Ezzel
az írással tartozom egy ideje, és sajnos kicsúsztam vele a
szezonból, de gondoltam azért érdemes még megírnom, jövőre is
lehet használni a fügeszezonban. Be kell vallanom, mostanában nem
sok időm van főzni, ha mégis, akkor pedig a jól bevált gyors
receptjeimet használom, amik vagy nem valók erre a blogra, vagy már
közöltem őket, ezért is telik el egy kissé több idő két poszt
megjelenése között.
Ezt
a fügeszószt is több hete készítettem, mikor leszedtem a
fügefámról az utolsó beérett adagot is, úgy nagyjából
két-három kilónyit. Gondolkodtam is sokat, mit készítsek belőle
hiszen a füge nem áll el sokáig és én már eléggé teleettem
magam addigra a friss gyümölcsökkel. Lekvárfőzéshez kevésnek
találtam ezt az adagot, chutney-hoz nem volt meg otthon minden
alapanyag, így kitaláltam ezt a fügeszószt, mint tartósítási
megoldást, ami desszertekhez és húsos fogásokhoz egyaránt
alkalmazható...
Hozzávalók:
.
1-1,5 kg. érett füge
.
0,5 l. Tokaji aszú (3 puttonyos bőven elég), vagy édes
Szamorodni
.
2-3 ek. felére besűrített balzsamecet
.
1 vaníliarúd vagy 1 tk. vanília esszencia/kivonat
.
10-12 dkg. akácméz
.
8-10 ág friss rozmaring
.
só, szegfűbors
Elkészítés:
1.
A fügéket megmosom, a szárakat levágom róla és hosszában
négybe vágom, majd egy nagyobb lábosba teszem.
2.
Rácsorgatom a mézet, elkeverem majd közepes fokozaton (kerámialap
#5/9) pár percig főzöm, hogy egy kis levet engedjen.
3.
Hozzáadom a hosszában kettévágott vaníliahüvelyből kikapart
apró magokat (vagy az esszenciát), meglocsolom a
balzsamecettel, majd felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje.
4.
A rozmaringból és a vaníliahüvelyből fűszercsokrot kötök, ezt
a fügék közé nyomom, majd egy csipet sóval és a mozsárban
összetört szegfűborssal ízesítem.
5.
Nagyjából 1 órán át párolom lassú közepes fokozaton, míg egy
sűrű, dzsem szerű, de még folyékony szószt nem kapok, azután a
fűszercsokrot kidobom belőle, és a forró szószt steril/tiszta
dunsztosüvegekbe merem, rácsavarom a tetejét és fejre állítva
hagyom lassan kihűlni.
Tipp!
A sűrített balzsamecetet úgy készíthetjük el, hogy egy lábosba
öntünk egy üveg olcsóbb modenai balzsamecetet és közepes
fokozaton forralva, a felére besűrítjük, hagyjuk kihűlni, majd
visszatölthetjük az üvegébe. Ettől az eljárástól kicsit
édesebb, teltebb lesz az íze. Nem csak ehhez, de bármi más
ételhez is használhatjuk, amihez „sima” balzsamecetet
használnánk.
Az
szósz ízeit tovább alakíthatjuk a főzés vége felé, méz vagy
balzsamecet hozzáadásával bármelyik irányba, az ízlésünknek
megfelelően.
A
szószunk végleges sűrűségét, bor hozzáadásával állíthatjuk
be a főzés vége felé...
1
kg. fügéből, kb. 7,5dl./80 dkg. fügeszósz lesz. Az így
elkészített fügeszósz akár több évig is elállhat, ha
tiszta/steril üvegbe töltöttük.
Ezt
a rozmaringos fügeszószt felhasználhatjuk olyan édességekhez is,
mint mondjuk a vanília fagylalt vagy a palacsinta, de használhatjuk
húsokhoz is mint, a grillezett szárnyashús, kacsa vagy libamájas
fogások, konfitált libacomb, vagy a sült-füstölt liba/kacsamell mellé.
Elkészítési
idő: 1,5 óra
Költségek:
-
Energiatartalom:
295 Kcal/100g.
Ühüm,köszi a receptet !
VálaszTörlésGuszta nagyon, mi már (illetve asszony, mert ő az édességfelelős) nem tudtunk mit kezdeni a sok fügével, jövőre kipróbálom !,
Jut eszembe a múltkor (kb 1 éve) kommenteltél naspolyapálinkáról valahol....
Na arról mi jót tudsz mondani ?
Ennyi boldog fügefa-tulajdonos! Nincs valakinek egy földből kijövő gyökeres hajtása arról a fügefáról? Nagyon megköszönném. mayakisasszony@gmail.com
VálaszTörlés@leninbf: sajnos nem emlékszem mivel kapcsolatban jött elő a naspolyapálinka, de csak jót tudok róla mondani, most is van egy üveggel itthon:)
VálaszTörlésnévtelen: nem csak hajtás, hanem éghajlat is kell hozzá, hogy jó legyen a termés!:))
nekem nincs új hajtásom, de itt pécs környékén és a városban is, sok fügefa van szabadon, tereken, lehet vadászni tavasszal gyökérhajtásokat.