Keresés a blogban

Húsos-paradicsomos fettucchine



Kicsit vissza az olasz konyhához! Igazából nem nagyon tudok elszakadni a kedvenc konyhámtól, bármivel is kísérletezgetek, bármilyen rafinált ízkombinációkat találok is ki, a következő étel amit főzök magamnak, biztos egy egyszerű olasz pasta, vagy más talján étel lesz. Ez is egy ilyen kaja, amit egy nagy, bonyolult többfogásos "gourmet vacsora" főzésének másnapján készítettem magamnak. A recept a lehető legegyszerűbb, nem kell hozzá sok minden, de annál fontosabb, hogy a lehető legjobb minőségűek legyenek az alapanyagok.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 25-30 dkg. fettucchine tészta
. 15 dkg. darált hús (bárány, borjú, vagy marha)
. 2 szardellafilé
. 1 fej hagyma
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 doboz olasz hámozott egész paradicsomkonzerv
. 2 dl. olasz paradicsom passata
. 1-2 ág friss rozmaring
. friss bazsalikom
. száraz vörösbor
. olívaolaj
. só, bors
. parmezán sajt

Elkészítése:

1. Serpenyőben olívaolajat forrósítok, ebbe dobom az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítok.
2. Hozzáadom a szardellákat, beletépkedem a friss rozmaringot, egy csipet sót szórok bele és belereszelem a fokhagymát.
3. Ebbe teszem a darált bárány és borjúhús keverékét, elkeverem és megpirítom.
4. Felöntöm egy pohár vörösborral, majd addig forralom, míg a nagy része el nem fől.
5. Ekkor adom hozzá a paradicsomkonzervet, az egész paradicsomokat kicsit szétnyomkodom a fakanállal, majd a passatát is hozzáöntöm, sózom borsozom és egy nagy csipet cukrot is szórok rá (az ízek fokozásához és a savasság kiegyensúlyozásához szükséges).
6. Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes hőfokra, és így főzöm 30 percen át és ha kell, közben pótlom az elpárolgott folyadékot is egy kis alaplé (vagy a tészta főzővízének) hozzáadásával, ha túlságosan besűrűsödne a szósz.
7. Közben kifőzöm a fettucchine tésztát, al dente-re, és mikor kész, a forró szószos serpenyőbe szedem át, és elkeverem.
8. Hozzákeverek egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt vagy pecorinó romano sajtot, beletépkedek fél marék friss bazsalikomlevelet, és azonnal tálalom.

Tálaláskor egy pasta-tányérra szedek a húsos tésztából, a tetejét megszórom reszelt parmezánnal, és meglocsolom a legjobb olívaolajommal.
Tipp! Ehhez a fogáshoz jó minőségű olasz tojásos száraztésztát, vagy friss saját készítésű tésztát használjunk. Vehetünk „friss” vákuumcsomagolt tojásos lasagne lapokat is, és azt metéltre vághatjuk.
A sertés, bárány és borjú húsokat tetszés szerinti arányban és variációban keverhetjük, vagy éppen használhatunk egyfajta húst is.
Csak frissen elkészítve tálaljuk ezt az ételt, melegítve nem olyan jó. A szószt külön melegíthetjük, ha van maradék, az a hűtőben 2-3 napig eláll. A tésztát mindig frissen főzzük hozzá.
Ennek az ételnek az egyszerűségében van a nagyszerűsége. A kevés, de jó minőségű alapanyag határozza meg a remek ízeket. Érdemes kipróbálni!
Könnyű, nem túl testes, üde vörösbort ajánlok mellé, mint mondjuk egy villányi kékfrankos, de én most egy pohár Chiantit ittam hozzá, ami szintén remekül illett az ételhez.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 700Ft./adag
Energiatartalom: 930 kcal./adag

1 megjegyzés:

  1. Na, úgy meghoztad a kedvem, hogy a vasárnapi ebéd asszem "fetuccini" lesz. :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!