Kicsit
vissza az olasz konyhához! Igazából nem nagyon tudok elszakadni a
kedvenc konyhámtól, bármivel is kísérletezgetek, bármilyen
rafinált ízkombinációkat találok is ki, a következő étel amit
főzök magamnak, biztos egy egyszerű olasz pasta, vagy más talján
étel lesz. Ez is egy ilyen kaja, amit egy nagy, bonyolult
többfogásos "gourmet vacsora" főzésének másnapján készítettem
magamnak. A recept a lehető legegyszerűbb, nem kell hozzá sok
minden, de annál fontosabb, hogy a lehető legjobb minőségűek
legyenek az alapanyagok.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
25-30 dkg. fettucchine tészta
.
15 dkg. darált hús (bárány, borjú, vagy marha)
.
2 szardellafilé
.
1 fej hagyma
.
1 gerezd fokhagyma
.
1 doboz olasz hámozott egész paradicsomkonzerv
.
2 dl. olasz paradicsom
passata
.
1-2 ág friss rozmaring
.
friss bazsalikom
.
száraz vörösbor
.
olívaolaj
.
só, bors
.
parmezán sajt
Elkészítése:
1.
Serpenyőben olívaolajat forrósítok, ebbe dobom az apróra vágott
hagymát, amit üvegesre pirítok.
2.
Hozzáadom a szardellákat, beletépkedem a friss rozmaringot, egy
csipet sót szórok bele és belereszelem a fokhagymát.
3.
Ebbe teszem a darált bárány és borjúhús keverékét, elkeverem
és megpirítom.
4.
Felöntöm egy pohár vörösborral, majd addig forralom, míg a nagy
része el nem fől.
5.
Ekkor adom hozzá a paradicsomkonzervet, az egész paradicsomokat
kicsit szétnyomkodom a fakanállal, majd a passatát is hozzáöntöm,
sózom borsozom és egy nagy csipet cukrot is szórok rá (az ízek
fokozásához és a savasság kiegyensúlyozásához szükséges).
6.
Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes hőfokra, és így főzöm 30
percen át és ha kell, közben pótlom az elpárolgott folyadékot
is egy kis alaplé (vagy a tészta főzővízének)
hozzáadásával, ha túlságosan besűrűsödne a szósz.
7.
Közben kifőzöm a fettucchine tésztát, al dente-re, és mikor
kész, a forró szószos serpenyőbe szedem át, és elkeverem.
8.
Hozzákeverek egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt vagy
pecorinó romano sajtot, beletépkedek fél marék friss
bazsalikomlevelet, és azonnal tálalom.
Tálaláskor
egy pasta-tányérra szedek a húsos tésztából, a tetejét
megszórom reszelt parmezánnal, és meglocsolom a legjobb
olívaolajommal.
Tipp!
Ehhez a fogáshoz jó minőségű olasz tojásos száraztésztát,
vagy friss saját készítésű tésztát használjunk. Vehetünk
„friss” vákuumcsomagolt tojásos lasagne lapokat is, és azt
metéltre vághatjuk.
A
sertés, bárány és borjú húsokat tetszés szerinti arányban és
variációban keverhetjük, vagy éppen használhatunk egyfajta húst
is.
Csak
frissen elkészítve tálaljuk ezt az ételt, melegítve nem olyan
jó. A szószt külön melegíthetjük, ha van maradék, az a hűtőben
2-3 napig eláll. A tésztát mindig frissen főzzük hozzá.
Ennek
az ételnek az egyszerűségében van a nagyszerűsége. A kevés, de
jó minőségű alapanyag határozza meg a remek ízeket. Érdemes
kipróbálni!
Könnyű,
nem túl testes, üde vörösbort ajánlok mellé, mint mondjuk egy
villányi kékfrankos, de én most egy pohár Chiantit ittam hozzá,
ami szintén remekül illett az ételhez.
Elkészítési
idő: 40 perc
Költségek:
kb. 700Ft./adag
Energiatartalom:
930 kcal./adag
Na, úgy meghoztad a kedvem, hogy a vasárnapi ebéd asszem "fetuccini" lesz. :-)
VálaszTörlés