Keresés a blogban

Sült libamáj, zsályás sütőtök-pürével

Ezt az ételt, még decemberben főztem, és utána rögtön meg is írtam, de valahogy elkallódott a gépemben és most bukkantam rá. Sebaj, talán még most is aktuális, hiszen ez egy tipikusan téli étel, és még sütőtököt is lehet itt-ott kapni.
Tulajdonképpen, ehhez az ételhez, nem kell feltétlenül hízott libamájat sütni, megfelel a pecsenye kacsa-, vagy libamáj is, vagy bármilyen szárnyas-máj, sőt a borjúmáj is nagyon finom a tökpürével.

Nem kell megijedni, nem egy macerás étel. Viszonylag kevés munkával, finom, és különleges ételt tálalhatunk a vacsoravendégeinknek, és villoghatunk a szakácstudományunkkal.

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
2-3 szem burgonya
4-5 gerezd fokhagyma
8-10 friss zsályalevél
5 dkg vaj
2 dl tejszín
25 dkg libamáj, (vagy 50-60 dkg egyéb máj).
só, bors, szerecsendió, olívaolaj, libazsír



Előkészületek:

A libamájat előkészítem, az itt leírtak szerint lehártyázom, az ereket kiszedem belőle. Ha nem hízott libamájat sütök, akkor az különösebb előkészítést nem igényel.
A sütőtököt, nagyobb darabokra vágom, és egy tepsibe teszem. Melléteszem a krumplikat egészben, és a fokhagymagerezdeket (a fokh. meglocsolom egy kis olajjal), héjastul. 180-200 fokon 50-60 perc alatt megsütöm. A sütőtöknek, a burgonyának, és a fokhagymának nagyjából egyforma sütésidő/hő kell.
Egy serpenyőben, bő olajon ropogósra sütöm a zsályaleveleket, (vigyázva, hogy ne feketedjen meg, maradjon zöld, de azért süljön ropogósra) és egy papírtörlőre szedve, félreteszem.

Elkészítés:


Először a tökpürét készítem el. A megsült tök húsát egy kanállal kivájom, és egy tálba teszem. Mellé jön a sült krumpli belseje, és a héjából kinyomkodott sült fokhagyma. Sózom, borsozom, egy negyed szerecsendiót reszelek rá, hozzáadom a vajat, és egy villával, vagy krumplinyomóval, simára töröm. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy a burgonyapüréhez hasonló állagot kapjak. Rámorzsolom a ropogósra sült zsályaleveleket, és alaposan elkeverem, ha kell utána sózok. Kész a püré.
A libamájat, másfél centi vastag szeletekre vágom, és egy serpenyőben, kevés libazsíron, közepes lángon, mindkét oldalát megpirítom. Kb. 2-3 perc oldalanként. Mikor megfordítom, megsózom nagyszemű tengerisóval, vagy kósersóval.
(ha nem libamájat sütök, a pirítás után, pár percre, 180 fokos sütőbe teszem serpenyőstül, egy darab alufoliával letakarva.)

Tippek, trükkök, tálalás:

Ezt az ételt, mennyiségtől függően, tálalhatjuk előételnek, és főételnek is.
Mint már említettem, szinte bármilyen máj illik a sütőtök-püréhez. Készíthetünk csirkemájat, az itt leírtak alapján, a püréhez, vagy egy egyszerű rostonsült borjúmájat, mindenképpen egy kiváló ételt kapunk, amivel nem vallunk szégyent a vacsoravendégek, vagy a család előtt.
Aki szereti a sütőtököt, és a májat is, annak ez egy feltétlenül kipróbálandó étek!
A jellegzetes, karakteres sütőtök-íz, a burgonyával és tejszínnel kicsit megszelídítve, az édesre sült fokhagyma, és a zsálya zamatával gazdagítva, az egyik legfinomabb köretek kapjuk, amit csak a májhoz el tudunk képzelni. A máj meg magáért beszél…
A libamájas verzióhoz egy pohár jóféle (kevés tannin, magas alkohol) pinot noir-t ajánlok, a csirkemájashoz, inkább egy félszáraz badacsonyi szürkebarátot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!