Keresés a blogban

Kacsamell sült zöldséges quinoával



A quinoá mostanában nagy divat, tele vannak vele a magazinok és ódákat zengenek róla, milyen egészséges és tápláló, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Én sokáig ellenálltam, nem különösebben érdekelt egy újabb agyon hype-olt divatos alapanyag, de kb. úgy egy éve kipróbáltam és azóta nagy híve lettem ennek a kellemesen enyhén diós ízű, érdekes állagú gabonafélének...
Ez egy könnyű de tartalmas étel, amit könnyedén be lehet illeszteni akár egy fogyókúrába is, vagy esetleg adhatjuk előételként is egy többfogásos vacsorához. Érdemes kipróbálni, és a szezonális zöldségeket felhasználni hozzá. Most éppen a spárgának és az újhagymának is szezonja van, ezért ezek is szerepelnek benne természetesen.
De akár vegetáriánus ételként is megállja a helyét, ha a kacsamellet kihagyjuk belőle, így is teljes értékű fogás marad.


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. közepes kacsamell (kb. 15 dkg./darab)
. 5 dkg. quinoa
. 15 dkg. cukkini
. 10-12 dkg. gomba
. 3-4 szál zöld spárga
. 1 csokor újhagyma
. 1 db. paradicsom
. 1 gerezd fokhagyma
. 4-5 ág friss kakukkfű
. 2 szál friss rozmaring
. fél citrom
. ghí vagy olívaolaj
. só, bors

Elkészítése:

1. Egy lábosban vizet forralok, majd a lobogó vizet megsózom és ebbe szórom a quinoát, amit 12 percig főzök.
2. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon aranybarnára pirítom a felszeletelt gombát mindkét oldalán.
3. Ezután hozzáadom a hosszában kettévágott és aztán felszeletelt cukkinit, a 4-5 centis darabokra vágott újhagymát és zöld spárgát, sózom borsozom és 1-2 percig pirítom.
4. Mikor a cukkinik is kezdenek egy kis színt kapni, megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, beletépkedem a rozmaringot és hozzáadom a feldarabolt paradicsomot is, amiből előzőleg kivágtam a „vizes” belsejét, mert csak a húsára volt szükségem.
5. Pár percig még tovább pirítom így, míg minden zöldség megpirul kissé, ekkor tépkedem bele a kakukkfüvet is, ellenőrzöm, hogy elég sós-e.
6. A szép aranybarnára pirult zöldséghez adom a leszűrt, lecsepegtetett quinoát, óvatosan, de alaposan elkeverem, közben 1-2 kanálnyi citromot facsarok rá.
7. A kacsamellet egy forró serpenyőbe teszem a beirdalt bőrével lefelé, és közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9), pontosan 8 percig sütöm, 2 percenként megfordítva a másik oldalára, közben megsózom és borsozom.
8. A kacsamellet ezután a 100 fokos sütőbe teszem még 10 percre. Utána 5 percet pihentetem, mielőtt ferdén, rostiránnyal merőlegesen, vékonyan felszeletelem.
9. Római salátából, lilahagymából és kígyó uborkából friss salátát készítek, vinaigrette öntettel.

Tálaláskor a tányérra szedek a zöldséges quinoából, mellé egy halom salátát szedek, és a köretre halmozom a kacsamell szeleteket. Kakukkfű ággal és citromszelettel díszítem.
Tipp! Bármilyen zöldséggel elkészíthetjük a köretet, amit otthon találunk, vagy amit szeretünk.
Más húshoz is jól illik ez a fajta köret és saláta.
A zöldséges quinoát hidegen is ehetjük, nem kell melegíteni, másnap is megehetjük a maradékot egy kis salátával és akkor egy könnyű vegetáriánus fogás lesz belőle.
Remek kis szaftos puha rózsaszín kacsahús a ropogósra sült bőrével, hozzá a zamatos sült zöldségek és az enyhén diós ízű quinoa. Pompás fogás, érdemes kipróbálni!
Egy pohár remek villányi Merlot-t (Vylyan '06) ittam hozzá...

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 870 Ft./adag
Energiatartalom: 620 kcal./adag


3 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!