Nemrég
vettem egy grillsütőt. Nem mintha eddig nem lett volna sütőm, van
egy épített, nagy betonasztalos téglából épített grillsütő a
kert egyik végében és egy gázos tárcsás sütő a teraszon, de
szükségem volt egy mobilabb, fedeles faszenes sütőre, amit ha
kell, be tudok húzni a terasz tető alá, mondjuk ha elered az eső.
Ráadásul mint írtam, ez egy lehajtható tetővel rendelkező sütő,
amiben lefedve, lassan is lehet nagyobb húsdarabokat sütni, míg az
eddigi kerti sütőmben „csak” grillezni lehet, magas hőfokon.
Sikerült
cirka két óra team-munkában összeszerelni, és persze mindjárt
le is akartam tesztelni. Erre a legalkalmasabb a csirkeszárny, amit
elég nehéz elrontani, így ezzel kockázat nélkül kideríthettem
az új sütőm lehetőségeit.
Hozzávalók:
.
10-12 db, egész csirkeszárny
.
8-10 db. friss paradicsom
.
fél fej jégsaláta
.
1 csomag újhagyma
.
2 db. kápia paprika
.
1 db. csípős zöldpaprika
.
1 gerezd fokhagyma
.
8-10 db. magozatlan Montecchia óriás zöld olívabogyó
.
gyökérkenyér v. ciabatta
.
olívaolaj
.
só, bors
.
friss bazsalikom
.
1 dl. mustáros vinaegrette öntet
a
mustáros grillpáchoz:
.
2 ek. balzsamecet
.
2 ek. Barnacukor
.
2 ek. dijoni mustár
.
2 tk. mustárpor
.
2 tk. kakukkfű
.
4-5 gerezd fokhagyma
.
1 dl. olívaolaj
Elkészítése:
1.
Egy aprítógépbe teszem a a grillpác hozzávalóit az olaj
kivételével és simára dolgozom, majd a végén az olajat is
hozzácsorgatom miközben megy a gép, és így egy sűrű szósszá
keverem az egészet.
2.
A csirkeszárnyakat szétvágom három felé, a szárnyvégeket
félreteszem, a közep- és „comb” részeket egy keverőtálba
teszem, megsózom, borsozom, majd ráöntöm a mustáros-balzsamecetes
pácot és alaposan elkeverem. Minimum egy órára, de még jobb egy
éjszakára a hűtőbe tenni pácolódni.
3.
A vinegrette öntetet az itt leírtak szerint elkészítem, és
fél-egy órára félreteszem, hogy az ízei összeérjenek.
4.
A grillsütőben az izzó parazsat az égéstér egyik felében
terítem el, a másik felét szabadon hagyom, a grillrácsot egy
darab szalonnával megkenem és megvárom míg teljesen átforrósodik.
5.
A parázs feletti részre pakolom a csirkeszárnyakat és 2-3
percenként forgatva 10-12 percig grillezem.
6.
Azután átpakolom a húsokat a grillrács másik felére, ami alatt
nincs parázs, lecsukom a grillsütő fedelét, a levegőáramlást
közepesre állítom, és így sütöm tovább 25-30 percig, míg a
csontig át nem sül a hús.
7.
A jégsalátát felcsíkozom, az újhagymát felkarikázom, a kápia
és a zöldpaprikát vékony csíkokra (julienre) vágom és
egy salátástálban összekeverem.
8.
A kenyereket ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy serpenyőben (lehet
a grillrácson is még a hús előtt) szárazon megpirítom, egy
gerezd fokhagymával kissé megdörzsölöm, meglocsolom a legjobb
olívaolajommal, azután megpakolom vékony karikákra vágott friss
paradicsommal, végül megint meglocsolom a finom olívaolajjal.
Tálaláskor
a paradicsomos bruschettát a tányér közepére helyezem, mellé
teszek egy marékkal a salátakeverékből, majd megszórom egy
csipetnyi maldon sópehellyel és meglocsolom a vinegrettel a
salátát. Bazsalikom leveleket tépkedek rá, a bruschettát
körberakom a csirkeszárnyakkal, és végül pár olívabogyót
szórok mellé...
Tipp!
Nem csak kerti grillsütőben készíthetjük el ezt a
csirkeszárnyat. Egy tepsibe pakolva, a 180 fokos sütőbe tehetjük
35 percre, majd egy serpenyőben ropogósra piríthatjuk a
szárnyakat.
Szeletelhetjük
egy kicsit vastagabbra is a kenyeret és utána a paradicsomot egy
villával megnyomkodhatjuk a pirítós tetején, hogy a kicsorduló
leve beleszivárogjon a kenyérbe, Olaszországban sok helyen
csinálják így a bruschettát.
Jó
kis próbája volt ez az új sütőmnek. A pompás édes-pikáns,
ragacsosra sült csirkeszárnyak a friss salátával és kertben
szedett érett paradicsomokkal...
A
nagy melegben a grillsütő mellett ücsörögve is, és később az
ételhez is, jólesett a finom hideg körte cider.
Elkészítési
idő: 1 óra + a pácolási idő
Költségek:
kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom:
1060 Kcal./adag
A tesztelés úgy látom sikeresnek mondható, csábítóan jól néz ki. A bruschettába belefacsarom finoman a fél paradicsomot, aztán rákarikázom a kenyér tetejére, olyan jól átitatódik...
VálaszTörlésFenséges
VálaszTörlésKedvencekbe mentve! csuda klassz ötlet! Köszi!!
VálaszTörlésPompás lehet!
VálaszTörlés