Keresés a blogban

Fokhagymakrémleves


Nemrég, Lorien posztját olvasva jöttem rá, hogy milyen régen készítettem már egy jó kis fokhagymakrémlevest. Pedig ez az egyik kedvencem! El is határoztam, hogy minél előbb főzök magamnak… Végül is addig húztam halasztottam a dolgot, míg végül a karácsonyi menü része lett.

A jó fokhagyma-krémleves két titka, hogy főzzünk egy kifogástalan alaplevet. Tulajdonképpen mindegy milyent, az csirke, vagy zöldség alaplé is, a lényeg, hogy ne leveskockából készítsük. Az alaplé, ahogy a neve is mutatja, mindennek az alapja, bármit is készítsünk, ha az alap nem megfelelő, akkor az egész étel, legyen az leves, vagy mártás, rizottó stb. nem sokat ér.
A másik, a jó minőségű, egészséges, magyar fokhagyma. Aki olyan szerencsés, hogy saját termesztésű fokhagymát használhat, az a lehető legjobb.

Hozzávalók (6 személyre):
· 6 fej fokhagyma
· 1 póréhagyma vagy vöröshagyma
· 1 db burgonya
· 1.5 liter csirke alaplé - vega változatban, zöldség alaplé
· 2 dl tejszín
· 4 dkg. ghí vagy vaj
· só, bors, szerecsendió
· étkezési keményítő
· 3 db. ciabatta zsemle (esetleg, sima zsemle)
· petrezselyem vagy snidling a díszítéshez


Előkészületek:

Először is, elkészítem a csirke alaplevet. Vagy a zöldség alaplevet.
A fokhagyma fejek felső negyedét levágom, egy tepsibe állítom őket, és olívaolajjal bőségesen meglocsolom, hogy beszivárogjon a gerezdek közé is. Megszórom durva tengeri sóval, lefedem alufóliával, és a 180 fokra előmelegített sütőben egy órát sütöm.
A póréhagymát alaposan megtisztítom, és apróra vágom.
A krumplit meghámozom, és kis kockákra vágom.

Elkészítés:
A sült fokhagymákat, kinyomkodom a héjukból, és félreteszem.
Egy lábasban, egy evőkanálnyi ghít/vajat melegítek, amire rászórom a felaprított póréhagymát, és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a fokhagymákat (aki erősebb, markánsabb fokhagymaízt szeretne, pár gerezd nyers fokhagymát is nyomhat hozzá), sózom, borsozom, és felöntöm az alaplével. Beledobom a kockákra vágott burgonyát is, egy fél szerecsendiót reszelek bele, és közepesnél alacsonyabb fokozaton 30 percig főzöm, míg a burgonya teljesen meg nem puhul.
Félrehúzom a lábost, és simára turmixolom a levest.
Egy másik edénybe átszűröm az egészet, a sűrűjét is átpasszírozva a szűrőn. Az így kapott sima levest, újra melegítem. Két deci tejszínt öntök hozzá, és felforralom.
Egy evőkanálnyi keményítőt simára elkeverek egy-másfél deci vízzel, és fokozatosan a leveshez adagolva belőle, a kellő sűrűségűre behúzom, besűrítem. Megkóstolom, és ha kell utánafűszerezek, és még egyszer utoljára felforralom.
Tálalásig melegen tartva félreteszem.














Néhány Ciabatta zsemlét, felszeletelek, a szeletek héját levágom, és a belét kockákra vágom. Egy kevés vajon aranybarnára pirítom őket.
Néhányat szeletben pirítok meg, majd friss, fűszeres kecskesajttal kenem meg őket.


Tippek, tálalás:
Tálaláskor, a leveshez adhattunk frissen sült croutont (pirított zsemlekockát), vagy a fűszeres kecskesajttal megkent crostinit, kinek-kinek ízlése szerint. A levest hintsük meg apróra vágott snidlinggel, vagy petrezselyemmel.
A kész leves, jól lefedve, két is napig eláll a hűtőben, de természetesen frissen a legjobb.
Azt gondolom, a fokhagyma kedvelőinek nem kell magyaráznom milyen finom ez a leves. A sült fokhagyma édes, szinte diós aromája, a jellegzetes, karakteres, de mégis enyhe fokhagymaíze határozza a levesünk zamatát, amit a tejszín még bársonyosabbá tesz. Mindez a ropogós croutonokkal, és a snidling (vagy petrezselyem) friss üde zöldfűszeres aromájával feldobva… Mindehhez, telitalálatnak bizonyult az a francia chardonnay (Ribeapierre), amit vettem hozzá. A száraz, kissé testes fehérbor finom savai, szépen simultak a fokhagymás krémleves ízeihez, illatához.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: összesen kb. 1200 Ft.
Bor: 862 Ft. Ribeaupierre Chardonnay (metro)

14 megjegyzés:

  1. Névtelen13:17

    Így sem lehet rossz! A jó fokhagymaleveseknek nagy barátja vagyok :)
    Abcúg, francia borral? :)

    VálaszTörlés
  2. akárcsak én!:))

    bort, eredetileg pécsi cirfandlit akartam hozzá, de sehol nem kaptam, így esett a választásom erre a kitűnő francia borra. ami, jellemzően fele annyiba került, mint egy hazai jóminőségű chardonnay...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen18:51

    A cirfandli jó ötletnek tűnik. Én még egy kis sauvignon blanc-t is megkockáztatnék.

    Hát ha már Pécsett sem kapni pécsi bort, az baj :( Igaz, szőlő sem sok maradt mára, de azért mégis ...

    Azon már én is eltűnődtem néhányszor, hogy nálunk miért kerürlenk többe a jó borok, mint másutt, de ezügyben nálam okosabb emberek sem egyeznek :) Azért én inkább maradok a magyar bornál, illetve az utóbbi időben csak szakboltban vásárolok, hiperben meg csak végszükség esetén.

    VálaszTörlés
  4. a hiperek közül én csak a metróban veszek bort, mert ott többnyire szakszerűen, azonos hőfokon tárolják, ráadásul hamar kifut a készlet, így nem is áll sokáig.

    a cirfandlit, olyan kis mennyiségben készítik, hogy hamar gazdára talál a készlet:))

    VálaszTörlés
  5. Nézd meg lécci
    http://vesta007.blogspot.com/2009/01/mit-olvastam-2008-ban.html

    VálaszTörlés
  6. Névtelen23:11

    Nagyon jó a blog, csak így tovább!

    Egy korábbi kacsamell receptet pont most készítettem el, fincsi lett. :)

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem a családomnak a fokhagymalevesedet, nagyon finom lett! köszi a recepte(ke)t, rendszeres olvasód lettem és gyakran főzök majd a "soha el nem készülő szakácskönyvből". :-)

    VálaszTörlés
  8. Én is megcsináltam a fenti recept alapján, úgyhogy én is szeretném megköszönni a receptet, igen kiváló lett, erősen feltételezhető, hogy messze nem utoljára készült nálunk...;-)

    VálaszTörlés
  9. Másodszorra még jobb lett, mint elsőre, ez a recept maga a tökéletesség fokhagymaleves témában...
    Hosszas áradozás, és a recept iránti élénk érdeklődés volt az eredménye annak, hogy tegnap ezt vittem a családi partira...
    Úgyhogy izgatottan várom, hogy a további receptjeidet is kipróbálhassam. ;-)

    VálaszTörlés
  10. TH
    örülök, hogy jól szuperált a receptem. próbálj ki minnél többet, jól jönnek a visszajelzések:)

    VálaszTörlés
  11. Már 4 vagy 5 el van téve a kedvencek közé, úgyhogy a következő hetekben sorra kerülnek (főleg, ha több időm jut főzésre mint ezen a héten...:-( ), és akkor szívesen írok róluk visszajelzést! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A macska meg "fel van mászva" a fára! :-)

      Törlés
  12. Napocs0:29

    Zseniális a recept. Köszönet érte. Ez volt a ma esti sztárvendég a konyhánkban és a pocakokban és fel is vettük a "kedvencek" listára!
    Croutonok helyett lazacot grilleztem hozzá, ami mind belekerült a krémes-selymes levesbe. Istenien passzolt!

    (Legközelebb pirított garnélák fognak fürdőzni a tányérkákban, ők is szeretnek a foghagymával bandázni :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!