű legyen). Másnapra van egy adag remek „görög” joghurtom.
A tzatziki összeállítása előtt, egy órával, az uborkát meghámozom, hosszában kettévágom, és egy kiskanál segítségével, kikaparom a középén lévő magos lágyrészt. Az uborkát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem, megsózom, és egy szűrőbe téve hagyom lecsöpögni.

Elkészítés:

Egy tálba teszem a joghurtot, az alaposan kinyomkodott uborkát, az apróra vágott mentaleveleket, a felaprított fokhagymát, fél deci olívaolajat, és alaposan elkeverem az egészet. Ha szükséges, még sózom, frissen őrölt borssal szórom meg. a tetejét még egyszer meglocsolom olívaolajjal, lefedem és minimum egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek, trükkök:

A kész tzatziki egy hétig is eláll a hűtőben, ha jól lefedve (csatos üveg,vagy tupper) tároljuk.
A tzatzikit salátaként, köretként is tálalhatjuk sült húsokhoz, szendvicsekhez. De önmagában fogyasztva is, pirítóssal vagy grissinivel, nagyon finom. Kerti grill-partik nélkülözhetetlen kelléke.
Igazi nyári, frissítő saláta a tzatziki. A hűvös, krémes joghurt, a friss üde uborka-menta kettős, a fokhagyma aromája, és a „gyümölcsös” kalamata olívaolaj íze, mindig képesek felidézni a régvolt görögországi nyaralásokat, és a jóféle tavernákat…

3 megjegyzés:

  1. Névtelen12:56

    A törököknek is van egy jófajta 10%-os jughurtjuk, ami teljesen hasonló /nagy a kölcsönhatás, aztán mindenki a magáénak vallja/, és -meglepetésre:)- jó a tzatzikihez. A Lehelen a török boltban szinte mindig kapható, nagy edényben, kilós kiszerelésben, egész méltányos áron. Sajnos ez németországi török termék, és nincs olyan jól megérlelve, mint ami Törökországban kapható, de így is versenyképes.

    VálaszTörlés
  2. a gyros is török étel eredetileg, úgy mint döner kebab, de a görögöknek jobb a marketingjük, és a világ gyrosként ismeri:)))
    pécsi lévén, a lehel egy kicsit messze van. de szerencsére vannak görög barátaim, akik ha kell, ellátnak a megfelelő alapanyagokkal:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen20:53

    Nekem sincs közel, de ha eljutok arrafelé, akkor mindig megállok, és feltankolok, utána a hűtőben sokáig eltartható :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!