A
lehető legegyszerűbb ételek egyike a túrós tészta, amit szinte
mindenki szeret, - még ha nem is lehet szépen fotózni :) - és igazi
hungarikum. Van aki magában, van aki szalonnával és van aki
porcukorral eszi. És persze még ezeken kívül is van számtalan
változata. Én mindenhogyan szeretem, nekem ha túró van egy
ételben az már csak jó lehet. Mivel a kertemben éppen burjánzik
a mángold, elkészítettem egy mángoldos-túrós tészta
változatot. A mángold nagyszerű földes zamata remekül
párosítható a gazdag tejes ízű, teljes tehéntejből készült
friss túróval. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
.
50 dkg. friss mángolt
.
50 dkg túró (friss házi
készítésű vagy Garabonciás)
.
50 dkg. tagliatelle tészta
.
1-2 gerezd fokhagyma
.
10 dkg. vékonyra szeletelt bacon v. feketeerdei sonka (elhagyható)
.
fél citrom
.
vaj
.
olívaolaj
.
só, bors, egész szerecsendió
Elkészítése:
1.
Felteszem a tészta főzővizét forrni, majd a vékonyra vágott
bacont vagy sonkát egy sütőlapra fektetem egymás mellé, és a
sütőbe tolva 6-7 perc alatt, grillfokozaton ropogósra sütöm.
2.
A mángoldot megmosom, leszárítom, a szárakat levágom és
felaprítom, a leveleit pedig ujjnyi csíkokra vágom.
3.
A lobogó, forró főzővizet megsózom, majd a tésztát beleteszem
és a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm.
4.
Egy nagy magas falú serpenyőben, vagy wokban, közepesnél erősebb
fokozaton (kerámialap #7/9), 2 ek. vajat és kevés olívaolajat
melegítek erre dobom a felaprított szárat és üvegesre
pirítom/párolom 1-2 perc alatt.
5.
Hozzáadom a leveleket is, várok pár pillanatot míg elkezd
összeesni, majd lefedem, és 2 percig párolom.
6.
Ráreszelem a fél szerecsendiót meg a fokhagymát, sózom és
borsozom, majd ráfacsarom a fél citrom levét, lefedem újra, és
még 3 percig párolom.
7.
Lekapcsolom a serpenyő alatt a tűzhelyet, leveszem a fedőt, és a
közben megpárolódott mángoldhoz adom a túrót, és ha kell,
sózom és borsozom.
8.
Alaposan elkeverem, és mikor a túró kezd a melegtől olvadozni,
ráborítom a közben megfőtt forró tésztát is, majd lehúzva a
tűzhelyről összeforgatom az egészet, hogy minden szépen
elkeveredjen. Ha kell, a tészta főzővizéből is adok hozzá
egy keveset, hogy szaftos maradjon a túrós tészta.
Tálaláskor,
a tányérra halmozott tészta tetejére morzsolok vagy tördelek
egy-két sült bacont. De ez el is maradhat, ha magában szereti
valaki, sőt még cukorral is működik a mángoldos túrós tészta.
Tipp!
Taglietelle tészta helyett természetesen használhatunk magyar
tojásos szélesmetéltet is, vagy a legjobb, ha magunk gyúrjuk a
saját készítésű tésztát.
Érdemes
a legjobb minőségű túrót venni, én a Garabonciás
kft. termékét ajánlom (Interparban, Metroban, egyes piacokon
érdemes keresni). Jóval drágább mint a kommersz vagy sajátmárkás
multis túró, de aki egyszer is megkóstolja, nem sajnálja rá majd
plusz költséget.
Süthetünk
hozzá egyszerű szalonna kockákat, vagy taréjt is.
Ahogy
a bevezetőben is írtam, a párolt mángold jellegzetes földes,
kissé vasas íze és a túró finom telt tejes íze, a szalonnával
súlyosbítva, egy eszméletlen finom vacsorát eredményez.
Kihagyhatatlan annak aki olyan nagy túró rajongó mint én.
A
püspöki pincészet CXXXVI dunántúli cuvée-ből készült
nagyfröccsöt iszogattam hozzá.
Elkészítési
idő: 30 perc
Költségek:
kb. 410 Ft./adag
Energiatartalom:
860 Kcal.
Igazán guszta étel! Imádom a mángoldot és ki fogom próbálni ezt a túrós verziót :)
VálaszTörlésToma! Hogyan lehet mángoldot vetni/ültetni? Köszi!
VálaszTörléstagliatelle helyett magyar széles metélt is jó?;)
VálaszTörlés