Keresés a blogban

Mángoldos-kecskesajtos calzone



Nagyon elburjánzott a kertem egyik sarkában a mangold (én mángoldnak szeretem írni és ejteni is, de a helyesírás-ellenőrző folyton kijavít, és már nem küzdök ellene) már több mint egy méteresre felmagzott és mellette lapulevél nagyságú levelek terpeszkednek, ezért elhatároztam hogy pár napig ezt a zöldséget nyomom a konyhában. A mangold köretnek, salátába, párolva és nyersen is finom, gyakran használom, a blogon is több recept van belőle. Mióta pár éve bevettem egy kis elkerített sarkot, nálam szinte egész évben van, nagyon igénytelen, sokat kibír, én még télen is szedtem belőle a félméteres hó alól.
Először egy jóféle mangoldos-túrós tésztát főztem a hét elején, finom garabonciás túróból és makaróni tésztával, a tetején ropogósra pirított szalonnával, de gondoltam most egy calzonét sütök, úgy is olyan régen készítettem már, mert mostanában kerülöm a kenyérféléket. A gondolatot tett követte!


Hozzávalók (4 db-hoz):

a tésztához:
. 1 csésze langyos víz
. 3 ek. olívaolaj
. 1 tk. cukor
. 1 tk só
. 3 csésze liszt (BL-50)
. 1½ tk. instant élesztő
. ½ ek. búzasikér
a töltelékhez:
. kb. 400g. Friss mangold levél
. 10 dkg. eredeti kecske fetasajt
. 15 dkg. lágy kecskesajt (Kaba farm)
. 1 tojás
. 1 citrom
. 10-12 ág friss kakukkfű
. 1 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 3 dkg. parmezán
. olívaolaj
. só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

1. A három csésze lisztet és a sikért, egy csésze langyos vizet, egy csipet sót, a szárított élesztőt, a cukrot, és az olívaolajat összekeverem egy tálban.
2. Mikor a tészta összeállt, egy belisztezett deszkára borítom, majd alaposan átgyúrom, 10-12 percig.
3. Egy órára félreteszem egy kiolajozott tálban, folpackal vagy konyharuhával letakarva, hogy megkeljen a kétszeresére. Akinek van kenyérsütő-gépe, mindezt dobja bele a „hozzávalókban” leírt sorrendben, és dagasztó-kelesztő fokozaton elkészítheti a tésztát. A fenti mennyiség négy calzonére elég.
4. Közben míg a tészta kel, megmosom a mangold leveleket, majd a wokban egy kanálnyi olívaolajat melegítek, erre dobom a mangoldot, ráfacsarom fél citrom levét, lefedem és 8-10 perc alatt megpárolom közepes fokozaton.
5. Egy szűrőbe borítom a megfőtt mangoldot, hagyom lecsepegni.
6. A wokot kitörlöm, és kevés olajon aranybarnára karamellizálom benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
7. A kihűlt mangoldnak alaposan kinyomkodom a levét, azután durvára felvágom és egy keverőtálba teszem.
8. Hozzáadom a sült hagymát fokhagymát, ráreszelek egy fél szerecsendiót, beleütök egy tojást, majd belemorzsolom a kecskesajtokat is, azután sózom és borsozom, belereszelem fél citrom héját, a levéből is facsarok rá keveset, majd hozzáadom a felaprított kakukkfüvet és alaposan elkeverem.
9. A megkelt tésztát újra átgyúrom, majd a tésztát négyfelé osztom, kis golyókat gyúrok belőle, majd a golyókat ellapítom és vékony pizzalapokká nyújtom.
10. A pizzalapot meglocsolom olívaolajjal, meghintem egy kis tengeri sóval, majd az egyik felére halmozom a töltelék negyedét és parmezánt reszelek a tetejére.
11. A tészta másik felét ráhajtom a töltelékre, a széleit összefogva, majd felhajtva összenyomkodom, egy sütőlapra teszem őket, a tetejüket meglocsolom kis olívaolajjal és félreteszem pihenni.
12. Közben a sütőt felmelegítem 240 fokra, a calzonékat egy pumpás szórófejes üveg segítségével megpermetezem vízzel mielőtt betolom a sütőbe, majd a forró sütőtérbe is spriccelek a vízből, hogy egy kis gőz keletkezzen, és 14-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Lehet egyből forrón is enni, de én egy rácsra téve, konyharuhával lazán letakarva hagyom langyosra kihűlni a calzonékat, szerintem úgy a legfinomabb.
Tipp! Mangold helyett, ha nem kapunk használhatunk spenótot (parajt) is, minden más maradhat a receptben.
Tökéletes uzsonna, vagy piknik étel ez az ízletes calzone. A mangold jellegzetes földes íze remekül harmonizál a kecskesajt karakteres zamatához, a kakukkfű és szerecsendió pedig igazán kiemeli ezeket az ízeket. Mindez finom egyszerre ropogós és puha pizzatésztába csomagolva...
Egy jóféle Pécsi Zöldveltelini (Szabó Zoltán 2011) remekül illik ehhez az ételhez!

Elkészítési idő: 2 óra kelesztéssel együtt
Költségek: kb. 380 Ft./darab
Energiatartalom: 720 Kcal./db.

6 megjegyzés:

  1. A Lamine féle kecskesajt kiváló lehet ehhez az ételhez.:-) Mi is kedveljük.:-)Ki fogjuk próbálni.
    Anita
    http://szarka-feszek.blogspot.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, nagyon bevált:) most a natúr sajtjukat használtam, de szerintem a fűszeresekkel is jól működhet...

      Törlés
  2. Ez valami csoda! :) Itt a szfvári piacon azt sem tudják, mi az a mángold. :/

    VálaszTörlés
  3. pitymalat9:43

    Ez tök jól hangzik, csak azt megkérdezném, hogy mekkora egy csésze (dkg)?
    még nem sütöttem tésztát, ennyiből sajnos nem boldogulnék.

    A másik, hogy búzasikért hol lehet kapni? vagy mi történne, ha valaki kihagyná?

    köszi szépen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még soha nem mértem le, de ha van otthon egy szabvány 2,4 dl-es csészéd, le tudod mérni. szerintem nagyjából 14-15 dkg. lehet. a sikért ki is hagyhatod (főleg ha van BL80-as kenyérliszted), de nagyobb boltokban a bio polcokon lehet kapni, coop, spár, tesco, mindben láttam már.

      Törlés
    2. pitymalat13:48

      Köszi szépen

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!