Nagyon
elburjánzott a kertem egyik sarkában a mangold (én mángoldnak
szeretem írni és ejteni is, de a helyesírás-ellenőrző folyton
kijavít, és már nem küzdök ellene) már több mint egy
méteresre felmagzott és mellette lapulevél nagyságú levelek
terpeszkednek, ezért elhatároztam hogy pár napig ezt a zöldséget
nyomom a konyhában. A mangold köretnek, salátába, párolva és
nyersen is finom, gyakran használom, a blogon is több recept van
belőle. Mióta pár éve bevettem egy kis elkerített sarkot, nálam
szinte egész évben van, nagyon igénytelen, sokat kibír, én még
télen is szedtem belőle a félméteres hó alól.
Először
egy jóféle mangoldos-túrós tésztát főztem a hét elején,
finom garabonciás túróból és makaróni tésztával, a tetején
ropogósra pirított szalonnával, de gondoltam most egy calzonét
sütök, úgy is olyan régen készítettem már, mert mostanában
kerülöm a kenyérféléket. A gondolatot tett követte!
Hozzávalók
(4 db-hoz):
a
tésztához:
.
1 csésze langyos víz
.
3 ek. olívaolaj
.
1 tk. cukor
.
1 tk só
.
3 csésze liszt (BL-50)
.
1½ tk. instant élesztő
.
½ ek. búzasikér
a
töltelékhez:
.
kb. 400g. Friss mangold levél
.
10 dkg. eredeti kecske fetasajt
.
15 dkg. lágy kecskesajt (Kaba farm)
.
1 tojás
.
1 citrom
.
10-12 ág friss kakukkfű
.
1 fej hagyma
.
3-4 gerezd fokhagyma
.
3 dkg. parmezán
.
olívaolaj
.
só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
1.
A három csésze lisztet és a sikért, egy csésze langyos vizet,
egy csipet sót, a szárított élesztőt, a cukrot, és az
olívaolajat összekeverem egy tálban.
2.
Mikor a tészta összeállt, egy belisztezett deszkára borítom,
majd alaposan átgyúrom, 10-12 percig.
3.
Egy órára félreteszem egy kiolajozott tálban, folpackal vagy
konyharuhával letakarva, hogy megkeljen a kétszeresére. Akinek
van kenyérsütő-gépe, mindezt dobja bele a „hozzávalókban”
leírt sorrendben, és dagasztó-kelesztő fokozaton elkészítheti a
tésztát. A fenti mennyiség négy calzonére elég.
4.
Közben míg a tészta kel, megmosom a mangold leveleket, majd a
wokban egy kanálnyi olívaolajat melegítek, erre dobom a mangoldot,
ráfacsarom fél citrom levét, lefedem és 8-10 perc alatt
megpárolom közepes fokozaton.
5.
Egy szűrőbe borítom a megfőtt mangoldot, hagyom lecsepegni.
6.
A wokot kitörlöm, és kevés olajon aranybarnára karamellizálom
benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
7.
A kihűlt mangoldnak alaposan kinyomkodom a levét, azután durvára
felvágom és egy keverőtálba teszem.
8.
Hozzáadom a sült hagymát fokhagymát, ráreszelek egy fél
szerecsendiót, beleütök egy tojást, majd belemorzsolom a
kecskesajtokat is, azután sózom és borsozom, belereszelem fél
citrom héját, a levéből is facsarok rá keveset, majd hozzáadom
a felaprított kakukkfüvet és alaposan elkeverem.
9.
A megkelt tésztát újra átgyúrom, majd a tésztát négyfelé
osztom, kis golyókat gyúrok belőle, majd a golyókat ellapítom és
vékony pizzalapokká nyújtom.
10.
A pizzalapot meglocsolom olívaolajjal, meghintem egy kis tengeri
sóval, majd az egyik felére halmozom a töltelék negyedét és
parmezánt reszelek a tetejére.
11.
A tészta másik felét ráhajtom a töltelékre, a széleit
összefogva, majd felhajtva összenyomkodom, egy sütőlapra teszem
őket, a tetejüket meglocsolom kis olívaolajjal és félreteszem
pihenni.
12.
Közben a sütőt felmelegítem 240 fokra, a calzonékat egy pumpás
szórófejes üveg segítségével megpermetezem vízzel mielőtt
betolom a sütőbe, majd a forró sütőtérbe is spriccelek a
vízből, hogy egy kis gőz keletkezzen, és 14-15 perc alatt
aranybarnára sütöm.
Lehet
egyből forrón is enni, de én egy rácsra téve, konyharuhával
lazán letakarva hagyom langyosra kihűlni a calzonékat, szerintem
úgy a legfinomabb.
Tipp!
Mangold helyett, ha nem kapunk használhatunk spenótot (parajt) is,
minden más maradhat a receptben.
Tökéletes
uzsonna, vagy piknik étel ez az ízletes calzone. A mangold
jellegzetes földes íze remekül harmonizál a kecskesajt karakteres
zamatához, a kakukkfű és szerecsendió pedig igazán kiemeli
ezeket az ízeket. Mindez finom egyszerre ropogós és puha
pizzatésztába csomagolva...
Egy
jóféle Pécsi Zöldveltelini (Szabó Zoltán 2011) remekül illik
ehhez az ételhez!
Elkészítési
idő: 2 óra kelesztéssel együtt
Költségek:
kb. 380 Ft./darab
Energiatartalom:
720 Kcal./db.
A Lamine féle kecskesajt kiváló lehet ehhez az ételhez.:-) Mi is kedveljük.:-)Ki fogjuk próbálni.
VálaszTörlésAnita
http://szarka-feszek.blogspot.com/
igen, nagyon bevált:) most a natúr sajtjukat használtam, de szerintem a fűszeresekkel is jól működhet...
TörlésEz valami csoda! :) Itt a szfvári piacon azt sem tudják, mi az a mángold. :/
VálaszTörlésEz tök jól hangzik, csak azt megkérdezném, hogy mekkora egy csésze (dkg)?
VálaszTörlésmég nem sütöttem tésztát, ennyiből sajnos nem boldogulnék.
A másik, hogy búzasikért hol lehet kapni? vagy mi történne, ha valaki kihagyná?
köszi szépen
még soha nem mértem le, de ha van otthon egy szabvány 2,4 dl-es csészéd, le tudod mérni. szerintem nagyjából 14-15 dkg. lehet. a sikért ki is hagyhatod (főleg ha van BL80-as kenyérliszted), de nagyobb boltokban a bio polcokon lehet kapni, coop, spár, tesco, mindben láttam már.
TörlésKöszi szépen
Törlés