2-2 szál sárga- és fehér répa
1 fej hagyma
1 szál zellerszár (lehet zellergumó is, csak abból negyed is elég)
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom vagy aszalt paradicsom
4-5 szem egész bors
só
fűszercsokor (kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zsálya) vagy petrezselyem
Elkészítés:
Másfél liter vizbe, beleteszem a fehér- és sárgarépát, nagyobb darabokra vágva, a vöröshagymát kettévágva, egy szál zellert négybevágva. A paradicsomot a tetején keresztben bemetszem és beleteszem a vízbe, a fokhagymákat megroppantva, és egy nagyobb csipet sót, a fűszercsokrot, és borsszemeket is beleteszem, majd az egészet lassú tűzön, kerámia főzőlapon ötös fokozat, gyönygyözve forrva, kb. negyven-ötven percig (forrástól) főzőm, a vizet folyamatosan pótolva ha kell.
Akkor van kész, ha minden züldség puhára főtt a lében. Ezután leszüröm, és felhasználásig félreteszem. A zöldség alaplevet le lehet fagyasztani, kisebb-nagyobb adagokban, fagyasztó-tasakokba öntve.
Elkészítés:
Másfél liter vizbe, beleteszem a fehér- és sárgarépát, nagyobb darabokra vágva, a vöröshagymát kettévágva, egy szál zellert négybevágva. A paradicsomot a tetején keresztben bemetszem és beleteszem a vízbe, a fokhagymákat megroppantva, és egy nagyobb csipet sót, a fűszercsokrot, és borsszemeket is beleteszem, majd az egészet lassú tűzön, kerámia főzőlapon ötös fokozat, gyönygyözve forrva, kb. negyven-ötven percig (forrástól) főzőm, a vizet folyamatosan pótolva ha kell.
Akkor van kész, ha minden züldség puhára főtt a lében. Ezután leszüröm, és felhasználásig félreteszem. A zöldség alaplevet le lehet fagyasztani, kisebb-nagyobb adagokban, fagyasztó-tasakokba öntve.
Ha nagyon gyorsan kellene az alaplé, és még ennyi időnk sincsen, akkor se használjunk leveskockát. Ezesetben, a zöldségeket reszeljük le, a fűszereket aprítsuk fel, és így főzzük a levest tíz percig. Majd szűrjük le, és felhasználhatjuk.
A zöldségeket lehet variálni, attól függően, hogy mi van otthon a hűtőben. Azért répa és hagyma mindig legyen benne.
A zöldségeket lehet variálni, attól függően, hogy mi van otthon a hűtőben. Azért répa és hagyma mindig legyen benne.
Én mindig tartok a mélyhűtőben egy zacskó zöldségkeveréket, amit csak beledobok a vízbe, és fél-háromnegyed óra alatt kész a frissenfőzött alaplé. (lásd, a képen)
Szia Toma!
VálaszTörlésÉs mit csinálsz a főtt zöldségekkel?
Általában kidobom mivel minden ízüket és tápanyagaikat kiadták magukból. De pl. fel lehet hasznáni pürésítve marharagukba vagy főzelékekbe sűrítőanyagként.
Törlés