Keresés a blogban

Tokajiban párolt rozmaringos fügeszósz



Ezzel az írással tartozom egy ideje, és sajnos kicsúsztam vele a szezonból, de gondoltam azért érdemes még megírnom, jövőre is lehet használni a fügeszezonban. Be kell vallanom, mostanában nem sok időm van főzni, ha mégis, akkor pedig a jól bevált gyors receptjeimet használom, amik vagy nem valók erre a blogra, vagy már közöltem őket, ezért is telik el egy kissé több idő két poszt megjelenése között.
Ezt a fügeszószt is több hete készítettem, mikor leszedtem a fügefámról az utolsó beérett adagot is, úgy nagyjából két-három kilónyit. Gondolkodtam is sokat, mit készítsek belőle hiszen a füge nem áll el sokáig és én már eléggé teleettem magam addigra a friss gyümölcsökkel. Lekvárfőzéshez kevésnek találtam ezt az adagot, chutney-hoz nem volt meg otthon minden alapanyag, így kitaláltam ezt a fügeszószt, mint tartósítási megoldást, ami desszertekhez és húsos fogásokhoz egyaránt alkalmazható...



Hozzávalók:

. 1-1,5 kg. érett füge
. 0,5 l. Tokaji aszú (3 puttonyos bőven elég), vagy édes Szamorodni
. 2-3 ek. felére besűrített balzsamecet
. 1 vaníliarúd vagy 1 tk. vanília esszencia/kivonat
. 10-12 dkg. akácméz
. 8-10 ág friss rozmaring
. só, szegfűbors

Elkészítés:

1. A fügéket megmosom, a szárakat levágom róla és hosszában négybe vágom, majd egy nagyobb lábosba teszem.
2. Rácsorgatom a mézet, elkeverem majd közepes fokozaton (kerámialap #5/9) pár percig főzöm, hogy egy kis levet engedjen.
3. Hozzáadom a hosszában kettévágott vaníliahüvelyből kikapart apró magokat (vagy az esszenciát), meglocsolom a balzsamecettel, majd felöntöm annyi borral, hogy éppen ellepje.
4. A rozmaringból és a vaníliahüvelyből fűszercsokrot kötök, ezt a fügék közé nyomom, majd egy csipet sóval és a mozsárban összetört szegfűborssal ízesítem.
5. Nagyjából 1 órán át párolom lassú közepes fokozaton, míg egy sűrű, dzsem szerű, de még folyékony szószt nem kapok, azután a fűszercsokrot kidobom belőle, és a forró szószt steril/tiszta dunsztosüvegekbe merem, rácsavarom a tetejét és fejre állítva hagyom lassan kihűlni.

Tipp! A sűrített balzsamecetet úgy készíthetjük el, hogy egy lábosba öntünk egy üveg olcsóbb modenai balzsamecetet és közepes fokozaton forralva, a felére besűrítjük, hagyjuk kihűlni, majd visszatölthetjük az üvegébe. Ettől az eljárástól kicsit édesebb, teltebb lesz az íze. Nem csak ehhez, de bármi más ételhez is használhatjuk, amihez „sima” balzsamecetet használnánk.
Az szósz ízeit tovább alakíthatjuk a főzés vége felé, méz vagy balzsamecet hozzáadásával bármelyik irányba, az ízlésünknek megfelelően.
A szószunk végleges sűrűségét, bor hozzáadásával állíthatjuk be a főzés vége felé...
1 kg. fügéből, kb. 7,5dl./80 dkg. fügeszósz lesz. Az így elkészített fügeszósz akár több évig is elállhat, ha tiszta/steril üvegbe töltöttük.

Ezt a rozmaringos fügeszószt felhasználhatjuk olyan édességekhez is, mint mondjuk a vanília fagylalt vagy a palacsinta, de használhatjuk húsokhoz is mint, a grillezett szárnyashús, kacsa vagy libamájas fogások, konfitált libacomb, vagy a sült-füstölt liba/kacsamell mellé.

Elkészítési idő: 1,5 óra
Költségek: -
Energiatartalom: 295 Kcal/100g.

3 megjegyzés:

  1. Ühüm,köszi a receptet !

    Guszta nagyon, mi már (illetve asszony, mert ő az édességfelelős) nem tudtunk mit kezdeni a sok fügével, jövőre kipróbálom !,

    Jut eszembe a múltkor (kb 1 éve) kommenteltél naspolyapálinkáról valahol....
    Na arról mi jót tudsz mondani ?

    VálaszTörlés
  2. Névtelen18:56

    Ennyi boldog fügefa-tulajdonos! Nincs valakinek egy földből kijövő gyökeres hajtása arról a fügefáról? Nagyon megköszönném. mayakisasszony@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. @leninbf: sajnos nem emlékszem mivel kapcsolatban jött elő a naspolyapálinka, de csak jót tudok róla mondani, most is van egy üveggel itthon:)

    névtelen: nem csak hajtás, hanem éghajlat is kell hozzá, hogy jó legyen a termés!:))
    nekem nincs új hajtásom, de itt pécs környékén és a városban is, sok fügefa van szabadon, tereken, lehet vadászni tavasszal gyökérhajtásokat.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!